<<Strona główna

Wołowina smażona z tajską bazylią

Autor: thiessa @ 6:40am, Poniedziałek 22 Wrzesień 2014.

Wołowina smażona z tajską bazylią, Stir-fried beef with thai basil


Obok przepisu na to danie Andy Ricker pisze: "Jest ranek w Bangkoku. Motocykle jeżdżą slalomem pomiędzy samochodami wzdłuż zakorkowanych ulic. Spacerujesz dużymi bulwarami i wąskimi uliczkami. Ponad twoją głową wiją się jak węże masy przewodów elektrycznych a wieżowce błyszczą w panoramie miasta. Jesteś głodny, szukasz czegoś do jedzenia. Ale nie musisz starać się zbyt mocno, ponieważ w Bangkoku zwykle to jedzenie znajdzie ciebie." Bardzo spodobał mi się ten opis, bo tak naprawdę jest. Tak jest w całej Azji. Wystarczy wyjść na ulicę, która zastawiona jest straganami, na których w metalowych miseczkach leża ingrediencje do przyrządzania dań. Tajowie nie jedzą śniadań w takiej postaci, jaką my znamy. Możemy, zatem zjeść na śniadanie zupę, danie stir-fry, czy curry, tak samo jak na obiad, popołudniową przekąskę, czy kolację.
To danie nieprzypadkowo znalazło się obok takiego opisu, ponieważ jest jednym z najczęściej jedzonych na śniadanie. Nawet, jeśli podróżujecie rano pociągiem to bądźcie pewni, że pojawi się ktoś, kto będzie Wam chciał sprzedać porcję. Ja je uwielbiam. W tym roku pojawiło się u mnie parę razy jako niedzielne śniadanie. Najczęściej do jego przyrządzenia używa się kurczaka lub mięsa wieprzowego. Ja jednak najbardziej lubię wołowinę, dlatego trochę mniej ortodoksyjnie zwykle używam tego mięsa.

Wieprzowina smażona z tajską bazylią w wersji fast food

Wieprzowina smażona z tajską bazylią w wersji fast food w pociągu

Wołowina smażona z tajską bazylią (1 porcja)
Źródło: "Pok pok" Andy Ricker

2 łyżki oleju arachidowego,
1 jajko, w pokojowej temperaturze,
1 łyżka sosu rybnego,
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka czosnku rozgniecionego w moździerzu,
150g mielonej wołowiny, kurczaka lub wieprzowiny,
1/4 szklanki pokrojonego na plasterki fasolnika chińskiego,
1/2 szklanki cebuli pokrojonej w cienkie piórka,
4 czerwone chilli birds' eyes, pokrojone w cienkie plasterki (lub w wersji mniej hardkorowej 1-2),
około 1 szklanki tajskiej bazylii.

Zacząć od usmażenia jajka. Rozgrzać wok na dużym ogniu, dodać olej, zakręcić wokiem, żeby pokrył jego ścianki ze wszystkich stron. Kiedy olej zacznie dymić w środek woka wbić jajko i smażyć około 5 sekund. Powinno się smażyć gwałtownie, białko powinno tworzyć pękające pęcherze. Zmniejszyć ogień do średniego i smażyć podlewając białko olejem do momentu, kiedy brzegi białka zaczną się rumienić a żółtko uzyska konsystencję, jaka Wam odpowiada. Wyłączyć ogień. Przenieść jajko na papierowy ręcznik, żeby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Wymieszać sos rybny, sojowy i cukier w małej miseczce.
Ponownie rozgrzać wok na bardzo dużym ogniu, kiedy olej zacznie dymić wrzucić czosnek, fasolnik chiński, cebulę i świeże chilli, smażyć przez 30 sekund. Trzeba uważać, żeby czosnek się nie spalił, bo wtedy zgorzknieje. Wrzucić mięso i smażyć ciągle mieszając rozgniatając tworzące się gródki. Kiedy mięso przestanie być surowe wlać mieszankę sosów z miseczki i smażyć jeszcze 30 sekund do minuty. Wrzucić tajską bazylię, smażyć chwilę, aż zwiędnie, czyli około 15 sekund. Wyłączyć ogień i podawać.
Na talerz wyłożyć ryż jaśminowy, smażone mięso a na wierzch położyć jajko. Danie podaje się zwykle z sosem rybnym z chilli.

Poranek w Tajlandii. W drodze na targ

Poranek w Tajlandii. W drodze na targ.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zazwyczaj unikam ciężkich śniadań, ale w tę pogodę zjadłabym coś takiego z wielką przyjemnością:) Na obiad zresztą też - szkoda, że nie możesz mi dostarczyć takiego dania do pracy:)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:48am, Poniedziałek 22 Wrzesień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów