
Kremowy dip z guacamole i tomatillos
Autor: thiessa @ 6:54am, środa 10 Wrzesień 2014.
Osoby, które posadziły w tym roku na działkach tomatillos, czyli po polsku miechunkę pomidorową zapewne tak jak ja mogą cieszyć się już zbiorami. Jest to oczywiście okazja, żeby wypróbować ją w kolejnym smacznym wydaniu. Ten dip z awokado różni się tym od innych, że dzięki zawartości kwasów pochodzących od tomatillos może być przechowywany w lodówce i nie straci swojego pięknego koloru jak to ma miejsce w przypadku większosci dipów z zawartością awokado. Oczywiście najlepiej smakuje w dzień, w który został przyrządzony.
Do przyrządzenia dipu zużyłam tylko połowę salsy z tomatillos, pozostałą połowę zamroziłam i wykorzystam do innego dania.
Kremowy dip z guacamole i tomatillos
Źródło: "Truly Mexican" Roberto Santibañez i JJ Goode
1 szklanka gotowanej zielonej salsy,*
1 duże, dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Hass (z czarną, pomarszczoną skórką),
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka soku z limonki,
1/2 małego ząbka czosnku, wyciśniętego,
1/4 łyżeczki soli.
Wlać zieloną salsę do blendera. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę a następnie przy pomocy łyżki wyjąć ze skórki miąższ, dołożyć do blendera z pozostałymi składnikami. Miksować do momentu, kiedy dip będzie gładki. Jeśli masa jest za gęsta można dodać odrobinę wody, ale najlepiej robić to po łyżce, żeby za bardzo dipu nie rozrzedzić. Przyprawić do smaku solą.
*Gotowana zielona salsa
(2 szklanki)
450g tomatillos (miechunki pomidorowej),
1 chiles jalapeño,
2 małe ząbki czosnku, wyciśniętego,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
4 łyżki posiekanej kolendry,
1/2 łyżki łagodnej oliwy, albo oleju.
Tomatillos włożyć do rondla, zalać taką ilością wody, żeby je zakryła. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut. Odcedzić tomatillos (płyn z gotowania zachować), włożyć do blendera razem z chile jalapeño, czosnkiem, kuminem i solą. Miksować do uzyskania niemal gładkiej konsystencji.
W rondlu rozgrzać oliwę, wlać salsę i smażyć przez 10 minut. Po ugotowaniu przelać do żaroodpornego naczynia o pojemności 1/2 l i dopełnić płynem z gotowania tomatillos. Sos powinien być nadal w miarę gesty, tak, żeby trzymał się dna łyżki.
Sos odstawić do całkowitego ostygnięcia a zimny ponownie zmiksować, tym razem dodając posiekana kolendrę.
Taki sos świetnie nadaje się do mięsa, jako dodatek do chilaquiles lub enchiladas, jako sos do huevos divorciados, czy po prostu do postawienia na stół, jako dodatek do obiadu, oczywiście w stylu meksykańskim.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
Ale Ty masz ciekawe roÅ›liny w tym swoim ogrodzie! WczeÅ›niej fasolnik, teraz miechunka. ZazdroszczÄ™! Ja niestety nigdy nie miaÅ‚am okazji spróbować miechunki, jestem ciekawa, jak smakuje.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:39am, środa 10 Wrzesień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Zuzia mysle, ze bardzo bys ja plubila, bo jest krewniaczka pomidora, chociaz w smaku go nie przypomina. Jesli masz tylko mozliwosc jej posadzenia, wzglednie kogos kto moglby Ci udostepnic zaledwie 1x1m ziemii to sie nie namyslaj. Z dostaniem nasion nie ma problemu.
thiessa - 4:15pm, środa 10 Wrzesień 2014.
A ja znów zapomniaÅ‚am o miechunce w mojej akcji. MuszÄ™ koniecznie jÄ… przetestować. Na razie miaÅ‚am okazjÄ™ jeść muffinki z jej udziaÅ‚em u zaprzyjaźnionej blogerki i bardzo mi smakowaÅ‚y. Ciekawa jestem jak smakowaÅ‚by mi ten dip. DziÄ™kujÄ™ Ci za kolejny duży wkÅ‚ad w mojÄ… akcjÄ™ :) Pozdrawiam ciepÅ‚o.
mopswkuchni - 11:29pm, środa 10 Wrzesień 2014.http://mopswkuchni.net
Mopswkuchni muffinki brzmia ciekawie, zapodalas mi swietny pomysl do wykorzystania.
thiessa - 10:57pm, Czwartek 11 Wrzesień 2014.
Mniam! kocham takie dipy!
marcela - 10:43am, Piątek 19 Wrzesień 2014.http://tortadellafiglia.com
gay dating for older men
free gay dating sites toronto
<a href=gayedating.com?>dating older gay guys</a>
MichaelDof - 12:29am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com