<<Strona główna

Węgierska zupa gulaszowa

Autor: thiessa @ 6:54am, Poniedziałek 8 Wrzesień 2014.

Zupa gulaszowa, Hungarian goulash soup


Zupa gulaszowa nada się idealnie na nadchodzące chłodne dni. Nie ma jak parujący talerz zupy po powrocie do domu, kiedy za oknem zimno i mokro.
Nigdy nie idę na kompromisy, kiedy gotuję w duchu jakiegoś kraju. Jeśli nie dysponuję jakimś składnikiem to nie usuwam go z przepisu, ani nie zastępuje innym, bo wówczas danie nie będzie smakować tak jak oryginał a na tym mi zależy i na tym polega poznawanie nowych smaków, jakie oferuje nam świat. Jeśli jakiegoś składnika mi brakuje, to rezygnuję z przygotowania tej potrawy i zostawiam ją sobie na czas, kiedy wejdę już w jego posiadanie.
Kuchnia węgierska wymaga użycia do smażenia smalcu i to nawet do dań, które składają się wyłącznie z warzyw. Ja smalcu w mojej kuchni nie używam, no chyba, że do kruchych ciastek wg. przepisu mojej śp. cioci Rózi, ale nie byłabym sobą, gdybym pominęła go w tym przepisie, jak oryginał to oryginał. Przyznam jednak, że w oryginalnym przepisie było go dla mnie zdecydowanie za dużo (30g), owszem użyłam takiej jego ilości najpierw do smażenia, a później gotowania zupy, ale jak zupa była już gotowa niemal cały zebrałam z jej powierzchni. Nie robiłam tego wcześniej, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku a ja moją zupę gotowałam przez parę godzin w wolnowarze. W przepisie podaję, więc jako jeden ze składników smalec, ale zdecydowanie zmniejszam jego ilość.

Zupa gulaszowa
Źródło: "The traditional Hungarian kitchen" Vince Kiadó

300g pręgi wołowej, pokrojonej na 2 cm kawałki,
2 łyżki smalcu,
1 duża cebula, posiekana,
1/2 łyżeczki papryki,
sól do smaku,
1/2 łyżeczki kminku,
3-4 ziarna czarnego pieprzu,
1 średnia marchewka, pokrojona na kawałki,
1 średnia pietruszka, pokrojona na kawałki,
1-2 papryki, pokrojone w paski,
1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę.

Zupa gulaszowa, Hungarian goulash soup

Smażyć cebulę na smalcu, aż nabierze złotobrązowej barwy. Zdjąć garnek z ognia, dodać paprykę w proszku, mięso, sól i 1 l wody. Dodać kminek i ziarna pieprzu umieszczone w woreczku (u mnie zrobiony z gazy obwiązanej nitką), żeby można je było łatwo wyjąć po ugotowaniu zupy. Postawić garnek z powrotem na małym ogniu, gotować przez 1 1/2 godziny. Dodać marchewkę, pietruszkę i paprykę, gotować przez 30 minut. Na koniec dodać ziemniaki. Kiedy wszystkie składniki zupy będą miękkie zupa jest gotowa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można jeszcze dosypać trochę, słodkiej papryki dla koloru.
Zupę podawać z ostrą papryką w małej miseczce, żeby można było sobie ją doprawić. Można też podać trochę pokrojonej w paski papryki.

Przepis dodaję do akcji:

Warzywa psiankowate 2014

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zjadłabym taką!

Zuzia - 4:56pm, Poniedziałek 8 Wrzesień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Masz rację z tą bezkompromisowością, bo w ten sposób znasz oryginalne smaki. W kuchni węgierskiej chyba dużo potraw robi się na smalcu. W ogóle zdrowo jest smażyć na smalcu wbrew powszechnym opiniom. Niektóre oleje w ogóle się do tego nie nadają, a są stosowane powszechnie. Ale to temat na inną rozmowę. Gulaszowa prezentuje się znakomicie. U mnie jutro będzie pörkölt z kuchni węgierskiej. Pozdrawiam i dziękuję za Twój znów bardzo aktywny udział w mojej akcji :)

mopswkuchni - 9:57am, Wtorek 9 Wrzesień 2014.http://mopswkuchni.net

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów