
Węgierska zupa gulaszowa
Autor: thiessa @ 6:54am, Poniedziałek 8 Wrzesień 2014.
Zupa gulaszowa nada się idealnie na nadchodzące chłodne dni. Nie ma jak parujący talerz zupy po powrocie do domu, kiedy za oknem zimno i mokro.
Nigdy nie idę na kompromisy, kiedy gotuję w duchu jakiegoś kraju. Jeśli nie dysponuję jakimś składnikiem to nie usuwam go z przepisu, ani nie zastępuje innym, bo wówczas danie nie będzie smakować tak jak oryginał a na tym mi zależy i na tym polega poznawanie nowych smaków, jakie oferuje nam świat. Jeśli jakiegoś składnika mi brakuje, to rezygnuję z przygotowania tej potrawy i zostawiam ją sobie na czas, kiedy wejdę już w jego posiadanie.
Kuchnia węgierska wymaga użycia do smażenia smalcu i to nawet do dań, które składają się wyłącznie z warzyw. Ja smalcu w mojej kuchni nie używam, no chyba, że do kruchych ciastek wg. przepisu mojej śp. cioci Rózi, ale nie byłabym sobą, gdybym pominęła go w tym przepisie, jak oryginał to oryginał. Przyznam jednak, że w oryginalnym przepisie było go dla mnie zdecydowanie za dużo (30g), owszem użyłam takiej jego ilości najpierw do smażenia, a później gotowania zupy, ale jak zupa była już gotowa niemal cały zebrałam z jej powierzchni. Nie robiłam tego wcześniej, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku a ja moją zupę gotowałam przez parę godzin w wolnowarze. W przepisie podaję, więc jako jeden ze składników smalec, ale zdecydowanie zmniejszam jego ilość.
Zupa gulaszowa
Źródło: "The traditional Hungarian kitchen" Vince Kiadó
300g pręgi wołowej, pokrojonej na 2 cm kawałki,
2 łyżki smalcu,
1 duża cebula, posiekana,
1/2 łyżeczki papryki,
sól do smaku,
1/2 łyżeczki kminku,
3-4 ziarna czarnego pieprzu,
1 średnia marchewka, pokrojona na kawałki,
1 średnia pietruszka, pokrojona na kawałki,
1-2 papryki, pokrojone w paski,
1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę.
Smażyć cebulę na smalcu, aż nabierze złotobrązowej barwy. Zdjąć garnek z ognia, dodać paprykę w proszku, mięso, sól i 1 l wody. Dodać kminek i ziarna pieprzu umieszczone w woreczku (u mnie zrobiony z gazy obwiązanej nitką), żeby można je było łatwo wyjąć po ugotowaniu zupy. Postawić garnek z powrotem na małym ogniu, gotować przez 1 1/2 godziny. Dodać marchewkę, pietruszkę i paprykę, gotować przez 30 minut. Na koniec dodać ziemniaki. Kiedy wszystkie składniki zupy będą miękkie zupa jest gotowa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można jeszcze dosypać trochę, słodkiej papryki dla koloru.
Zupę podawać z ostrą papryką w małej miseczce, żeby można było sobie ją doprawić. Można też podać trochę pokrojonej w paski papryki.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
Zjadłabym taką!
Zuzia - 4:56pm, Poniedziałek 8 Wrzesień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Masz racjÄ™ z tÄ… bezkompromisowoÅ›ciÄ…, bo w ten sposób znasz oryginalne smaki. W kuchni wÄ™gierskiej chyba dużo potraw robi siÄ™ na smalcu. W ogóle zdrowo jest smażyć na smalcu wbrew powszechnym opiniom. Niektóre oleje w ogóle siÄ™ do tego nie nadajÄ…, a sÄ… stosowane powszechnie. Ale to temat na innÄ… rozmowÄ™. Gulaszowa prezentuje siÄ™ znakomicie. U mnie jutro bÄ™dzie pörkölt z kuchni wÄ™gierskiej. Pozdrawiam i dziÄ™kujÄ™ za Twój znów bardzo aktywny udziaÅ‚ w mojej akcji :)
mopswkuchni - 9:57am, Wtorek 9 Wrzesień 2014.http://mopswkuchni.net