
Tagine z bakłażanów z ciecierzycą i daktylami
Autor: thiessa @ 6:54am, Piątek 29 Sierpień 2014.
Uwielbiam aromatyczne taginy, zarówno te w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Bardzo odpowiada mi nutka słodyczy pochodząca z suszonych owoców i miodu i wspaniały aromat przypraw. Mieszankę ras el hanout charakterystyczną nie tylko dla kuchni marokańskiej, jak w tym przypadku, ale również popularną w innych krajach arabskich, przyrządzam zawsze samodzielnie. Powód jest prosty. Gotowe mieszanki zawierają spore ilości soli, tak, więc zwiększenie ilości przypraw powoduje automatycznie podniesienie poziomu soli w daniu. Jeśli macie chęć zrobić sobie taką mieszankę samodzielnie to tutaj podawałam przepis.
Tagine z bakłażanów z ciecierzycą i daktylami
Źródło: "Kuchnia wegatariańska" Nicola Graimes
2 łyżki oliwy,
30g masła lub dodatkowa oliwa w wersji wegańskiej,
1 duża cebula, pokrojona w niezbyt drobną kostkę,
2 duże ząbki czosnku, posiekane,
2 cukinie, pokrojone w grube plastry,
2 łyżki przyprawy ras el hanout,
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli,
225g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę,
1 passata pomidorowa (500g),
1 łyżka płynnego miodu (zamiennie syrop z agawy w wersji wegańskiej),
80g suszonych daktyli lub niesiarkowanych moreli,
400g ugotowanej ciecierzycy,
1/2 szklanki blanszowanych i przyrumienionych na suchej patelni migdałów,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
mała garść listków kolendry, posiekanych do podania.
Oliwę i masło rozgrzać w szerokim rondlu na średnim ogniu lub, jeśli ktoś dysponuje specjalnym naczyniem do taginu jego użycie jest jak najbardziej wskazane. Wrzucić cebulę, smażyć 6 minut na niedużym ogniu, regularnie mieszając. Dodać bakłażana, czosnek i cukinię, smażyć jeszcze 5 minut, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Wsypać ras el hanout, warzywa dobrze wymieszać z przyprawą. Dodać suszone płatki chilli, słodkie ziemniaki, passatę pomidorową i 150 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, dobrze wymieszać, zmniejszyć ogień do małego i wolno gotować pod przykryciem przez 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać miód, daktyle lub migdały i ciecierzycę. Ponownie przykryć, gotować kolejne 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby dolać nieco wody. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Migdały rozłożyć na blasze, prażyć 5-6 minut, aż się zrumienią. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Ja migdały prażyłam na suchej patelni.
Tagine posypać listkami kolendry i prażonymi migdałami. Podawać z kuskusem.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
Ja też uwielbiam tażiny, gotowaÅ‚am je już w różnych wariantach, ale nigdy z figami. CieciorkÄ™ i bakÅ‚ażany uwielbiam, dlatego myÅ›lÄ™, że efekt smakowy tej propozycji jest Å›wietny.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:12am, Piątek 29 Sierpień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Zuzia ja z figami tez nigdy nie gotowalam. Tutaj z daktylami, ale robilam tez z morelami i sliwkami.
thiessa - 5:48pm, Piątek 29 Sierpień 2014.
Bardzo ciekawe połączenie smaków. MuszÄ™ sobie kupić takie naczynie do tagine.
mopswkuchni - 8:46am, Poniedziałek 1 Wrzesień 2014.http://mopswkuchni.net