<<Strona główna

Tagine z bakłażanów z ciecierzycą i daktylami

Autor: thiessa @ 6:54am, Piątek 29 Sierpień 2014.

Tagine z bakłażanów z ciecierzycą i daktylami, Eggplant, chickpea and dates tagine


Uwielbiam aromatyczne taginy, zarówno te w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Bardzo odpowiada mi nutka słodyczy pochodząca z suszonych owoców i miodu i wspaniały aromat przypraw. Mieszankę ras el hanout charakterystyczną nie tylko dla kuchni marokańskiej, jak w tym przypadku, ale również popularną w innych krajach arabskich, przyrządzam zawsze samodzielnie. Powód jest prosty. Gotowe mieszanki zawierają spore ilości soli, tak, więc zwiększenie ilości przypraw powoduje automatycznie podniesienie poziomu soli w daniu. Jeśli macie chęć zrobić sobie taką mieszankę samodzielnie to tutaj podawałam przepis.

Tagine z bakłażanów z ciecierzycą i daktylami
Źródło: "Kuchnia wegatariańska" Nicola Graimes

2 łyżki oliwy,
30g masła lub dodatkowa oliwa w wersji wegańskiej,
1 duża cebula, pokrojona w niezbyt drobną kostkę,
2 duże ząbki czosnku, posiekane,
2 cukinie, pokrojone w grube plastry,
2 łyżki przyprawy ras el hanout,
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli,
225g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę,
1 passata pomidorowa (500g),
1 łyżka płynnego miodu (zamiennie syrop z agawy w wersji wegańskiej),
80g suszonych daktyli lub niesiarkowanych moreli,
400g ugotowanej ciecierzycy,
1/2 szklanki blanszowanych i przyrumienionych na suchej patelni migdałów,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
mała garść listków kolendry, posiekanych do podania.

Oliwę i masło rozgrzać w szerokim rondlu na średnim ogniu lub, jeśli ktoś dysponuje specjalnym naczyniem do taginu jego użycie jest jak najbardziej wskazane. Wrzucić cebulę, smażyć 6 minut na niedużym ogniu, regularnie mieszając. Dodać bakłażana, czosnek i cukinię, smażyć jeszcze 5 minut, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Wsypać ras el hanout, warzywa dobrze wymieszać z przyprawą. Dodać suszone płatki chilli, słodkie ziemniaki, passatę pomidorową i 150 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, dobrze wymieszać, zmniejszyć ogień do małego i wolno gotować pod przykryciem przez 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać miód, daktyle lub migdały i ciecierzycę. Ponownie przykryć, gotować kolejne 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby dolać nieco wody. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Migdały rozłożyć na blasze, prażyć 5-6 minut, aż się zrumienią. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Ja migdały prażyłam na suchej patelni.
Tagine posypać listkami kolendry i prażonymi migdałami. Podawać z kuskusem.

Przepis dodajÄ™ do akcji:

Warzywa psiankowate 2014

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ja też uwielbiam tażiny, gotowaÅ‚am je już w różnych wariantach, ale nigdy z figami. CieciorkÄ™ i bakÅ‚ażany uwielbiam, dlatego myÅ›lÄ™, że efekt smakowy tej propozycji jest Å›wietny.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:12am, Piątek 29 Sierpień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Zuzia ja z figami tez nigdy nie gotowalam. Tutaj z daktylami, ale robilam tez z morelami i sliwkami.

thiessa - 5:48pm, Piątek 29 Sierpień 2014.

Bardzo ciekawe połączenie smaków. MuszÄ™ sobie kupić takie naczynie do tagine.

mopswkuchni - 8:46am, Poniedziałek 1 Wrzesień 2014.http://mopswkuchni.net

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów