<<Strona główna

Ziemniaki z wędzonym tofu

Autor: thiessa @ 6:48am, Poniedziałek 25 Sierpień 2014.

Ziemniaki z wędzonym tofu, Potato with smoked tofu


Dzisiaj danie bardzo proste, które idealnie nada się jako dodatek do innych dań. Podałam je razem z leczo z ogórkiem, które będzie bohaterem kolejnego wpisu. To typowy przepis w wiejskim stylu, gdzie wędlina została zastąpiona wędzonym tofu. Podobne danie, tylko, że z boczkiem i śliwkami można obejrzeć tutaj. Obydwie wersje są fantastyczne.

Ziemniaki z wędzonym tofu
Źródło: "Veganské pochoutky" Jérôme Eckmeier

700g ziemniaków,
1 bardzo duża cebula, pokrojona w piórka,
200g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę,
3 łyżki oleju,
szczypta chilli,
sól i pieprz do smaku,
koperek do posypania.

Ziemniaki razem z łupiną zalać w garnku zimną wodą, posolić. Gotować do miękkości. Odstawić, żeby nieco ostygły i można je było obrać z łupiny. Pokroić dowolnie w kostkę, plastry lub półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić tofu i obsmażyć na złoto ze wszystkich stron, następnie wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucić cebulę i dusić tak długo, aż zupełnie zmięknie. Dodać ziemniaki, smażyć razem z cebulą, aż lekko się zrumienią. Dodać tofu, doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Po usmażeniu posypać koperkiem i podawać.

Przepis dodaję do akcji:

Warzywa psiankowate 2014

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo lubię wędzone tofu. Ziemniaki wyglądają bardzo apetycznie:)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:51am, Wtorek 26 Sierpień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Jeszcze nie próbowałam tofu do tej pory. Wędzone musi być pyszne.

mopswkuchni - 2:50pm, środa 27 Sierpień 2014.http://mopswkuchni.net

Ziemniaki wyjątkowo dobre, polecam. Mopswkuchni myślę, że to dobre danie, żeby spróbować tofu.

thiessa - 11:28pm, środa 27 Sierpień 2014.

Wyglądało tak smacznie że od razu przystąpiłam do działania :)
I co więcej składniki dostępne od zaraz, nie trzeba latać po sklepach!

Ona - 8:14pm, Poniedziałek 16 Marzec 2015.

moje ulubione danie, odkąd zasmakowałam. jest to jedyne wegetariańskie danie, które smakuje każdemu w mojej rodzinie, bez wyjątku :-)! a przede wszystkim fakt, że przepis jest łatwy i szybki, a zarazem nie potrzeba finezyjnych składników.
OGROMNE DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS! :-))

Ona - 4:28pm, środa 29 Czerwiec 2016.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów