<<Strona główna

Fasolnik chiński z wołowiną

Autor: thiessa @ 7:21pm, Czwartek 21 Sierpień 2014.

Fasolnik chiński z wołowiną, Stir-fried long bean with beaf


Fasolnik chiński tak obrodził w tym roku, że nie nadążam z przerabianiem. Wcale nie zasialiśmy go więcej niż w zeszłych latach, ale Małżonek jesienią intensywnie nawoził działkę obornikiem i prawdopodobnie to są tego skutki. Rośnie nie tylko fasolnik. Dynie powinnam w tym roku zgłosić do jakiegoś konkursu. Jedna w tej chwili ma około 80 cm średnicy i boję się, że jak tak dalej pójdzie to nie będzie nawet jak jej przetransportować do piwnicy, bo w drzwiach się nie zmieści.
Zapewne sporo osób nie słyszało o tym warzywie a inni podróżujący po Azji widzieli go na każdym niemal targu. Ja widać na załączonym obrazku fasolnik przypomina fasolkę szparagową tylko, że jest o wiele dłuższy. Okazy z mojej działki mają po 50-60cm, natomiast w Azji możemy się natknąć na jeszcze dłuższe. W polskim internecie nie znajdziemy na jego temat zbyt wiele, ale jeśli poszukamy go pod nazwą long bean, yardlong bean, czy snake bean to na pewno będziemy mieli z czego wybrać. Można go oczywiście przyrządzić podobnie jak fasolkę szparagową, ale lepiej wykorzystać fakt, że można go jeść na surowo (smakuje podobnie do zielonego groszku) w różnego rodzaju azjatyckich sałatkach, bądź przyrządzić w jakimś daniu typu stir fry, żeby móc delektować się jego chrupkością.
Odrobinę więcej na temat fasolnika napisałam tutaj, można też obejrzeć go w wydaniu na surowo w tajskiej sałatce z zielonej papai, a wszystkie dania z jego udziałem znajdziecie tutaj

fasolnik chiński, long bean snake bean, chinese long bean, yardlong bean

Fasolnik chiński z wołowiną
Źródło: przepis własny, inspirowany kuchnia syczuańską

2 łyżki oleju arachidowego,
1/2 kg fasolnika chińskiego, pokrojonego na 3 cm kawałki,
2 ząbki czosnku, posiekane,
2 cm kawałek imbiru, drobno posiekany,
1 łyżka sosu ostrygowego,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżka pasty chilli z bobu (chilli bean paste),
250g mielonego mięsa wołowego,
1 łyżka prażonego sezamu.

Wok sezonować, następnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić fasolnik chiński. Smażyć 5 minut stale mieszając, odłożyć. Dolać kolejną łyżkę oleju, wrzucić czosnek i imbir, smażyć parę sekund, dodać mięso, smażyć do momentu, kiedy zmieni barwę na jaśniejszą, tj. białko się zetnie. Dodać sos sojowy, sos ostrygowy i pastę chilli. Smażyć 2 minuty. Wrzucić z powrotem fasolnik, dobrze podgrzać.
Gotowe danie posypać sezamem.. Podawać najlepiej z ryżem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dziękuję Ci za informacje na temat fasolnika chińskiego. Właśnie wróciłam z Toskanii, gdzie w sklepie kupiłam to warzywo pod nazwą \"fasolinii serpentinii\":P Nie wiedziałam co to jest, myślałam, że to jakaś odmiana fasoli. Ale z drugiej strony przypominał mi trochę okrę. Fasolnik jest bardzo smaczny, delikatniejszy niż fasolka szparagowa. Zazdroszczę Ci, że masz taki fajny ogródek:)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 11:26am, Piątek 22 Sierpień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Zuzia nie mialam pojecia, ze we Wloszech go sprzedaja, myslalam, ze glownie w Azji. W kazdym razie ciesze sie, ze informacja sie przydala. Moja dzialka to po czesci wlasnie takie niespotykane w Polsce warzywa. Okre tez uwielbiam, ale niestety bardzo kiepsko sie udaje w naszych warunkach.

thiessa - 7:08pm, Piątek 22 Sierpień 2014.

Z wołowiną dobry pomysł. Przejrzę sobie Twoje przepisy i już będę miała inspirację przy kolejnych zakupach.

ps. Twój fasolnik z ogródka jest bardziej intensywny w kolorze.

Gosia Oczko - 2:20pm, Sobota 23 Sierpień 2014.http://belkoty.blogspot.com/

Jest bardziej intensywny, bo jest mlodziutki. Zauwaz, ze jest tez cienszy. Jesli pozwololic mu dluzej rosnac to robi sie taki jak kupilas, grubszy i bardziej jasnzielony, wpadajacy w zolty. Ja go specjalnie zbieram w tej fazie.

thiessa - 9:58am, Niedziela 24 Sierpień 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Looking for a boyfriend
Looking for a boyfriend!!! link to my free webcam...
hheenniiaaa @ 4:51am, 16 Marzec 2019

обьявление дл...
1. Аренда помещений под скла...
Mishaelwibia @ 7:20am, 20 Styczeń 2019

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów