<<Strona główna

Grillowane potrobello z puree z ciecierzycy i sznyclem z bakłażana

Autor: thiessa @ 5:57pm, Wtorek 19 Sierpień 2014.

Grillowane potrobello z puree z ciecierzycy i sznyclem z bakłażana, Grilled mushrooms with chickpea mash & eggplant schnitzel


Ten przepis to pomysł na ciekawą przekąskę, ale można również wykorzystać go dla urozmaicenia kolacji. Jest przy nim trochę zabawy, ale efekt wart jest zachodu, bo całość komponuje się znakomicie. Chociaż przyznać muszę, że efekt wizualny nie jest za bardzo ciekawy, ale jaki ma być, skoro portobello i bakłażany mają taki a nie inny kolor a ciecierzyca wcale nie wygląda tutaj lepiej. Do rozdrabniania sosu nie użyłam miksera, bo nie lubię jak metalowe ostrze ma kontakt ze świeżymi ziołami. Bazylię starałam się rozdrobnić w moździerzu, co spowodowało, że sos nie jest idealnie gładki i też nie wygląda dobrze. Zapomnijmy jednak o szaroburym kolorze dania, wszak liczy się smak a ten jest wyborny.

Grillowane potrobello z puree z ciecierzycy i sznyclem z bakłażana
Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes

4 łyżki oliwy,
2 łyżki octu balsamicznego,
4 duże portobello lub bardzo duże pieczarki, tylko kapelusze,
1 bakłażan, pokrojone wzdłuż na 4 plasterki, bez plasterków zewnętrznych,
50g (niepełna 1/2 szklanki), drobno startego parmezanu,
6 łyżek drobnej mąki z macy (ja zmieliłam macę w młynku do kawy),
sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Zielony sos:

15g listków bazylii plus 4 listki dodatkowo,
1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony,
4 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z cytryny.

Puree z ciecierzycy:

1 łyżka oliwy,
2 zÄ…bki czosnku, rozgniecione,
400g ugotowanej ciecierzycy,
100 ml (niepełne 1/2 szklanki) mleka.

Przyrządzić zielony sos. Bazylię, czosnek, oliwę oraz sok z cytryny umieścić w mikserze, zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Grill mocno rozgrzać, blachę grillową wyłożyć folią aluminiową (ja piekłam w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). W miseczce wymieszać oliwę z octem balsamicznym, mieszanką posmarować spodnią część kapeluszy grzybów. Grillować spodnią stroną do góry 5 minut, następnie odwrócić, posmarować kapelusze po wewnętrznej stronie i grillować przez kolejne 5 minut, albo do momentu, kiedy zmiękną spodnią stroną do góry. Upieczone grzyby owinąć folią aluminiową i odstawić, żeby nie wystygły.
W czasie, kiedy grzyby się pieką przygotować puree z ciecierzycy. Na patelni rozgrzać oliwę na małym ogniu, włożyć czosnek, smażyć 1 minutę, dodać ciecierzycę i mleko, dobrze podgrzać, po czym zdjąć z ognia, lekko rozgnieść, doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką, odstawić, żeby nie wystygło.
Jedną stronę plastrów bakłażana posmarować mieszanką oliwy i octu. Parmezan wymieszać na talerzu z mąką z macy, doprawić solą i pieprzem i panierować w tej mieszance posmarowaną stronę plastrów bakłażana.
Grillować panierką do góry, aż będzie chrupka.. Odwrócić, ponownie posmarować olejem z octem, dobrze oprószyć pozostałym parmezanem z macą. Grillować, aż druga strona stanie się chrupka.
Na czterech talerzach położyć po jednym kapeluszu, spodnią stroną do góry, na wierzch położyć puree z ciecierzycy, na nim z kolei plastry bakłażana, złożone na pół. Na bakłażanie położyć listek bazylii, a talerz wokół grzyba polać zielonym sosem. Od razu podawać.

Przepis dodajÄ™ do akcji:

Warzywa psiankowate 2014

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

'Efekt wizualny nieciekawy'?!!! Toż to małe dzieło sztuki- wygląda apetycznie i zachęcająco!!! :)))

Kraina Miodem PÅ‚ynÄ…ca - 7:50pm, Wtorek 19 Sierpień 2014.http://www.krainamiodemplynaca.blogspot.com

Dla mnie to pełnowartościowe i w pełni wystarczające danie. W sam raz do mojej akcji ;) A propos banerka, to mam prośbę, abyś wysłała mi kod mailem.

mopswkuchni - 9:23am, środa 20 Sierpień 2014.http://mopswkuchni.net

Thanks a lot for giving everyone an exceptionally splendid opportunity to read in detail from this website. It is always so cool and as well , packed with a lot of fun for me personally and my office colleagues to visit your web site nearly thrice in a week to find out the new guides you have. And definitely, I am just certainly fascinated with your powerful tips served by you. Certain 4 facts on this page are essentially the most efficient we've ever had.

off white clothing - 6:28pm, Wtorek 16 Maj 2023.http://www.off-whites.us

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów