
Warzywa i tofu w czerwonym curry
Autor: thiessa @ 9:26pm, Piątek 18 Czerwiec 2010.
Nigdy nie wstawiam przepisów na bieżąco. Muszą nabrać mocy. Leżą tak sobie czasem miesiącami i czekają na swoją kolej. Dzisiaj postanowiłam być jednak na czasie i wstawiam mój dzisiejszy obiad.
Składniki:
1 mała cukinia, pokrojona w półksiężyce,
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1/2 bakłażana (akurat tyle miałam), pokrojonego w kostkę,
600 ml mleka kokosowego,
1 opakowanie tofu (180g), pokrojonego w kostkÄ™,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
1 łyżka oleju arachidowego,
2 łyżki sosu rybnego (w wersji wege sojowego),
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżka cukru palmowego,
garść tajskiej bazylii.
W rondelku wymieszać olej z pastą curry i podsmażyć do momentu uwolnienia intensywnego aromatu. Wlać mleko kokosowe, dodać sos rybny i zagotować. Wrzucić warzywa a w połowie ich gotowania tofu. Gotować do momentu kiedy będą miękkie. Po wyłączeniu gazu dodać sok z limonki i cukier palmowy, dokładnie pomieszać i sprawdzić, czy zachowana jest równowaga pomiędzy smakiem słonym, kwaśnym i słodkim. Każdemu odpowiada coś innego i często wybitny smak dania zależy od balansu pomiędzy tymi smakami.
Przed podaniem wrzucić garść tajskiej bazylii i wymieszać.
Komentarze
on-line gay dating
tweet gay dating
<a href=datinggayservices.com?>gay hiv dating uk</a>
MichaelDof - 6:59pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com