
Pikantna zupa pomidorowa z boćwiną, ziemniakami i fasolą
Autor: thiessa @ 6:55am, Wtorek 12 Sierpień 2014.
Po długiej przerwie przyszła pora na kolejną z rewelacyjnych zup Denisa Cottera. Bogactwo smaków i potrzebnych do ich stworzenia warzyw sprawia, że książka tego wegetariańskiego szefa kuchni najlepiej sprawdza się o tej porze roku, kiedy dopisuje dostatek warzyw i owoców. Tym razem przyszła pora na boćwinę, która obficie obrodziła na mojej działce. Warzywo to poznałam kilka lat temu pod nazwą mangold a mój Małżonek nadal używa tej nomenklatury strasząc mnie każdego roku, że nie będzie go już sadził, bo nie jestem w stanie całego zagospodarować. Cóż poradzę, że zawsze wyrastają go tak potworne ilości, że nie jesteśmy w stanie ich przejeść. W tym samym czasie dojrzewają równocześnie cukinie, kabaczki, patisony i fasolka szparagowa. Całą resztą dzielę się z koleżankami w pracy a boćwinę nie ma chętnych, wszak nie jest to w Polsce popularne warzywo. Moja boćwina jest znacznie mniejsza od odmiany, którą widać na zdjęciu w książce, zatem dałam jej dwa razy więcej niż przewiduje oryginalny przepis.
Pikantna zupa pomidorowa z boćwiną, ziemniakami i fasolą
Źródło: "For the love of food" Denis Cotter
oliwa do smażenia i pieczenia (nie extra virgine),
2 czerwone cebule, pokrojone na cienkie plasterki,
1 duży pęczek bazylii,
1 l bulionu warzywnego,
300g ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
6 liści boćwiny (u mnie 10),
liście posiekane na większe kawałki a łodygi drobno,
4 łyżki suchej fasoli, namoczonej i ugotowanej, albo 1 puszka przepłukanej z zalewy,
1 kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na ćwiartki,
2 czerwone papryczki chilli, pozbawione pestek i pokrojone na plasterki.
Ułożyć pomidory i chilli w naczyniu do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, żeby dokładnie się nią pokryły. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i piec do momentu, kiedy pomidory lekko zmiękną a skórka pomidorów się pomarszczy.
W czasie, kiedy pomidory się pieką w małym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 10-15 minut, aż zmiękną, odcedzić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć cebulę przez 7-8 minut, aż zmięknie. Minutę przed końcem smażenia cebuli dodać czosnek i posiekaną bazylię. Następnie dodać pomidory, 200ml wody i gotować przez 5 minut. Następnie zawartość patelni zmiksować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek z pomidorów. Przyprawić solą.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać najpierw łodygi i smażyć aż zmiękną, następnie dodać posiekane liście i dusić 5-7 minut, aż zmiękną. Dodać ziemniaki, fasolę i chochlę zupy pomidorowej. Gotować przez 5 minut, aż boćwina, ziemniaki i fasola wchłoną zupę.
Na talerze wlewać zupę pomidorową a na środku nałożyć podsmażoną boćwinę z ziemniakami i fasolą.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
Ależ u Ciebie apetycznie ... cudna zupka !
Konczi - 9:55am, Wtorek 12 Sierpień 2014.http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/
Pieczone pomidorki musiały nadać tej zupie wspaniałego smaku. No i te wszystkie dodatki! Takie bogate zupy uwielbiam :) Witam Cię w kolejnej edycji akcji ;)
mopswkuchni - 9:51am, środa 13 Sierpień 2014.http://mopswkuchni.net
Jestem pod wrażeniem bogactwa zbiorów z Waszej dziaÅ‚ki.
hania-kasia - 7:17am, Sobota 16 Sierpień 2014.http://hania-kasia.blogspot.com
Ależ pyszności:-)
Marzena - 11:19am, Poniedziałek 18 Sierpień 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/