
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorków cherry z pokruszonym chlebem
Autor: thiessa @ 7:01am, Poniedziałek 21 Lipiec 2014.
Tym razem sałatka, którą wykonał Małżonek z pierwszej działkowej fasolki szparagowej. Na upały jak znalazł. Nie trzeba za długo stać w kuchni a jeśli podwoimy jej ilość spokojnie może wystąpić w roli dania obiadowego.
Bardzo, bardzo smaczna, polecam.
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorków cherry z pokruszonym chlebem
Źródło: "Kulinarny ogród" Jeanne Kelley
Sól i świeżo zmielony pieprz,
185g obranej fasolki szparagowej, pokrojonej na 7,5 cm kawałki, (jeśli jest mała, jak u mnie można nie kroić),
1 1/2 szklanki pokruszonego chleba,
3 1/2 łyżki oliwy extra virgine,
3 łyżeczki świeżych liści tymianku,
2 łyżeczki czerwonego octu winnego,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
2 szklanki pomidorków cherry, bez szypułek, przekrojonych na pół,
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli.
Do dużego garnka wlać wodę tak, aby zapełnić trzy czwarte naczynia. Do wrzącej wody włożyć fasolkę i sól. Gotować przez 5 minut tak, aby stała się miękka, ale lekko krucha. Odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie, żeby się schłodziła, a następnie ponownie odcedzić.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Na głębokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokruszony chleb, wymieszany z 1 1/2 łyżki oliwy, 1 łyżeczką tymianku, pieprzem i 1 czosnkiem. Piec około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż chleb zbrązowieje. Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
W dużej misce wymieszać pozostałe 2 łyżki oliwy, ocet, 2 łyżeczki tymianku, drugi czosnek i 1/2 łyżeczki soli.
Dodać ugotowaną i przestudzoną fasolkę, pomidorki cherry i czerwoną cebulę. Wymieszać. Na koniec dodać przypieczone kawałki chleba. Przełożyć wszystko na półmisek i podawać.
Komentarze
Też kupiÅ‚am sobie niedawno książkÄ™ Kulinarny ogród i bardzo mi siÄ™ podoba. Po kolei gotujÄ™ z niej różne przepisy i tÄ™ saÅ‚atkÄ™ również robiÅ‚am. Jest naprawdÄ™ pyszna i do tego wyglÄ…da Å›licznie:)
Zuzia Chilli Czosnek i Oliwa - 11:07am, Wtorek 22 Lipiec 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
U mnie to tez kolejny przepis z tej ksiazki, kazdy to strzal w 10. Ciagle cos z niej robie i ciesze sie, ze rozciagnie sie to w czasie i wraz ze zmieniajacymi sie porami roku bede testowac nowe przepisy.
thiessa - 9:25pm, Wtorek 22 Lipiec 2014.