
Zupa kalafiorowo-bazyliowa
Autor: thiessa @ 7:11am, Piątek 18 Lipiec 2014.
Kto by się spodziewał, że z tak minimalnej ilości składników może powstać taka dobra zupa? Co ja piszę, dobra, jest obłędna. Bazylia nie tylko ją aromatyzuje, ale dodatkowo nadaje wspaniały, seledynowy kolor. Po nieprzyjemnym zapachu kalafiora nie pozostaje nawet ślad, natomiast zupa zyskuje aksamitną kremowość. Bardzo polecam na lato.
Zupa kalafiorowo-bazyliowa
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
1 łyżka oliwy,
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, lub drobno posiekane,
1 kalafior (ok. 450g), podzielony na różyczki,
1 l wywaru warzywnego,
1/2 łyżeczki soli,
świeżo zmielony pieprz,
1 łyżka mąki ararutowej (nie jest to konieczne, można dodać mniej wywaru, żeby uzyskać odpowiednia konsystencje),
1 napakowana szklanka bazylii oraz dodatkowo do ozdoby,
6 łyżeczek prażonych orzeszków piniowych (można użyć uprażonych nasion słonecznika).
W garnku, w którym będzie się gotować zupa rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i smażyć przez pół minuty, uważać, żeby się nie przypalił, bo zrobi się gorzki. Wrzucić kalafiora, wlać wywar i posolić. Gotować przez około 10 minut, albo do momentu, kiedy kalafior będzie miękki. Jeśli cały nie jest pokryty wywarem to nie problem, wystarczy garnek przykryć a ugotuje się na parze. Wymieszać mąkę ararutową z odrobiną zimnej wody, aż się cała rozpuści, wlać do garnka, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Można pominąć ten manewr a gęstość zupy regulować sobie ilością wywaru do gęstości, jaka nam odpowiada.
Przelać zawartość garnka do blendera, wrzucić bazylię, doprawić pieprzem i zmiksować na gładko. Ewentualnie dosolić do smaku. Podczas miksowania nie zamykać szczelnie pokrywki blendera, bo para, która się w nim zgromadzi mogłaby wybuchnąć.
Zupę podawać ozdobioną świeżymi listkami bazylii i posypaną orzeszkami piniowymi lub ziarnami słonecznika.
Komentarze
Intrygujące połączenie składników i kolor rzeczywiście świetny. Ja dotychczas nie odważyłam się jeszcze ugotować krem z kalafiora, właśne ze względu na jego zapach - może z bazylią by mi podszedł.
hania-kasia - 8:07am, Niedziela 20 Lipiec 2014.http://hania-kasia.blogspot.com
Zdecydowanie bazylia ratuje sprawe. Mysle, ze kalafiorowka o posmaku pesto bardzo by Ci podeszla.
thiessa - 7:04am, środa 23 Lipiec 2014.