<<Strona główna

Marynowany stek wołowy z sałatką z rukoli i fety

Autor: thiessa @ 7:07am, środa 16 Lipiec 2014.

Marynowany stek wołowy z sałatką z rukoli i fety, Marinated flank steak with lemony arugula and feta salad


Odkąd wróciłam z Serbii nie jem mięsa, którego mam już serdecznie dosyć. Dla osoby, która spożywa je 3-4 razy w miesiącu, jedzenie go codziennie jest dużym obciążeniem dla organizmu. O tym będzie przy innej okazji, natomiast to danie powstało jakiś czas przed moim urlopem i było totalnym objawieniem. Nigdy wcześniej nie jadłam tak genialnego steka i muszę stwierdzić, że nawet te jedzone w Ameryce Środkowej, która słynie przecież z wołowiny świetnej jakości, nie dorównuje temu, co macie okazję tutaj zobaczyć. Tajemnicą tego dania są przypraw, doskonały mariaż kuminu i sumaku. Chociaż sumak to mało popularna w Polsce przyprawa to zapewne niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że być może mija drzewo sumaka octowca, z którego żeńskiego kwiatostanu pozyskuje się tę przyprawę, podczas codziennej drogi do pracy, czy szkoły. Sumak można również kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z bardziej wyszukanymi przyprawami oraz w sklepach internetowych. Ja zanim po raz pierwszy miałam okazję kupić go stacjonarnie zaopatrywałam się w niego na allegro. Pasjonatom polecam samodzielne zbiory. Sumak wchodzi w skład bardzo popularnej w krajach arabskich mieszanki za'athar, której używa się najczęściej do posypywania pieczywa. Ja bardzo lubię posypywać nim sałatki z dodatkiem fety czy strączkowych. Bardzo dobrze sprawdzi się jako posypka do hummusu.

Marynowany stek wołowy z sałatką z rukoli i fety
Źródło: "Kulinarny ogród" Jeanne Kelley

2 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
2 łyżeczki sumaku,
2 steki z polędwicy wołowej lub łaty,
sól i świeżo zmielony pieprz,
2 szklanki liści rukoli,
2 cebulki dymki, drobno pokrojone,
2 łyżki natki pietruszki, drobno pokrojone,
1/2 szklanki pokruszonej fety.

W niewielkiej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek, kumin i sumak. Położyć wołowinę na talerzu, oblać połową sosu i posypać solą i pieprzem. Zostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut, albo przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Rozgrzać węglowy lub gazowy grill (mój elektryczny też świetnie dał radę), ułożyć wołowinę na ruszcie i umieścić bezpośrednio nad żarem. Grillować mięso około 3 minut z każdej strony tak, aby nabrało złotego koloru a w środku pozostało średnio wysmażone. Na długość grillowania będzie miał wpływ grubość steka. Jeśli ktoś lubi mięso dobrze wysmażone trzeba grillować dłużej, ale polecam spróbować takie lekko różowe w środku.
Przenieść steki na deskę do krojenia i odstawić na 5 minut, żeby soki się związały i po pokrojeniu nie straciły soczystości.
Wymieszać w misce rukolę z dymką, pietruszką i fetą. Skropić sałatkę resztą sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Pokroić mięso w plastry, ułożyć na półmisku. Na wierzchu położyć sałatkę z rukoli.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów