
Marynowany stek wołowy z sałatką z rukoli i fety
Autor: thiessa @ 7:07am, środa 16 Lipiec 2014.
Odkąd wróciłam z Serbii nie jem mięsa, którego mam już serdecznie dosyć. Dla osoby, która spożywa je 3-4 razy w miesiącu, jedzenie go codziennie jest dużym obciążeniem dla organizmu. O tym będzie przy innej okazji, natomiast to danie powstało jakiś czas przed moim urlopem i było totalnym objawieniem. Nigdy wcześniej nie jadłam tak genialnego steka i muszę stwierdzić, że nawet te jedzone w Ameryce Środkowej, która słynie przecież z wołowiny świetnej jakości, nie dorównuje temu, co macie okazję tutaj zobaczyć. Tajemnicą tego dania są przypraw, doskonały mariaż kuminu i sumaku. Chociaż sumak to mało popularna w Polsce przyprawa to zapewne niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że być może mija drzewo sumaka octowca, z którego żeńskiego kwiatostanu pozyskuje się tę przyprawę, podczas codziennej drogi do pracy, czy szkoły. Sumak można również kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z bardziej wyszukanymi przyprawami oraz w sklepach internetowych. Ja zanim po raz pierwszy miałam okazję kupić go stacjonarnie zaopatrywałam się w niego na allegro. Pasjonatom polecam samodzielne zbiory. Sumak wchodzi w skład bardzo popularnej w krajach arabskich mieszanki za'athar, której używa się najczęściej do posypywania pieczywa. Ja bardzo lubię posypywać nim sałatki z dodatkiem fety czy strączkowych. Bardzo dobrze sprawdzi się jako posypka do hummusu.
Marynowany stek wołowy z sałatką z rukoli i fety
Źródło: "Kulinarny ogród" Jeanne Kelley
2 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
2 łyżeczki sumaku,
2 steki z polędwicy wołowej lub łaty,
sól i świeżo zmielony pieprz,
2 szklanki liści rukoli,
2 cebulki dymki, drobno pokrojone,
2 łyżki natki pietruszki, drobno pokrojone,
1/2 szklanki pokruszonej fety.
W niewielkiej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek, kumin i sumak. Położyć wołowinę na talerzu, oblać połową sosu i posypać solą i pieprzem. Zostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut, albo przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Rozgrzać węglowy lub gazowy grill (mój elektryczny też świetnie dał radę), ułożyć wołowinę na ruszcie i umieścić bezpośrednio nad żarem. Grillować mięso około 3 minut z każdej strony tak, aby nabrało złotego koloru a w środku pozostało średnio wysmażone. Na długość grillowania będzie miał wpływ grubość steka. Jeśli ktoś lubi mięso dobrze wysmażone trzeba grillować dłużej, ale polecam spróbować takie lekko różowe w środku.
Przenieść steki na deskę do krojenia i odstawić na 5 minut, żeby soki się związały i po pokrojeniu nie straciły soczystości.
Wymieszać w misce rukolę z dymką, pietruszką i fetą. Skropić sałatkę resztą sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Pokroić mięso w plastry, ułożyć na półmisku. Na wierzchu położyć sałatkę z rukoli.
Komentarze