<<Strona główna

Kalafior z fistaszkami i pęczak z młodym groszkiem

Autor: thiessa @ 7:09am, Poniedziałek 14 Lipiec 2014.

Kalafior z fistaszkami i pęczak z młodym groszkiem, Cauliflower with peanut and three peas with barley, chile & green garlic


Oba dania mają w sobie nuty azjatyckie i pewnie, dlatego tak świetnie się komponują. Prawda, że pęczak ma niewiele z Azją wspólnego, ale wierzcie mi, że pasuje tutaj idealnie Do kalafiora oczywiście świetnie będzie pasował ryż, najlepiej basmati lub jaśminowy, ale akurat miałam w domu przywieziony przez Małżonka groszek cukrowy, zarówno w postaci grubych strączków do łuskania, jak i płaskich strączków do jedzenia w całości. Zabrakło jedynie pędów tegoż groszku, które wystąpiły w oryginalnym przepisie, o które poprosiłabym Małżonka gdybym tylko wiedziała, że przywiezie groszek.
Zarówno kalafior, jak i pęczak są genialne w smaku. O ile kalafior jest dostępny przez większą część roku i można sobie pozwolić na jego przyrządzanie dosyć często to pęczak w kompletnej postaci tylko przez krótki czas w roku. Myślę jednak, że wykorzystam ten sposób doprawienia pęczaku a w zimie, użyję zwyczajnie groszku mrożonego.

Kalafior z fistaszkami
Źródło: "Gotuj z fantazją" Sabine Sälzer, Sebastain Dickhaut

1 kalafior (ok. 1 kg), podzielony na różyczki,
sól,
1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki a następnie na małe kawałki,
2 strączki czerwonego chilli, rozcięte wzdłuż na pół, oczyszczone z pestek i pokrojone na cienkie paseczki,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekanego,
ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru, bardzo drobno posiekanego,
4 łyżki oleju,
3 łyżki prażonych orzechów ziemnych,
100 ml mirinu (wywar warzywny też daje radę),
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
6-8 listków mięty, posiekanych,
świeżo zmielony pieprz.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kalafior, gotować 3-4 minuty, po czym odcedzić przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, czosnek, chilli i imbir, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać różyczki kalafiora i smażyć przez 2 minuty. Wsypać orzeszki ziemne, wlać wino ryżowe i sos sojowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
Gotowe danie posypać miętą i grubo zmielonym pieprzem.

Pęczak z młodym groszkiem
Źródło: "Kulinarny ogród" Jeanne Kelley

sól,
185g groszku cukrowego w strączkach, z odciętymi końcówkami,
1 szklanka wyłuskanego zielonego groszku,
1/2 szklanki pęczaku,
2 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 czubata łyżka brązowego cukru,
1 łyżeczka sambal oelek lub innego sosu z papryczek chilli,
2 łyżki oleju,
1/4 szklanki (20g) młodego czosnku lub 4 ząbki starego przeciśniętego przez praskę,
1/4 szklanki (20g) cebulki dymki, pokrojonej na kawałki,
2 liście limonki kaffir,
125g pędów groszku o długości ok. 10 cm (opcjonalnie),
1 łyżeczka prażonego oleju sezamowego.

Duży rondel wypełnić do połowy wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Do gotującej się wody wrzucić strąki groszku cukrowego i ziarna grochu. Gotować mniej więcej minutę do momentu, kiedy staną się miękkie. Używając łyżki cedzakowej przenieść warzywa do durszlaka i przepłukać zimną wodą, żeby zachowały zielony kolor. Odstawić na bok.
Ponownie zagotować wodę w rondlu, wsypać pęczak i gotować około 45 minut, albo do momentu, kiedy zmięknie. Odcedzić o odstawić.
W niewielkiej misce wymieszać dokładnie ocet ryżowy, sos sojowy, dwie łyżki wody, brązowy cukier, sambal oelek, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Ciężka patelnię ustawić na dużym ogniu rozgrzać na niej olej. Dodać czosnek, dymkę, oraz liście limonki kaffir. Mieszając podsmażać około pół minuty. Dodać przestudzone strączki groszku cukrowego, zielony groszek, pęczak i pędy groszku. Delikatnie wymieszać. Dolać mieszankę sosu sojowego z octem, wodą, cukrem i pastę chilli. Mieszać i podrzucać na patelni warzywa przez około 4 minuty, aż groszek i pędy zmiękną, a płyn wyparuje. Skropić olejem sezamowym. Podawać na ciepło.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ale fajne te dania , oba i sezonowe na maksa

margot - 6:45am, Wtorek 15 Lipiec 2014.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów