
Kalafior z fistaszkami i pęczak z młodym groszkiem
Autor: thiessa @ 7:09am, Poniedziałek 14 Lipiec 2014.
Oba dania mają w sobie nuty azjatyckie i pewnie, dlatego tak świetnie się komponują. Prawda, że pęczak ma niewiele z Azją wspólnego, ale wierzcie mi, że pasuje tutaj idealnie Do kalafiora oczywiście świetnie będzie pasował ryż, najlepiej basmati lub jaśminowy, ale akurat miałam w domu przywieziony przez Małżonka groszek cukrowy, zarówno w postaci grubych strączków do łuskania, jak i płaskich strączków do jedzenia w całości. Zabrakło jedynie pędów tegoż groszku, które wystąpiły w oryginalnym przepisie, o które poprosiłabym Małżonka gdybym tylko wiedziała, że przywiezie groszek.
Zarówno kalafior, jak i pęczak są genialne w smaku. O ile kalafior jest dostępny przez większą część roku i można sobie pozwolić na jego przyrządzanie dosyć często to pęczak w kompletnej postaci tylko przez krótki czas w roku. Myślę jednak, że wykorzystam ten sposób doprawienia pęczaku a w zimie, użyję zwyczajnie groszku mrożonego.
Kalafior z fistaszkami
Źródło: "Gotuj z fantazją" Sabine Sälzer, Sebastain Dickhaut
1 kalafior (ok. 1 kg), podzielony na różyczki,
sól,
1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki a następnie na małe kawałki,
2 strączki czerwonego chilli, rozcięte wzdłuż na pół, oczyszczone z pestek i pokrojone na cienkie paseczki,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekanego,
ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru, bardzo drobno posiekanego,
4 łyżki oleju,
3 łyżki prażonych orzechów ziemnych,
100 ml mirinu (wywar warzywny też daje radę),
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
6-8 listków mięty, posiekanych,
świeżo zmielony pieprz.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kalafior, gotować 3-4 minuty, po czym odcedzić przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, czosnek, chilli i imbir, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać różyczki kalafiora i smażyć przez 2 minuty. Wsypać orzeszki ziemne, wlać wino ryżowe i sos sojowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
Gotowe danie posypać miętą i grubo zmielonym pieprzem.
Pęczak z młodym groszkiem
Źródło: "Kulinarny ogród" Jeanne Kelley
sól,
185g groszku cukrowego w strączkach, z odciętymi końcówkami,
1 szklanka wyłuskanego zielonego groszku,
1/2 szklanki pęczaku,
2 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 czubata łyżka brązowego cukru,
1 łyżeczka sambal oelek lub innego sosu z papryczek chilli,
2 łyżki oleju,
1/4 szklanki (20g) młodego czosnku lub 4 ząbki starego przeciśniętego przez praskę,
1/4 szklanki (20g) cebulki dymki, pokrojonej na kawałki,
2 liście limonki kaffir,
125g pędów groszku o długości ok. 10 cm (opcjonalnie),
1 łyżeczka prażonego oleju sezamowego.
Duży rondel wypełnić do połowy wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Do gotującej się wody wrzucić strąki groszku cukrowego i ziarna grochu. Gotować mniej więcej minutę do momentu, kiedy staną się miękkie. Używając łyżki cedzakowej przenieść warzywa do durszlaka i przepłukać zimną wodą, żeby zachowały zielony kolor. Odstawić na bok.
Ponownie zagotować wodę w rondlu, wsypać pęczak i gotować około 45 minut, albo do momentu, kiedy zmięknie. Odcedzić o odstawić.
W niewielkiej misce wymieszać dokładnie ocet ryżowy, sos sojowy, dwie łyżki wody, brązowy cukier, sambal oelek, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Ciężka patelnię ustawić na dużym ogniu rozgrzać na niej olej. Dodać czosnek, dymkę, oraz liście limonki kaffir. Mieszając podsmażać około pół minuty. Dodać przestudzone strączki groszku cukrowego, zielony groszek, pęczak i pędy groszku. Delikatnie wymieszać. Dolać mieszankę sosu sojowego z octem, wodą, cukrem i pastę chilli. Mieszać i podrzucać na patelni warzywa przez około 4 minuty, aż groszek i pędy zmiękną, a płyn wyparuje. Skropić olejem sezamowym. Podawać na ciepło.
Komentarze
Ale fajne te dania , oba i sezonowe na maksa
margot - 6:45am, Wtorek 15 Lipiec 2014.http://kuchniaalicji.blogspot.com/