<<Strona główna

Babka pijaczka

Autor: thiessa @ 7:22pm, środa 9 Lipiec 2014.

Babka pijaczja, Drunken babka


Na wstępie chciałam zaznaczyć, że ciasto to nie zawiera procentów a nazwę swoją zawdzięcza cudownej właściwości pochłaniania płynu, a dokładnie mleka. Recepturę na tę babkę dostałam od koleżanki z pracy, mojej imienniczki Małgorzaty. Jest to przepis rodowy, który wyniosła z rodzinnego domu. Babkę taką piekła jej mama w sezonie truskawkowym, bo ponoć w takiej wersji smakuje najlepiej. Wiem, że sezon truskawkowy dobiega końca, myślę jednak, że jagody, (które ja nazywam borówkami) również świetnie się sprawdzą a może również maliny, jeśli komuś nie przeszkadzają pestki (mnie przeszkadzają).
Smak? Prawdę powiedziawszy zasadniczo nie odbiega od smaku biszkoptu, ale czyż sposób wykonania nie jest intrygujący?

Babka pijaczka

4 jajka,
4 łyżki cukru,
8 łyżek kaszy manny + ewentualnie do wysypania blachy,
masło do wysmarowania blachy,
1 1/2 szklanki mleka,
cukier waniliowy lub 1/4 laski wanilii.

Babka pijaczka

Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna dodawać po jednym żółtku i miksować nie za długo, tylko do momentu, kiedy żółtka połączą się z białkami. Od tego momentu nie używamy już miksera. Wsypać stopniowo kaszę mannę mieszając delikatnie ubijakiem wyjętym z miksera.
Tortownicę lub formę do babki wysmarować masłem, i wysypać kaszą manną. Można też wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia.
Ubitą masę przełożyć do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C (bez termoobiegu) na złoty kolor tj. około pół godziny.
Wyłączyć piekarnik i nasączać powoli gorącym mlekiem z cukrem waniliowym lub wanilią. Przykryć i trzymać jeszcze przez 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Po wyjęciu babki z formy podawać ze śmietaną lubjogurtem zmiksowanym z cukrem i truskawkami, bądź jagodami.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

jaka średnica formy?

ewelina - 7:59pm, środa 9 Lipiec 2014.

Ja pieklam w tortownicy o srednicy 22cm, ale z tortownica trzeba uwazac. Powinna byc szczelna, zeby nic nie przeciekalo, bo spalone mleko nie bedzie dobrze pachniec.

thiessa - 9:43pm, środa 9 Lipiec 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów