
Zupa z cebulki dymki
Autor: thiessa @ 7:03am, środa 25 Czerwiec 2014.
Na przepis ten trafiłam w magazynie "Sielskie życie", który przeglądałam jakiś czas temu będąc w stadninie na cotygodniowej jeździe konnej. Wcześniej nie miałam pojęcia o istnieniu takiej gazety. Podobny przepis można znaleźć w książce "Gotuj z fantazją 2", której autorami są Sabine Sälzer i Sebastianm Dickhaut. Różnica polega na tym, że w tym drugim przypadku zupę gotuje się na bulionie mięsnym, dodaje się wino, doprawia gałką muszkatołową i podaje ze śmietaną. Ja zdecydowałam się na wersję wegetariańską. Zupę można łatwo zweganiozować po zastąpieniu masła olejem. Moim zdaniem straci jednak na smaku. Bez problemu mogłabym przejść na dietę wegańską, ale niczego by mi wówczas nie brakowało poza masłem. Uwielbiam masło, mogę je jeść łyżkami. Zanim posmaruję chleb zawsze zjadam plasterek masła, to taki mój mały rytuał.
Zapraszam na zupę.
Zupa z cebulki dymki
2 kromki chleba tostowego,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki masła lub oleju,
1l mocnego bulionu warzywnego,
4 pęczki cebulki dymki, posiekanej,
1 czerwona spiczasta papryka, pokrojona w bardzo drobna kosteczkę,
sól i pieprz kajeński,
4 łyżki cienko zeskrobanego pamezanu,
2 łyżki świeżych listków majeranku (opcjonalnie).
Rozgrzać patelnię i usmażyć grzanki na maśle razem z przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, żeby oddał swój aromat. Zdjąć grzanki z patelni i odłożyć. Zagotować bulion. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, wrzucić paprykę, smażyć 2-3 minuty, po czym dodać cebulkę dymkę. Kiedy zwiędnie wrzucić zawartość patelni do garnka z gotującym się bulionem. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim. Gotować 5 minut.
Zupę rozlać na talerze, posypać grzankami, parmezanem i majerankiem.
Komentarze
Bardzo ciekawy przepis. Zapisuję do wypróbowania, bo moja rodzinka uwielbia takie zupy z pieczywem :)
KucharzyTrzech - 9:01am, środa 25 Czerwiec 2014.http://www.kucharzytrzech.blogspot.com
Interesujące. Chyba nie wpadłabym na to by z dymki zrobić zupę. Muszę spróbować, bo dymkę to ja chętnie dodaję do wielu dań.
Shinju - 11:55pm, Czwartek 26 Czerwiec 2014.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Czy przypomina troszkę cebulową? Wygląda bardzo apetycznie:-)
Marzena - 10:20pm, Wtorek 1 Lipiec 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Shinju zachecam, bo roboty z nia malo.
Marzena mi nie przypomina cebulowej, smakuje faktycznie jak zupa z dymki.
thiessa - 10:22pm, środa 2 Lipiec 2014.