<<Strona główna

Risotto z izraelskiego kuskusu i szparagów

Autor: thiessa @ 7:03am, Poniedziałek 23 Czerwiec 2014.

Risotto z izraelskiego kuskusu i szparagów, Israeli couscous risotto with asparagus


To raczej już ostatnie szparagowe danie w tym sezonie na blogu. Za parę dni urlop a jak wrócę zapewne szparagów już nie będzie. Na koniec zostawiłam sobie szparagi z izraelskim kuskusem., W oryginale jest to sałatka na ciepło. Ja nie widzę potrzeby nazywania tego dania sałatką, więc nomenklaturę wymyśliłam sobie własną. Pewnie niektórzy zastanawiają się, co to jest ten kuskus izraelski. W zasadzie nie ma nic wspólnego z kuskusem jaki znamy. Jest to makaron zrobiony z mąki durum w postaci malutkich kuleczek, przypominających perełki. Suszy się go na otwartym ogniu, dlatego świetne absorbuje wszelkie płyny. Ma przyjemną konsystencję i orzechowy posmak.
Przez kilka lat produkt ten był mi znany jedynie z książek, więc kiedy po raz pierwszy miałam okazję zobaczyć go w restauracyjnej karcie nie miałam wątpliwości, co zamówić. Rzecz miała miejsce w San Francisco w restauracji serwującej dania z ryb i owoców morza, usytuowanej malowniczo nad brzegiem, zatoki. Nie muszę chyba dodawać, że świetnie komponował się z rybą i bardzo przypadła mi do gustu jego konsystencja. W daniach stricte wegetariańskich też smakuje znakomicie.
Izraelski kuskus można kupić w tureckich i arabskich sklepach a także w sklepach internetowych. Jeśli interesujecie się jedzeniem na tyle, że będąc zagranicą nie przepuścicie żadnemu targowi z żywnością i co bardziej egzotycznym sklepom z jedzeniem to z pewnością będziecie mieli okazję zakupić ten produkt, wystarczy mieć oczy szeroko otwarte.

Risotto z izraelskiego kuskusu i szparagów (6 porcji)
Źródło: "Kulinarny ogród" Jeanne Kelley

4 łyżki oliwy,
1 1/2 szklanki izraelskiego kuskusu,
1 kg zielonych szparagów, obranych i pociętych na 2,5 cm kawałki,
2 ząbki czosnku, drobno posiekane, lub przeciśnięte przy pomocy wyciskacza,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
1/2 szklanki cebulki dymki, posiekanej,
1/3 szklanki parmezanu, startego.

Ciężki rondel ustawić na średnim ogniu i rozgrzać w nim łyżkę oliwy. Wsypać kuksus i smażyć około 5 minut, aż zrobi się złotobrązowy. Dolać 1 3/4 szklanki wody (430 ml), przykryć rondel i gotować około 10 minut na małym ogniu, do momentu, kiedy cały płyn zostanie wchłonięty, a kuskus zrobi się miękki.
Na ciężkiej patelni ustawionej na dużym ogniu rozgrzać łyżkę oliwy, kiedy będzie gorąca dodać szparagi, czosnek i szczyptę soli. Podsmażać 3 minuty, aż szparagi będą kruche i chrupiące. Na patelnię przełożyć kuskus, wymieszać i wyłączyć ogień. W małej misce wymieszać pozostałe 2 łyżki oliwy ze skórką i sokiem z cytryny. Polać sosem zawartość pataleni, dodać dymkę i parmezan (trochę odłożyć do posypania), doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów