
Ciepła sałatka z halloumi, szparagów i bobu z sosem chipotle
Autor: thiessa @ 6:58am, Poniedziałek 16 Czerwiec 2014.
Bardzo długo czekałam, żeby zrobić tę sałatkę, wybitnie sezonową, bo kiedy zaczyna się bób, szparagi już niemal się kończą. Moja cierpliwość została w końcu wynagrodzona, zrobiłam z pierwszego bobu, który pojawił się po przyzwoitej cenie a przy okazji użyłam rukoli wyhodowanej na własnym balkonie. Ponownie pojawiło się chiles chipotle w sosie adobo, które nadało sałatce wyrazistego akcentu. Sałatka jest fantastyczna, warta powtórzenia w kolejnych sezonach szparagowo-bobowych.
Ciepła sałatka z halloumi, szparagów i bobu z sosem chipotle
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes
4 łyżeczki pasty chipotle (drobno posiekane chiles chipotle w sosie adobo razem z sosem),
5 łyżek oliwy extra virgin,
375g sera halloumi, osuszonego i pokrojonego w plastry,
20 szparagów (u mnie więcej),
900g bobu,
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
3 łyżki kolendry, posiekanej,
4 garście rukoli,
1 małą czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki,
75g suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki, jeśli są duże,
1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony,
2 łyżki soku z cytryny,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
Wymieszać pastę chipotle z 3 łyżkami oliwy, W mieszance tej obtoczyć halloumi i odstawić do zamarynowania.
Bób zalać gotującą się wodą i gotować przez 3 minuty, po czym przelać zimną wodą, żeby nie stracił koloru. Ziarna obrać ze skórki.
W czasie, kiedy bób się gotuje nagrzać piekarnik, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia szparagi, skropić łyżką oliwy i obtoczyć w niej, żeby całe były nią pokryte. Wstawić do piekarnika na górną półkę, pod grilla. Piec ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości szparagów i piekarnika.
Halloumi wyjąć z marynaty i włożyć pod grilla. Grillować po 3 minuty każdą ze stron. Można użyć patelni grillowej.
W tym czasie marynatę wymieszać z pozostałą oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Polać bób, dodać natkę i kolendrę i dobrze wymieszać.
Rukolę rozdzielić na cztery talerze, posypać krążkami cebuli i suszonymi pomidorami, wyłożyć bób, na wierzch położyć grillowane halloumi i szparagi. Podawać.
Komentarze
I needed to post you that tiny remark just to say thanks again for your marvelous ideas you have documented in this case. It has been simply generous of people like you to grant unhampered exactly what a number of people would have distributed as an e book to get some cash on their own, and in particular considering the fact that you might have done it in the event you decided. Those solutions likewise served to become easy way to be sure that many people have similar fervor really like mine to learn great deal more in respect of this condition. Certainly there are lots of more pleasant moments up front for many who scan your blog.
golden goose francy - 12:41pm, Czwartek 1 Czerwiec 2023.http://www.goldengoosedeluxebrand.us.com/francy-c-19_29