
Ciecierzycowo-cukiniowe weganburgery z chipotle
Autor: thiessa @ 7:08am, środa 11 Czerwiec 2014.
Pisałam już, że uwielbiam chipotle w sosie adobo? Zwykle używałam go do dań mięsnych i z fasolą. Ciecierzyca to, co prawda warzywo strączkowe, jak fasola, ale nie wpadłabym na to, żeby dodać chipotle do kotletów. Nie jestem ich szczególną wielbicielką ani w formie mięsnej, ani wegetariańskiej. Zwyczajnie nie przepadam za rzeczami smażonymi w panierce, ale od czasu do czasu mogę zjeść, zwłaszcza podkręcone tak aromatycznym dodatkiem.
Aby kotlety miały idealny kształt można użyć okrągłej wycinaczki do ciasta. Należy je ostrożnie przewracać, bo są dosyć miękkie i nie posiadają materiału wiążącego w postaci jajka.
Ciecierzycowo-cukiniowe weganburgery z chipotle
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
2 łyżki oliwy,
1 małą czerwona cebula, posiekana,
1 cukinia, ok. 240g, pokrojona w półplasterki,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 szklanka luźno włożonej kolendry (natka i łodyżki), posiekanej,
1 puszka zielonej soczewicy (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana ciecierzyca),
1 szklanka bułki tartej,
3 łyżki chile chopotle w sosie adobo, pozbawione nasion i posiekane (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata i internetowych),
2 łyżeczki czerwonego winnego octu,
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżeczki wędzonej papryki.
Rozgrzać oliwę na średnim ogniu w patelni o grubym dnie. Wrzucić cebulę i smażyć około 3 minut. Dodać cukinię, czosnek i kolendrę oraz szczyptę soli. Smażyć 7-10 minut, aż cukinia zmięknie.
Przełożyć zawartość patelni do miksera, dodać pozostałe składniki, poza bułką tartą i zmiksować na gładko. Dodać połowę bułki tartej i ponownie zmiksować. Jeśli masa będzie za gęsta dla miksera to po prostu wymieszać. Masę podzielić na 6 części i z każdej uformować kulkę. Włożyć na talerz wysypany pozostałą bułką tartą i spłaszczyć formując kotlety. Smażyć na złoto.
Komentarze