
Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu
Autor: thiessa @ 7:06am, Poniedziałek 9 Czerwiec 2014.
Na Dolnym Śląsku czarny bez już przekwita, ale w innych rejonach Polski, położonych bardziej na północ właśnie trwa pełnia sezonu, więc może poza syropem z kwiatów czarnego bzu i kwiatami czarnego bzu smażonymi w cieście, które najczęściej królują w naszych domach warto pokusić się o wypróbowanie czegoś nowego? Ja się skusiłam na mus marchewkowy z dodatkiem syropu a czarnego bzu z ostatniego numeru magazynu "Kuchnia" i chociaż jest on dla mnie zdecydowanie za słodki to przyznać muszę, że jest to ciekawe połączenie smaków. W zupie czuć wyraźnie marchewki, kwiaty czarnego bzu, limonkę i chilli. W przepisie dokonałam drobnych modyfikacji. Zwiększyłam ilość wody do syropu i zmniejszyłam ilość baldachów kwiatów czarnego bzu. W oryginalnym przepisie 20 baldachów moczy się w 200 ml syropu, co jest zwyczajnie niemożliwe. Wierzcie mi, że nie da się upchnąć tych 20 baldachów w tak małej ilości płynu. Zmniejszyłam też ilość masła, w oryginale było 100g, ale kto daje pół kostki masła do zupy? Tak sobie myślę, że gdyby zmniejszyć jeszcze ilość syropu z bzu to zupa byłaby mniej słodka.
Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu
2 łyżki cukru,
300 ml wody,
sok z 1 limonki oraz kawałek skórki,
15 baldachów kwiatów czarnego bzu,
2 pęczki młodej marchewki (razem ok. 10 marchewek),
50g masła,
2 szklanki delikatnego wywaru warzywnego,
sól do smaku,
1 płaska łyżka sosu chilli (u mnie sriracha),
200g mascarpone,
puree z 1 marakui (opcjonalnie).
Dzień wcześniej nastawić syrop z bzu. Do garnka wsypać cukier, zalać wodą, dodać sok z limonki i kawałek skórki i redukować przez chwilę. Dodać kwiaty bzu (odcięłam wcześniej nożyczkami zielone części), przycisnąć łyżką, tak, żeby całe były zanurzone w syropie. Przykryć i po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przelać przez drobne sitko.
Marchewkę oczyścić (nie trzeba jej obierać) i pokroić na plasterki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać posiekanym masłem i zalać jedną szklanką bulionu warzywnego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec do miękkości. W trakcie pieczenia ze dwa razy pomieszać.
Marchewkę przełożyć do blendera, dodać syrop z czarnego bzu, sos chilli, mascarpone, marakuję i szklankę ciepłego wywaru warzywnego. Zmiksować, doprawić wyłącznie solą. Jeśli jest taka potrzeba krótko podgrzać. Można wkręcić dodatkową łyżkę zimnego masła.
Komentarze
IntrygujÄ…ce :) ZapisujÄ™ do wypróbowania :)
gin - 6:08pm, Poniedziałek 9 Czerwiec 2014.http://razadobrze.blogspot.com