<<Strona główna

Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu

Autor: thiessa @ 7:06am, Poniedziałek 9 Czerwiec 2014.

Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu, Young carrot and edelflower mousse


Na Dolnym Śląsku czarny bez już przekwita, ale w innych rejonach Polski, położonych bardziej na północ właśnie trwa pełnia sezonu, więc może poza syropem z kwiatów czarnego bzu i kwiatami czarnego bzu smażonymi w cieście, które najczęściej królują w naszych domach warto pokusić się o wypróbowanie czegoś nowego? Ja się skusiłam na mus marchewkowy z dodatkiem syropu a czarnego bzu z ostatniego numeru magazynu "Kuchnia" i chociaż jest on dla mnie zdecydowanie za słodki to przyznać muszę, że jest to ciekawe połączenie smaków. W zupie czuć wyraźnie marchewki, kwiaty czarnego bzu, limonkę i chilli. W przepisie dokonałam drobnych modyfikacji. Zwiększyłam ilość wody do syropu i zmniejszyłam ilość baldachów kwiatów czarnego bzu. W oryginalnym przepisie 20 baldachów moczy się w 200 ml syropu, co jest zwyczajnie niemożliwe. Wierzcie mi, że nie da się upchnąć tych 20 baldachów w tak małej ilości płynu. Zmniejszyłam też ilość masła, w oryginale było 100g, ale kto daje pół kostki masła do zupy? Tak sobie myślę, że gdyby zmniejszyć jeszcze ilość syropu z bzu to zupa byłaby mniej słodka.

Mus z młodej marchewki i kwiatów czarnego bzu

2 łyżki cukru,
300 ml wody,
sok z 1 limonki oraz kawałek skórki,
15 baldachów kwiatów czarnego bzu,
2 pęczki młodej marchewki (razem ok. 10 marchewek),
50g masła,
2 szklanki delikatnego wywaru warzywnego,
sól do smaku,
1 płaska łyżka sosu chilli (u mnie sriracha),
200g mascarpone,
puree z 1 marakui (opcjonalnie).

Dzień wcześniej nastawić syrop z bzu. Do garnka wsypać cukier, zalać wodą, dodać sok z limonki i kawałek skórki i redukować przez chwilę. Dodać kwiaty bzu (odcięłam wcześniej nożyczkami zielone części), przycisnąć łyżką, tak, żeby całe były zanurzone w syropie. Przykryć i po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przelać przez drobne sitko.
Marchewkę oczyścić (nie trzeba jej obierać) i pokroić na plasterki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać posiekanym masłem i zalać jedną szklanką bulionu warzywnego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec do miękkości. W trakcie pieczenia ze dwa razy pomieszać.
Marchewkę przełożyć do blendera, dodać syrop z czarnego bzu, sos chilli, mascarpone, marakuję i szklankę ciepłego wywaru warzywnego. Zmiksować, doprawić wyłącznie solą. Jeśli jest taka potrzeba krótko podgrzać. Można wkręcić dodatkową łyżkę zimnego masła.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

IntrygujÄ…ce :) ZapisujÄ™ do wypróbowania :)

gin - 6:08pm, Poniedziałek 9 Czerwiec 2014.http://razadobrze.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów