
Pieczarkowo-fasolowy paprykarz i szkarłatny pęczak
Autor: thiessa @ 6:52am, Piątek 6 Czerwiec 2014.
Danie to powinno pojawić się na blogu w zasadzie w zimie, bo jest sycące i nie zawiera typowo zimowe składniki. A ponieważ są one dostępne przez cały rok pozwolę sobie na jego publikację. W przypadku tego dania przychodzi mi na myśl określenie, którego używają Anglicy a mianowicie hearty. Jest w nim wszystko, co zapewnia kompletny posiłek. Połączenie zboża z fasolą w jednym posiłku, jak wiadomo zapewnia komplet potrzebnych aminokwasów i świetnie zastępuje mięso w przypadku diety wegetariańskiej.
Pieczarkowo-fasolowy paprykarz
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
2 łyżki oliwy,
1 małą czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekany,
450g małych pieczarek, pokrojonych na plasterki,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
1/4 szklanki wywaru warzywnego,
2 łyżeczki wędzonej papryki,
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, lub 2 łyżeczki suszonego,
puszka drobnej białej fasoli (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
1/4 szklanki koperku, posiekanego.
Na średnim ogniu rozgrzać w garnku oliwę i usmażyć na niej cebulę przez około 7 minut, do momentu, kiedy się zezłoci. Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund. Wrzucić pieczarki, sól i pieprz. Smażyć przez około 5 minut, aż grzyby puszczą sok. Wlać wino, wywar, dodać wędzoną paprykę i tymianek. Zmniejszyć pod garnkiem ogień i doprowadzić powoli do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Dodać fasolę i gotować kolejne 5 minut. Trochę fasoli podusić widelcem przyciskając do ścianek garnka. Dosolić do smaku, wymieszać i podawać posypane koperkiem ze szkarłatnym pęczakiem.
Szkarłatny pęczak
1 łyżka oliwy,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1 liść laurowy,
1 szklanka pęczaku,
2 1/2 szklanki wywaru warzywnego,
1/4 łyżeczki soli,
1 burak (około 370g), starty na grubej tarce,
sok z 1/2 cytryny,
koperek do posypania (opcjonalnie).
Na średnim ogniu rozgrzać w garnku oliwę i smażyć czosnek przez 30 sekund. Dodać trochę pieprzu, sól i liść laurowy, wlać wywar, dodać pęczak, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Kiedy całość zacznie się gotować pomieszać, zmniejszyć ogień do małego i gotować przez około 20 minut.
Kiedy większość wody się wygotuje wmieszać utarte buraki i gotować kolejne 20 minut. Wyłączyć gaz, wmieszać sok z cytryny, doprawić solą i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Wyjąć listek laurowy i podawać posypany koprem.
Komentarze
E tam zimowe , na deszczowy dzień latem jak znalazł takie dania , bardzo mi się podoba , nawet bardziej niż bardzo
margot - 7:07am, Piątek 6 Czerwiec 2014.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
gay dating site without nudity
gay dating sulligent alabama
<a href=gayonlinedating.net?>gay dating younger older</a>
MichaelDof - 8:09pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com