<<Strona główna

Pieczarkowo-fasolowy paprykarz i szkarłatny pęczak

Autor: thiessa @ 6:52am, Piątek 6 Czerwiec 2014.

Pieczarkowo-fasolowy paprykarz i szkarłatny pęczak, Scarlet barley with mushroom & cannellini paprikas


Danie to powinno pojawić się na blogu w zasadzie w zimie, bo jest sycące i nie zawiera typowo zimowe składniki. A ponieważ są one dostępne przez cały rok pozwolę sobie na jego publikację. W przypadku tego dania przychodzi mi na myśl określenie, którego używają Anglicy a mianowicie hearty. Jest w nim wszystko, co zapewnia kompletny posiłek. Połączenie zboża z fasolą w jednym posiłku, jak wiadomo zapewnia komplet potrzebnych aminokwasów i świetnie zastępuje mięso w przypadku diety wegetariańskiej.

Pieczarkowo-fasolowy paprykarz
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz

2 łyżki oliwy,
1 małą czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekany,
450g małych pieczarek, pokrojonych na plasterki,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
1/4 szklanki wywaru warzywnego,
2 łyżeczki wędzonej papryki,
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, lub 2 łyżeczki suszonego,
puszka drobnej białej fasoli (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
1/4 szklanki koperku, posiekanego.

Na średnim ogniu rozgrzać w garnku oliwę i usmażyć na niej cebulę przez około 7 minut, do momentu, kiedy się zezłoci. Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund. Wrzucić pieczarki, sól i pieprz. Smażyć przez około 5 minut, aż grzyby puszczą sok. Wlać wino, wywar, dodać wędzoną paprykę i tymianek. Zmniejszyć pod garnkiem ogień i doprowadzić powoli do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Dodać fasolę i gotować kolejne 5 minut. Trochę fasoli podusić widelcem przyciskając do ścianek garnka. Dosolić do smaku, wymieszać i podawać posypane koperkiem ze szkarłatnym pęczakiem.

Szkarłatny pęczak

1 łyżka oliwy,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1 liść laurowy,
1 szklanka pęczaku,
2 1/2 szklanki wywaru warzywnego,
1/4 łyżeczki soli,
1 burak (około 370g), starty na grubej tarce,
sok z 1/2 cytryny,
koperek do posypania (opcjonalnie).

Na średnim ogniu rozgrzać w garnku oliwę i smażyć czosnek przez 30 sekund. Dodać trochę pieprzu, sól i liść laurowy, wlać wywar, dodać pęczak, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Kiedy całość zacznie się gotować pomieszać, zmniejszyć ogień do małego i gotować przez około 20 minut.
Kiedy większość wody się wygotuje wmieszać utarte buraki i gotować kolejne 20 minut. Wyłączyć gaz, wmieszać sok z cytryny, doprawić solą i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Wyjąć listek laurowy i podawać posypany koprem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

E tam zimowe , na deszczowy dzień latem jak znalazł takie dania , bardzo mi się podoba , nawet bardziej niż bardzo

margot - 7:07am, Piątek 6 Czerwiec 2014.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

gay dating site without nudity
gay dating sulligent alabama
<a href=gayonlinedating.net?>gay dating younger older</a>

MichaelDof - 8:09pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów