<<Strona główna

Żurek szparagowy

Autor: thiessa @ 7:02am, środa 4 Czerwiec 2014.

Żurek szparagowy, Sour asparagus soup


Kiedy zobaczyłam na blogu kuchnia nasza polska kiszone szparagi od razu podjęłam decyzję o ich zrobieniu. Skoro kiszę ogórki i kalafiory to, dlaczego nie miałabym pokusić się na ukiszenie szparagów? I chociaż efekt końcowy średnio mnie przekonał, bo spodziewałam się efektu wow, jak w przypadku kiszonych kalafiorów to Synowi bardzo smakowały. Zachwycał się ich niezwykłą chrupkością i kruchością. Pomyślałam sobie, że przecież dzieciak nie będzie konsumował sam wielkiego słoja, który zrobiłam na próbę i postanowiłam wykorzystać je w inny sposób. Ci, którzy mnie już trochę znają wiedzą, że wszystko przerabiam na zupę tak, więc powstała zupa, której pierwowzorem był żurek ogórkowy mojej Babci. Obie zupy są do siebie bardzo podobne w smaku, tyle, że w przypadku żurku ogórkowego wykorzystujemy samą wodę po ogórkach i zupę należy zagęścić. W przypadku żurku szparagowego miksujemy całe szparagi, więc zupa nie wymaga zagęszczania. Od razu uprzedzam, że zupa uzyskuje dopiero pełnię smaku po dodaniu śmietany tak, więc w początkowej fazie gotowania ani kolor ani zapach nie są zachęcające. Aby było ciekawiej, tradycyjnie gotowane na twardo jajko zastąpiłam jajkiem w koszulce.

Żurek szparagowy
Źródło: przepis własny

2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
15 cm kawałek pora (można zużyć zielone części),
mała cebula,
1 duży liść laurowy,
2 ziela angielskie,
1,2 l wody,
400g kiszonych szparagów (cały litrowy słoik),
1/2 szklanki soku spod kiszonych szparagów,
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
2 ząbki czosnku, lekko rozgniecione, ale trzymające się w całości,
sól,
pieprz,
majeranek,
4 jajka,
ocet do zakwaszenia wody,
ugotowane oddzielnie ziemniaki do podania.

Do garnka włożyć warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por, oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,2 l wody i gotować na wolnym ogniu przez około 25-30 minut. Po tym czasie wywar powinien być gotowy. Łyżką cedzakową wyjąć warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, wrzucić pokrojone na plasterki kiszone szparagi i wlać sok spod kiszonych szparagów. Gotować 10-15 minut, aż szparagi zmiękną. Zupę zmiksować na gładko i ponownie zagotować. Można uzupełnić wodę, jeśli ktoś lubi rzadkie zupy. Do śmietany przełożonej do miseczki wlać trochę gotującej się zupy i energicznie zamieszać, dolewać stopniowo zupę do miski a następnie przelać jej zawartość do pozostałej, gotującej się zupy. Zagotować, wyłączyć pod zupą gaz, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły, zwłaszcza aromat czosnku przeniknął do zupy.
Tuż przed wlaniem żurku na talerze przygotować jajka. Zagotować w garnku wodę z octem, przyśpiesza ścinanie się białka (2 łyżki na 1 l wody). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Kiedy woda się zagotuje, ale nie będzie gwałtownie wrzała wlać wybite jajko z miseczki do garnka z jak najniższej wysokości. Czasem trzeba sobie pomóc zagartując łyżką białko w kierunku żółtka. Gotować 2 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i wbić następne jajko w ten sam sposób. Przy większej wprawie można gotować więcej niż jedno jajko na raz.
Na talerze wykładać ugotowane ziemniaki, zalewać żurkiem i na wierzch każdej porcji położyć jajko w koszulce.

Kiszone szparagi


*Kiszone szparagi robimy tak samo jak ogórki. W słoju układamy czosnek, chrzan, koperek (gałązki, bo nie ma jeszcze baldachów), opcjonalnie liście czarnej porzeczki i dębu i oczywiście szparagi. Ja daję jeszcze odrobinę nasion gorczycy. Zalewamy gorącą wodą z solą (1 łyżka soli na 1 l wody).

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jak sprawdzić status upadłości konsumenckiej?
Terrific work! This is the type of information that are meant to be shared around
the net. Disgrace on the seek engines for now not positioning this put up upper!
Come on over and discuss with my web site . Thanks =) Ile kosztuje postępowanie upadłościowe?

Jessie - 3:43am, Piątek 8 Wrzesień 2023.http://Jessie

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów