
Żurek szparagowy
Autor: thiessa @ 7:02am, środa 4 Czerwiec 2014.
Kiedy zobaczyłam na blogu kuchnia nasza polska kiszone szparagi od razu podjęłam decyzję o ich zrobieniu. Skoro kiszę ogórki i kalafiory to, dlaczego nie miałabym pokusić się na ukiszenie szparagów? I chociaż efekt końcowy średnio mnie przekonał, bo spodziewałam się efektu wow, jak w przypadku kiszonych kalafiorów to Synowi bardzo smakowały. Zachwycał się ich niezwykłą chrupkością i kruchością. Pomyślałam sobie, że przecież dzieciak nie będzie konsumował sam wielkiego słoja, który zrobiłam na próbę i postanowiłam wykorzystać je w inny sposób. Ci, którzy mnie już trochę znają wiedzą, że wszystko przerabiam na zupę tak, więc powstała zupa, której pierwowzorem był żurek ogórkowy mojej Babci. Obie zupy są do siebie bardzo podobne w smaku, tyle, że w przypadku żurku ogórkowego wykorzystujemy samą wodę po ogórkach i zupę należy zagęścić. W przypadku żurku szparagowego miksujemy całe szparagi, więc zupa nie wymaga zagęszczania. Od razu uprzedzam, że zupa uzyskuje dopiero pełnię smaku po dodaniu śmietany tak, więc w początkowej fazie gotowania ani kolor ani zapach nie są zachęcające. Aby było ciekawiej, tradycyjnie gotowane na twardo jajko zastąpiłam jajkiem w koszulce.
Żurek szparagowy
Źródło: przepis własny
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
15 cm kawałek pora (można zużyć zielone części),
mała cebula,
1 duży liść laurowy,
2 ziela angielskie,
1,2 l wody,
400g kiszonych szparagów (cały litrowy słoik),
1/2 szklanki soku spod kiszonych szparagów,
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
2 ząbki czosnku, lekko rozgniecione, ale trzymające się w całości,
sól,
pieprz,
majeranek,
4 jajka,
ocet do zakwaszenia wody,
ugotowane oddzielnie ziemniaki do podania.
Do garnka włożyć warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por, oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,2 l wody i gotować na wolnym ogniu przez około 25-30 minut. Po tym czasie wywar powinien być gotowy. Łyżką cedzakową wyjąć warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, wrzucić pokrojone na plasterki kiszone szparagi i wlać sok spod kiszonych szparagów. Gotować 10-15 minut, aż szparagi zmiękną. Zupę zmiksować na gładko i ponownie zagotować. Można uzupełnić wodę, jeśli ktoś lubi rzadkie zupy. Do śmietany przełożonej do miseczki wlać trochę gotującej się zupy i energicznie zamieszać, dolewać stopniowo zupę do miski a następnie przelać jej zawartość do pozostałej, gotującej się zupy. Zagotować, wyłączyć pod zupą gaz, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły, zwłaszcza aromat czosnku przeniknął do zupy.
Tuż przed wlaniem żurku na talerze przygotować jajka. Zagotować w garnku wodę z octem, przyśpiesza ścinanie się białka (2 łyżki na 1 l wody). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Kiedy woda się zagotuje, ale nie będzie gwałtownie wrzała wlać wybite jajko z miseczki do garnka z jak najniższej wysokości. Czasem trzeba sobie pomóc zagartując łyżką białko w kierunku żółtka. Gotować 2 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i wbić następne jajko w ten sam sposób. Przy większej wprawie można gotować więcej niż jedno jajko na raz.
Na talerze wykładać ugotowane ziemniaki, zalewać żurkiem i na wierzch każdej porcji położyć jajko w koszulce.
*Kiszone szparagi robimy tak samo jak ogórki. W słoju układamy czosnek, chrzan, koperek (gałązki, bo nie ma jeszcze baldachów), opcjonalnie liście czarnej porzeczki i dębu i oczywiście szparagi. Ja daję jeszcze odrobinę nasion gorczycy. Zalewamy gorącą wodą z solą (1 łyżka soli na 1 l wody).
Komentarze