
Żurek szparagowy
Autor: thiessa @ 7:02am, środa 4 Czerwiec 2014.
Kiedy zobaczyłam na blogu kuchnia nasza polska kiszone szparagi od razu podjęłam decyzję o ich zrobieniu. Skoro kiszę ogórki i kalafiory to, dlaczego nie miałabym pokusić się na ukiszenie szparagów? I chociaż efekt końcowy średnio mnie przekonał, bo spodziewałam się efektu wow, jak w przypadku kiszonych kalafiorów to Synowi bardzo smakowały. Zachwycał się ich niezwykłą chrupkością i kruchością. Pomyślałam sobie, że przecież dzieciak nie będzie konsumował sam wielkiego słoja, który zrobiłam na próbę i postanowiłam wykorzystać je w inny sposób. Ci, którzy mnie już trochę znają wiedzą, że wszystko przerabiam na zupę tak, więc powstała zupa, której pierwowzorem był żurek ogórkowy mojej Babci. Obie zupy są do siebie bardzo podobne w smaku, tyle, że w przypadku żurku ogórkowego wykorzystujemy samą wodę po ogórkach i zupę należy zagęścić. W przypadku żurku szparagowego miksujemy całe szparagi, więc zupa nie wymaga zagęszczania. Od razu uprzedzam, że zupa uzyskuje dopiero pełnię smaku po dodaniu śmietany tak, więc w początkowej fazie gotowania ani kolor ani zapach nie są zachęcające. Aby było ciekawiej, tradycyjnie gotowane na twardo jajko zastąpiłam jajkiem w koszulce.
Żurek szparagowy
Źródło: przepis własny
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
15 cm kawałek pora (można zużyć zielone części),
mała cebula,
1 duży liść laurowy,
2 ziela angielskie,
1,2 l wody,
400g kiszonych szparagów (cały litrowy słoik),
1/2 szklanki soku spod kiszonych szparagów,
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
2 ząbki czosnku, lekko rozgniecione, ale trzymające się w całości,
sól,
pieprz,
majeranek,
4 jajka,
ocet do zakwaszenia wody,
ugotowane oddzielnie ziemniaki do podania.
Do garnka wÅ‚ożyć warzywa: marchewkÄ™, pietruszkÄ™, seler i por, oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,2 l wody i gotować na wolnym ogniu przez okoÅ‚o 25-30 minut. Po tym czasie wywar powinien być gotowy. ÅyżkÄ… cedzakowÄ… wyjąć warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, wrzucić pokrojone na plasterki kiszone szparagi i wlać sok spod kiszonych szparagów. Gotować 10-15 minut, aż szparagi zmiÄ™knÄ…. ZupÄ™ zmiksować na gÅ‚adko i ponownie zagotować. Można uzupeÅ‚nić wodÄ™, jeÅ›li ktoÅ› lubi rzadkie zupy. Do Å›mietany przeÅ‚ożonej do miseczki wlać trochÄ™ gotujÄ…cej siÄ™ zupy i energicznie zamieszać, dolewać stopniowo zupÄ™ do miski a nastÄ™pnie przelać jej zawartość do pozostaÅ‚ej, gotujÄ…cej siÄ™ zupy. Zagotować, wyłączyć pod zupÄ… gaz, wrzucić zmiażdżone zÄ…bki czosnku, przyprawić solÄ…, pieprzem oraz majerankiem. Odstawić na 10 minut, żeby smaki siÄ™ połączyÅ‚y, zwÅ‚aszcza aromat czosnku przeniknÄ…Å‚ do zupy.
Tuż przed wlaniem żurku na talerze przygotować jajka. Zagotować w garnku wodę z octem, przyśpiesza ścinanie się białka (2 łyżki na 1 l wody). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Kiedy woda się zagotuje, ale nie będzie gwałtownie wrzała wlać wybite jajko z miseczki do garnka z jak najniższej wysokości. Czasem trzeba sobie pomóc zagartując łyżką białko w kierunku żółtka. Gotować 2 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i wbić następne jajko w ten sam sposób. Przy większej wprawie można gotować więcej niż jedno jajko na raz.
Na talerze wykładać ugotowane ziemniaki, zalewać żurkiem i na wierzch każdej porcji położyć jajko w koszulce.
*Kiszone szparagi robimy tak samo jak ogórki. W słoju układamy czosnek, chrzan, koperek (gałązki, bo nie ma jeszcze baldachów), opcjonalnie liście czarnej porzeczki i dębu i oczywiście szparagi. Ja daję jeszcze odrobinę nasion gorczycy. Zalewamy gorącą wodą z solą (1 łyżka soli na 1 l wody).
Komentarze
Jak sprawdzić status upadłości konsumenckiej?
Terrific work! This is the type of information that are meant to be shared around
the net. Disgrace on the seek engines for now not positioning this put up upper!
Come on over and discuss with my web site . Thanks =) Ile kosztuje postępowanie upadłościowe?
Jessie - 3:43am, Piątek 8 Wrzesień 2023.http://Jessie