
Szparagowy jerk, kokosowo-dyniowy ryż i grillowane czarne tofu
Autor: thiessa @ 7:01am, Poniedziałek 2 Czerwiec 2014.
Cała ta kompozycja to prawdziwa uczta dla wegetarian a nawet wegan. Nie muszę chyba pisać, że wszystko smakuje genialnie. Chciałam wykorzystać przede wszystkim sezon szparagowy, ale dlaczego z drugiej strony nie zużyć zapasów dyni zalegającej w piwnicy i tofu, które zawsze mam w lodówce?
Jerk to styl gotowania pochodzący z Jamajki, polegający na tym, że mięso marynuje się mieszanką przypraw zwaną jamajską przyprawą jerk. Tradycyjnie w ten sposób przygotowuje się wieprzowinę i kurczaka, ale współczesne przepisy przewidują inne rodzaje mięsa, owoce morza i tofu. Jak się okazuje mieszanka ta świetne sprawdza się w przypadku szparagów. Nawet, jeśli nie macie zamiaru używać tej mieszanki przypraw można spróbować z innymi ziołami, bo smażenie szparagów na patelni, skrapiając je od czasu do czasu wodą spowoduje, że osiągniemy efekt pieczonych szparagów, bez rozgrzewania piekarnika.
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
Szparagowy jerk
1 łyżka oliwy,
2 łyżeczki imbiru, utartego,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1/4 łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chilli,
1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
450g zielonych szparagów, bez zdrewnianych końców,
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (u mnie utłuczone w moździerzu),
szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta cynamonu,
czÄ…stki limonki do ozdoby.
Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnie z ciężkim dnem, wlać oliwę i przez 30 sekund podsmażać imbir i czosnek. Dodać pokruszone papryczki chilli, tymianek i trochę wody, żeby całość się spieniła. Dodać szparagi i przyprawy. Przy pomocy szczypców wymieszać całość. Jeśli mieszanka przyprawowa wyda się Wam za sucha wlać trochę wody. Smażyć 10 minut, aż szparagi będą miękkie a ich końce lekko obsmażone. Podawać od razu.
Kokosowo-dyniowy ryż
1 szklanka pełnoziarnistego ryży basmati,
2 szklanki wody,
szczypta soli,
900g dyni musztatołowej,
2 łyżki oleju,
1 szklanka szalotki, pokrojonej w plasterki,
1 łyżka imbiru, utartego,
3 zÄ…bki czosnku, bardzo drobno posiekane,
1 łyżeczka skórki startej z limonki,
1/4 łyżeczki pokruszonych, suszonych papryczek chilli,
1/4 łyżeczki soli,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
1/4-1/2 szklanki wywaru warzywnego,
1 łyżka soku z limonki.
Nagrzać piekarnik do 200C do pieczenia dyni. Nastawić ryż. Najpierw go wypłukać i ugotować jak zwykle macie to w zwyczaju. Ja zalewam ryż wodą, zagotowuję ze szczyptą soli (jeśli ma być dodatkiem do dania a nie częścią potrawy, to wzorem Azjatów nigdy go nie solę), jak woda zawrze to zmniejszam gaz do minimum, przykrywam i gotuję do miękkości. Zwykle, kiedy woda się już wygotuje, wyłączam, gaz i ryż dochodzi pod przykryciem jeszcze10-15 minut.
Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek. Położyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę i piec przez około 45 minut. Można sprawdzić, nakłuwając dynię widelcem, czy jest już dobra. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać na średnim ogniu dużą patelnię, usmażyć na oleju szalotkę na złoto. Dodać imbir, czosnek, skórkę z limonki, pokruszone papryczki chilli i sól. Smażyć kolejne 2 minuty.
Z dyni wybrać miąższ, oddzielając go od skóry, włożyć na patelnię, razem z mlekiem kokosowym. Rozdrobnić ją widelcem. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Wlać 1/4 szklanki wywar warzywnego lub, jeśli konsystencja ma być bardziej kremowa kolejne 1/4 szklanki. Ja nie dodawałam wywaru, zwiększyłam ilość mleka kokosowego. Dodać sok z limonki, ewentualnie dosolić do smaku i podawać.
Grillowane czarne tofu
2 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
2 łyżeczki suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka cukru ( lub substytutu),
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
kilka szczypt świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
3 ząbki czosnku, wyciśnięte,
ok. 420g tofu, pokrojonego na 8 części,
2 łyżeczki oliwy,
1 łyżeczka sosu sojowego.
Nagrzać piekarnik na funkcji grill, tak żeby blacha do pieczenia była oddalona 15 cm od źródła ciepła.
Wymieszać wszystkie przyprawy z czosnkiem. Oliwę wymieszać z sosem sojowym. Każdy kawałek tofu maczać o mieszaninie oliwy i sosu sojowego i obtaczać w przyprawach. Rozłożyć tofu w jednej warstwie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby najlepiej byłoby użyć do skropienia tofu oliwy w spreju. Włożyć pod grill na około 12 minut. W połowie opiekania przewrócić na drugą stronę. Trzeba uważać na tofu, bo każdy grill piecze inaczej. Tofu jest gotowe, kiedy zrobi się ciemne a miejscami czarne. Podawać jak najszybciej.
Komentarze
O to chętnie bym wpadła na takiiiiiiiiiiiiiiiiiii posiłek , mniam
margot - 4:15pm, Poniedziałek 2 Czerwiec 2014.http://kuchniaalicji.blogspot.com/