<<Strona główna

Szparagowy jerk, kokosowo-dyniowy ryż i grillowane czarne tofu

Autor: thiessa @ 7:01am, Poniedziałek 2 Czerwiec 2014.

Szparagowy jerk, kokosowo-dyniowy ryż i grillowane czarne tofu, Jerk asparagus, coconut-pumpkin rice and broiled blackened tofu


Cała ta kompozycja to prawdziwa uczta dla wegetarian a nawet wegan. Nie muszę chyba pisać, że wszystko smakuje genialnie. Chciałam wykorzystać przede wszystkim sezon szparagowy, ale dlaczego z drugiej strony nie zużyć zapasów dyni zalegającej w piwnicy i tofu, które zawsze mam w lodówce?
Jerk to styl gotowania pochodzący z Jamajki, polegający na tym, że mięso marynuje się mieszanką przypraw zwaną jamajską przyprawą jerk. Tradycyjnie w ten sposób przygotowuje się wieprzowinę i kurczaka, ale współczesne przepisy przewidują inne rodzaje mięsa, owoce morza i tofu. Jak się okazuje mieszanka ta świetne sprawdza się w przypadku szparagów. Nawet, jeśli nie macie zamiaru używać tej mieszanki przypraw można spróbować z innymi ziołami, bo smażenie szparagów na patelni, skrapiając je od czasu do czasu wodą spowoduje, że osiągniemy efekt pieczonych szparagów, bez rozgrzewania piekarnika.

Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz

Szparagowy jerk

1 łyżka oliwy,
2 łyżeczki imbiru, utartego,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1/4 łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chilli,
1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
450g zielonych szparagów, bez zdrewnianych końców,
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (u mnie utłuczone w moździerzu),
szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta cynamonu,
czÄ…stki limonki do ozdoby.

Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnie z ciężkim dnem, wlać oliwę i przez 30 sekund podsmażać imbir i czosnek. Dodać pokruszone papryczki chilli, tymianek i trochę wody, żeby całość się spieniła. Dodać szparagi i przyprawy. Przy pomocy szczypców wymieszać całość. Jeśli mieszanka przyprawowa wyda się Wam za sucha wlać trochę wody. Smażyć 10 minut, aż szparagi będą miękkie a ich końce lekko obsmażone. Podawać od razu.

Kokosowo-dyniowy ryż

1 szklanka pełnoziarnistego ryży basmati,
2 szklanki wody,
szczypta soli,
900g dyni musztatołowej,
2 łyżki oleju,
1 szklanka szalotki, pokrojonej w plasterki,
1 łyżka imbiru, utartego,
3 zÄ…bki czosnku, bardzo drobno posiekane,
1 łyżeczka skórki startej z limonki,
1/4 łyżeczki pokruszonych, suszonych papryczek chilli,
1/4 łyżeczki soli,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
1/4-1/2 szklanki wywaru warzywnego,
1 łyżka soku z limonki.

Nagrzać piekarnik do 200C do pieczenia dyni. Nastawić ryż. Najpierw go wypłukać i ugotować jak zwykle macie to w zwyczaju. Ja zalewam ryż wodą, zagotowuję ze szczyptą soli (jeśli ma być dodatkiem do dania a nie częścią potrawy, to wzorem Azjatów nigdy go nie solę), jak woda zawrze to zmniejszam gaz do minimum, przykrywam i gotuję do miękkości. Zwykle, kiedy woda się już wygotuje, wyłączam, gaz i ryż dochodzi pod przykryciem jeszcze10-15 minut.
Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek. Położyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę i piec przez około 45 minut. Można sprawdzić, nakłuwając dynię widelcem, czy jest już dobra. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać na średnim ogniu dużą patelnię, usmażyć na oleju szalotkę na złoto. Dodać imbir, czosnek, skórkę z limonki, pokruszone papryczki chilli i sól. Smażyć kolejne 2 minuty.
Z dyni wybrać miąższ, oddzielając go od skóry, włożyć na patelnię, razem z mlekiem kokosowym. Rozdrobnić ją widelcem. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Wlać 1/4 szklanki wywar warzywnego lub, jeśli konsystencja ma być bardziej kremowa kolejne 1/4 szklanki. Ja nie dodawałam wywaru, zwiększyłam ilość mleka kokosowego. Dodać sok z limonki, ewentualnie dosolić do smaku i podawać.

Grillowane czarne tofu

2 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
2 łyżeczki suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka cukru ( lub substytutu),
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
kilka szczypt świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
3 ząbki czosnku, wyciśnięte,
ok. 420g tofu, pokrojonego na 8 części,
2 łyżeczki oliwy,
1 łyżeczka sosu sojowego.

Nagrzać piekarnik na funkcji grill, tak żeby blacha do pieczenia była oddalona 15 cm od źródła ciepła.
Wymieszać wszystkie przyprawy z czosnkiem. Oliwę wymieszać z sosem sojowym. Każdy kawałek tofu maczać o mieszaninie oliwy i sosu sojowego i obtaczać w przyprawach. Rozłożyć tofu w jednej warstwie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby najlepiej byłoby użyć do skropienia tofu oliwy w spreju. Włożyć pod grill na około 12 minut. W połowie opiekania przewrócić na drugą stronę. Trzeba uważać na tofu, bo każdy grill piecze inaczej. Tofu jest gotowe, kiedy zrobi się ciemne a miejscami czarne. Podawać jak najszybciej.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

O to chętnie bym wpadła na takiiiiiiiiiiiiiiiiiii posiłek , mniam

margot - 4:15pm, Poniedziałek 2 Czerwiec 2014.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów