
Guacamole z chicharrón
Autor: thiessa @ 10:32pm, Sobota 31 Maj 2014.
Guacamole znają chyba wszyscy wielbiciele kuchni meksykańskiej, ale nie każdy zna je z dodatkiem chicharrón, czyli smażonych skórek wieprzowych. Być może brzmi to niezbyt zachęcająco, ale smakuje całkiem nieźle i wbrew temu, co sobie wyobrażamy przypomina najzwyklejsze w świecie chrupki.
Guacamole w takiej wersji jest specjalnością meksykańskiego stanu Guanajuato.
Guacamole z chicharrón
Źródło: "Truly Mexican" Roberto Santibañez i JJ Goode
1/4 szklanki cebuli, drobno posiekanej,
2 łyżki kolendry, posiekanej,
1 łyżka drobno posiekanego chile jalapeño lub serrano (razem z nasionami),
1,4 łyżeczki drobnej soli lub 1/2 grubej,
2 małe awokado dobrze dojrzałe, najlepiej odmiany Haas, przepołowione, pozbawione pestki,
1 duży pomidor, pozbawiony pestek i posiekany,
2 szklanki chocharrón, z czego 1 szklanka pokruszonego.
Wyjąć łyżką miąższ z awokado, włożyć do miski i z grubsza podusić widelcem, dodać sól i chile. Tuż przed podaniem wmieszać pomidory i pokruszone chicharrón. Podawać z pozostałym chocharrón.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
Pierwszy raz mam styczność z guacamole w takiej wersji, choć same smażone skórki wieprzowe jadÅ‚am - można czasem trafić na nie w sklepach orientalnych.
hania-kasia - 12:14pm, Sobota 7 Czerwiec 2014.http://hania-kasia.blogspot.com