
Czarna fasola w czerwonym mole
Autor: thiessa @ 6:58am, Piątek 30 Maj 2014.
W tym mole można znaleźć wszystkie smaki, których oczekuje się od mole: czekoladę, chilli, pomidory, trochę słodkiego smaku od rodzynek i anyżu. Jest to propozycja dla tych, którzy nie dysponują całą kolekcją suszonych meksykańskich papryczek i nie mogą w związku z tym przyrządzić tradycyjnego mole.
Jest to danie zdecydowanie dla miłośników eksperymentów kulinarnych. Muszę przyznać, że po spróbowaniu nie piałam z zachwytu, ot zwyczajne danie-eksparyment, jakich dużo w mojej kuchni, ale Dziecko było zachwycone. Jego porcja zniknęła z talerza w mgnieniu oka a Małżonek powiedział, że bardzo mu to danie odpowiada. Tak, więc ile ludzi tyle opinii.
Czarna fasola w czerwonym mole
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
2 łyżki oliwy,
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1 łyżeczka anyżu,
5 łyżeczek przyprawy do chilli,
2 łyżeczki suszonego oregano,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utłukłam w moździerzu),
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 szklanka wywaru warzywnego,
1/4 szklanki rodzynek,
1/4 szklanki pokruszonych chipsów tortilla,
3 łyżki dobrego, niesłodzonego kakao,
1 łyżka masła orzechowego, albo migdałowego,
2 łyżki syropu z agawy,
700g ugotowanej czarnej fasoli.
W większym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, kiedy się zeszkli. Dodać czosnek i pozostałe przyprawy, smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać pomidory z puszki, całość zagotować, dodać rodzynki, chipsy tortilla, kakao i masło orzechowe. Gotować przez 15 minut, aż się płyn nieco wygotuje. Następnie mole zmiksować na gładko, wlać z powrotem do garnka, dodać syrop z agawy i fasolę. Podgrzać, wyłączyć gaz i odstawić, żeby się smaki mogły połączyć.
Przepis dodaję do akcji:
Komentarze