<<Strona główna

Chlebek szparagowy

Autor: thiessa @ 6:57am, środa 28 Maj 2014.

Chlebek szparagowy, Asparagus bread


Ten chlebek idealnie nadaje się do zabrania do pracy, czy na majówkę. Jego atutem jest nie tylko atrakcyjny wygląd, ale i smak i szybkość wykonania. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie wsadu, czyli obranie dolnych części szparagów, ich gotowanie, pokrojenie pomidorów i starcie sera.
Żeby było ciekawiej i więcej szparagów w szparagach do chlebka przygotowałam pastę z pieczonych szparagów wg. przepisu Asi z bloga sojaturobie.

Chlebek szparagowy
Źródło: www.albert.cz

300 g zielonych szparagów,
200 g mÄ…ki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka suszonego tymianku,
sól, pieprz,
3 jajka, lekko ubite widelcem,
100 ml mleka,
100 ml oliwy,
100 g suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych na małe kawałki,
1 pełna garść czarnych oliwek,
100 g startego na grubej tarce żółtego sera.

Piekarnik nagrzać do 200C. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować olejem. Szparagi obgotować przez 2 minuty w posolonej wodzie. Odcedzić i włożyć pod zimną wodę, szybko obniżając ich temperaturę. Osuszyć i pokroić na 3 cm kawałki.
Odłożyć 3-4 kawałki szparagów, parę oliwek i trochę sera
W sporej misce wymieszać sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tymianek. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: jajka, mleko, olej. Połączyć składniki suche z mokrymi, mieszając tylko do momentu, kiedy się połączą. Nie należy używać miksera, ani robić tego zbyt długo, bo ciasto po upieczeniu zrobi się zakalcowate i gumowate. Kiedy wszystkie składniki się połączą wsypać szparagi, oliwki i suszone pomidory, starty ser i jeszcze raz krótko zamieszać. Wyłożyć ciasto do keksówki, ułożyć odłożone szparagi i oliwki oraz posypać odłożonym serem żółtym. Piec przez 40-50 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawić na 5 minut w foremce a następnie wyjąć i ostudzić.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Pyszne, uwielbiam takie wytrawne wypieki ;)

Nashelly - 8:45pm, środa 28 Maj 2014.http://gingerbreath.blox.pl

gdyby nie to, że nie mam piekarnika, to nie poszłabym dziś spać, tylko od razu wzięła się do pieczenia :)

Zuza - 11:12pm, środa 28 Maj 2014.http://zielonakuchnia,blogspot.com

Pięknie wygląda. Na pewno byłby hitem na każdej imprezie.

hania-kasia - 12:16pm, Sobota 7 Czerwiec 2014.http://hania-kasia.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów