<<Strona główna

Pozole

Autor: thiessa @ 7:01am, Wtorek 27 Maj 2014.

Pozole


Na temat pozole rozpisywałam się obszerniej przy okazji posole z kurczakiem i tomatillos. Jest tam również trochę na temat specjalnie spraparowanej odmiany białej kukurydzy, która jest głównym składnikiem pozole. Niektórzy ułatwiają sobie pracę i dodają pozolero z puszki. Ja tym razem wykorzystałam kukurydzę ugotowaną tradycyjną metodą. Zarówno pozolero w puszce, jak i suche ziarno można kupić w sklepach typu kuchnie świata oraz w sklepach internetowych. Oczywiście bardziej opłacalny jest zakup kukurydzy suszonej. Po ugotowaniu zawartości opakowania otrzymamy prawie pięć razy więcej niż znajduje się w puszce.
Przepis, który podaję to miks receptur z dwóch książek.

Pozole
Źródło: "Elote cafe cookbook" Jeff Smedstad, "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora and Angeles Ayala

250g suszonej białej kukurydzy pozolero, lub jedna puszka (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata i w sklepach internetowych)
2 chiles cascabel,*
2 chiles ancho,*
4 chiles guajillo,*
2 łyżki oleju,
500 g karkówki wieprzowej, pokrojonej na gulaszowe kawałki,
1/2 dużej cebuli, posiekanej,
2 zÄ…bki czosnku, jeden drobno posiekany,
1 liść laurowy,
5 ziaren pieprzu,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka oregano,
sól,
1 Å‚odyga selera naciowego, pokrojona w drobne plasterki

Do podania:

pokrojona w piórka cebula,
poszatkowana kapusta,
środek sałaty rzymskiej, posiekany,
8 małych rzodkiewek, pokrojonych na plasterki,
kolendra
tostady

Kukurydza do pozole, Hominy,, Maiz para pozole

Ugotowana biała odmiana kukurydzy na pozole (maiz para pozole, hominy)

KukurydzÄ™ namoczyć przez noc a nastÄ™pnie gotować do miÄ™kkoÅ›ci 1,5-2 godziny. Pod koniec gotowania przyprawić solÄ…. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulÄ™, kiedy lekko zmiÄ™knie dodać miÄ™so. Smażyć aż lekko siÄ™ zrumieni. PoczÄ…tkowo może siÄ™ z niego wydzielić trochÄ™ pÅ‚ynu, ale kiedy pÅ‚yn odparuje z Å‚atwoÅ›ciÄ… zrumienimy miÄ™so. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Zawartość patelni przeÅ‚ożyć do garnka, dodać caÅ‚y zÄ…bek czosnku, liść laurowy, kumin, oregano i ziarna pieprzu. Gotować 1 1/2-2 godzin, aż miÄ™so caÅ‚kowicie zmiÄ™knie. 
Chiles oczyścić z ogonków i nasion. Włożyć do miski i zalać wrzątkiem na 20 minut, aż zmiękną. Przełożyć do blendera i zmiksować a następnie przelać sos przez sito, pozbywając się niezmiksowanych elementów.
Na 10 minut przed końcem gotowania wlać do garnka sos chilli i dodać pozolero. Przyprawić solą.

Nalewać do miseczek i podawać z dodatkami podanymi w oddzielnych miseczkach.

* Wszystkie odmiany chiles można obejrzeć tutaj

Przepis dodadjÄ™ do akcji:

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów