
Pozole
Autor: thiessa @ 7:01am, Wtorek 27 Maj 2014.
Na temat pozole rozpisywałam się obszerniej przy okazji posole z kurczakiem i tomatillos. Jest tam również trochę na temat specjalnie spraparowanej odmiany białej kukurydzy, która jest głównym składnikiem pozole. Niektórzy ułatwiają sobie pracę i dodają pozolero z puszki. Ja tym razem wykorzystałam kukurydzę ugotowaną tradycyjną metodą. Zarówno pozolero w puszce, jak i suche ziarno można kupić w sklepach typu kuchnie świata oraz w sklepach internetowych. Oczywiście bardziej opłacalny jest zakup kukurydzy suszonej. Po ugotowaniu zawartości opakowania otrzymamy prawie pięć razy więcej niż znajduje się w puszce.
Przepis, który podaję to miks receptur z dwóch książek.
Pozole
Źródło: "Elote cafe cookbook" Jeff Smedstad, "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora and Angeles Ayala
250g suszonej białej kukurydzy pozolero, lub jedna puszka (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata i w sklepach internetowych)
2 chiles cascabel,*
2 chiles ancho,*
4 chiles guajillo,*
2 łyżki oleju,
500 g karkówki wieprzowej, pokrojonej na gulaszowe kawałki,
1/2 dużej cebuli, posiekanej,
2 zÄ…bki czosnku, jeden drobno posiekany,
1 liść laurowy,
5 ziaren pieprzu,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka oregano,
sól,
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobne plasterki
Do podania:
pokrojona w piórka cebula,
poszatkowana kapusta,
środek sałaty rzymskiej, posiekany,
8 małych rzodkiewek, pokrojonych na plasterki,
kolendra
tostady
Ugotowana biała odmiana kukurydzy na pozole (maiz para pozole, hominy)
Kukurydzę namoczyć przez noc a następnie gotować do miękkości 1,5-2 godziny. Pod koniec gotowania przyprawić solą. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, kiedy lekko zmięknie dodać mięso. Smażyć aż lekko się zrumieni. Początkowo może się z niego wydzielić trochę płynu, ale kiedy płyn odparuje z łatwością zrumienimy mięso. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać cały ząbek czosnku, liść laurowy, kumin, oregano i ziarna pieprzu. Gotować 1 1/2-2 godzin, aż mięso całkowicie zmięknie.
Chiles oczyścić z ogonków i nasion. Włożyć do miski i zalać wrzątkiem na 20 minut, aż zmiękną. Przełożyć do blendera i zmiksować a następnie przelać sos przez sito, pozbywając się niezmiksowanych elementów.
Na 10 minut przed końcem gotowania wlać do garnka sos chilli i dodać pozolero. Przyprawić solą.
Nalewać do miseczek i podawać z dodatkami podanymi w oddzielnych miseczkach.
* Wszystkie odmiany chiles można obejrzeć tutaj
Przepis dodadjÄ™ do akcji:
Komentarze