
Tamales
Autor: thiessa @ 7:03am, Poniedziałek 26 Maj 2014.
Wszystko na temat tamales było na blogu przy okazji przepisu na tamales z Jalisco. Nie będę się powtarzać, kto jest zainteresowany to odsyłam do linka, bo jest co czytać. Tamte tamales są bardzo klasyczne i pracochłonne, te wymagają o wiele mniej czasu na przygotowania. Można powiedzieć, że jest to wersja ekspresowa tamales, o ile w ogóle można tak mówić o tym daniu.
Jako nadzienie tym razem zostało wykorzystane picadillo z poprzedniego wpisu. Ta wersja nie ustępuje smakiem tej bardziej pracochłonnej.
Tamales
Źródło: Better Homes and Gardens "Mexican Cook Book"
suszone liście kukurydzy, folia aluminiowa, lub papier do pieczenia,
3 szklanki masy hariny, albo masy para tamales,
2 szklanki ciepłej wody,
1 szklanka smalcu (tak, do tego dania dodaje się tradycyjnie smalec, można dodać ceres, ewentualnie masło),
1 łyżeczka soli,
1/2 porcji (2 szklanki picadillo),
Liście kukurydzy moczyć przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Wyjąć z wody a jej nadmiar osuszyć ściereczką. W przypadku braku kukurydzianych liści pociąć folię aluminiową lub papier do pieczenia na kwadraty o wymiarach 12x9cm.
Wymieszać masę harinę z wodą, przykryć i odstawić na 20 minut W tym czasie ubić smalec z solą, aż będzie puszysty. Połączyć smalec z masą i dobrze wyrobić.
Na każdym liściu rozsmarować masę na kształty prostokąta mniejszego od powierzchni liścia a następnie położyć wzdłuż pośrodku picadillo. Zrolować liścia kukurydzy w ten sposób, żeby utworzyć roladę a masa zamknęła się wokół picadillo. Liście na końcach można jedynie zagiąć, ale można również związać je sznurkiem, bądź użyć do tego celu sznurka z liści kukurydzianych, co można zobaczyć tutaj
Ułożyć tamales w garnku do gotowania na parze i gotować pod przykryciem 40-45 minut.
Miałam duże liście, wyszło 8 sztuk. Używając folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, które będą miały rozmiary zgodne z przepisem wyjdzie nam o wiele więcej tameles, nawet ok. 20.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze