<<Strona główna

Tamales

Autor: thiessa @ 7:03am, Poniedziałek 26 Maj 2014.

Tsmales


Wszystko na temat tamales było na blogu przy okazji przepisu na tamales z Jalisco. Nie będę się powtarzać, kto jest zainteresowany to odsyłam do linka, bo jest co czytać. Tamte tamales są bardzo klasyczne i pracochłonne, te wymagają o wiele mniej czasu na przygotowania. Można powiedzieć, że jest to wersja ekspresowa tamales, o ile w ogóle można tak mówić o tym daniu.
Jako nadzienie tym razem zostaÅ‚o wykorzystane picadillo z poprzedniego wpisu. Ta wersja nie ustÄ™puje smakiem tej bardziej pracochÅ‚onnej. 

Tamales
Źródło: Better Homes and Gardens "Mexican Cook Book"

suszone liście kukurydzy, folia aluminiowa, lub papier do pieczenia,
3 szklanki masy hariny, albo masy para tamales,
2 szklanki ciepłej wody,
1 szklanka smalcu (tak, do tego dania dodaje się tradycyjnie smalec, można dodać ceres, ewentualnie masło),
1 łyżeczka soli,
1/2 porcji (2 szklanki picadillo),

Tamales

Tamales


Liście kukurydzy moczyć przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Wyjąć z wody a jej nadmiar osuszyć ściereczką. W przypadku braku kukurydzianych liści pociąć folię aluminiową lub papier do pieczenia na kwadraty o wymiarach 12x9cm.
Wymieszać masę harinę z wodą, przykryć i odstawić na 20 minut W tym czasie ubić smalec z solą, aż będzie puszysty. Połączyć smalec z masą i dobrze wyrobić.
Na każdym liściu rozsmarować masę na kształty prostokąta mniejszego od powierzchni liścia a następnie położyć wzdłuż pośrodku picadillo. Zrolować liścia kukurydzy w ten sposób, żeby utworzyć roladę a masa zamknęła się wokół picadillo. Liście na końcach można jedynie zagiąć, ale można również związać je sznurkiem, bądź użyć do tego celu sznurka z liści kukurydzianych, co można zobaczyć tutaj
Ułożyć tamales w garnku do gotowania na parze i gotować pod przykryciem 40-45 minut.
Miałam duże liście, wyszło 8 sztuk. Używając folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, które będą miały rozmiary zgodne z przepisem wyjdzie nam o wiele więcej tameles, nawet ok. 20.

Tamales

Przepis dodajÄ™ do akcji:

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów