
Picadillo
Autor: thiessa @ 6:59am, Piątek 23 Maj 2014.
Picadillo już kiedyÅ› pojawiÅ‚o siÄ™ na blogu w wersji kostarykaÅ„skiej, trochÄ™ Å‚adniejszej i bardziej kolorowej. Jest to potrawa wystÄ™pujÄ…ca w wielu wariantach i popularna w krajach Ameryki ÅaciÅ„skiej. Tym razem dosyć charakterystyczne połączenie miÄ™sa i rodzynek, które sprawia, że danie to smakuje jak babotie. TrochÄ™ to niedorzeczne, bo gdzie Meksyk a gdzie RPA?
Picadillo może stanowić samodzielne danie, podane z ryżem ale można go również wykorzystać jako nadzienie do tacos, empanady, czy tamales.
A tutaj przepis na picadillo warzywne.
Picadillo
Źródło: Better Homes and Gardens "Mexican Cook Book"
450g mielonej wołowiny,
2 łyżki oleju,
1/2 szklanki cebuli, posiekanej,
1 zÄ…bek czosnku, drobno posiekany,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
1 średnie jabłko, oczyszczone i pokrojone w kostkę,
1/2 szklanki rodzynek,
1/4 szklanki prażonych migdałów, posiekanych,
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki mielonego kuminu,
1/8 łyżeczki pieprzu.
W wysokiej patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę, aż lekko zmięknie, ale nie zdąży się zarumienić. Dodać mięso, smażyć rozbijając spodnią stroną łyżki grudki, kiedy mięso zbieleje dodać pozostałe składniki. Dusić pod przykryciem 20-25 minut.
Danie dodajÄ™ do akcji:
Komentarze