
Picadillo
Autor: thiessa @ 6:59am, Piątek 23 Maj 2014.
Picadillo już kiedyś pojawiło się na blogu w wersji kostarykańskiej, trochę ładniejszej i bardziej kolorowej. Jest to potrawa występująca w wielu wariantach i popularna w krajach Ameryki Åacińskiej. Tym razem dosyć charakterystyczne połączenie mięsa i rodzynek, które sprawia, że danie to smakuje jak babotie. Trochę to niedorzeczne, bo gdzie Meksyk a gdzie RPA?
Picadillo może stanowić samodzielne danie, podane z ryżem ale można go również wykorzystać jako nadzienie do tacos, empanady, czy tamales.
A tutaj przepis na picadillo warzywne.
Picadillo
Źródło: Better Homes and Gardens "Mexican Cook Book"
450g mielonej wołowiny,
2 łyżki oleju,
1/2 szklanki cebuli, posiekanej,
1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
1 średnie jabłko, oczyszczone i pokrojone w kostkę,
1/2 szklanki rodzynek,
1/4 szklanki prażonych migdałów, posiekanych,
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki mielonego kuminu,
1/8 łyżeczki pieprzu.
W wysokiej patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę, aż lekko zmięknie, ale nie zdąży się zarumienić. Dodać mięso, smażyć rozbijając spodnią stroną łyżki grudki, kiedy mięso zbieleje dodać pozostałe składniki. Dusić pod przykryciem 20-25 minut.
Danie dodaję do akcji:
Komentarze