
Meksykańska zupa marchewkowa
Autor: thiessa @ 7:01am, środa 21 Maj 2014.
Moja absolutna faworytka wśród zup marchewkowych, których zdarzyło mi się już trochę zjeść. Delikatna, kremowa, bajecznie aksamitna i co najważniejsze szybka. Gotowa w pół godziny. W przepisie zastąpiłam jedynie rosół z kurczaka wodą, bo jakoś nie pasowało mi niekoszerne połączenie mleka i bulionu mięsnego. Cała reszta jest absolutnie niezbędna. I zasmażka również:-) Masło nadaje zupie wspaniały aromat, wraz ze zrumienioną mąką.
Meksykańska zupa marchewkowa
Źródło: Better Homes and Gardens "Mexican Cook Book"
4 średnie marchewki, pokrojone w kostkę,
1 szklanka wody,
1/2 łyżeczki cukru,
1/4 łyżeczki suszonej mięty,
1/4 szklanki posiekanej cebuli,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
2 szklanki mleka,
6 łyżek kremowego serka (u mnie "Mój ulubiony"),
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
mięta do przybrania (opcjonalnie).
Marchewkę zalać wodą, dodać cukier i suszoną miętę. Gotować pod przykryciem przez 25 minut.
W międzyczasie podsmażyć na maśle cebulę, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje, dodać mąkę i smażyć, aż straci posmak surowizny. Wlać mleko i gotować mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Stopniowo dolewać ok. 1 szklanki mleka z patelni do serka, mieszać, aby równomiernie rozprowadzić płyn a następnie wlać mieszaninę z powrotem na patelnię. Wymieszać i wyłączyć gaz.
Do blendera włożyć marchewkę wraz z płynem, zmiksować a następnie dodać mleczną mieszankę, sól, pieprz i nadal miksować.
Wlać z powrotem do garnka, podgrzać, ale nie zagotowywać. Zupę podawać posypaną miętą (dowolnie).
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
brzmi caÅ‚kiem apetycznie:) muszÄ™ spróbować
ulka - 3:11pm, środa 21 Maj 2014.http://tajlandia4u.pl/
unikam zup marchewkowych ale do tej może bym się przekonała.
bernadeta - 11:21pm, środa 21 Maj 2014.http://www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
rzeczywiście świetna zupa P.S. Musiałam dać więcej wody, bo zupa była bardzo gęsta.
Nina - 2:11am, Niedziela 12 Kwiecień 2015.