
Kurczak w stylu Aguascalientes
Autor: thiessa @ 6:58am, Wtorek 20 Maj 2014.
Aguascalientes to miasto położone w środkowym Meksyku, właśnie stamtąd pochodzi to danie. Tradycyjnie danie to podaje się ze smażonymi ziemniakami, papryczkami jalapeño i chorizo.
Mięsożercom danie powinno bardzo przypaść do gustu i chociaż połączenie smaków może się wydawać kontrowersyjne to zapewniam, że w przepisie nie ma niczego, co jest zbędne. Sos tworzy harmonijną całość i jest idealnym towarzystwem dla niemal rozpadającego się od miękkości kurczaka.
Przepis pochodzi z książki, która podejrzewam przeszła już do historii. Po raz pierwszy została wydana w 1977r., ja mam wydanie ósme, z 1986r. i zadziwia pięknymi jak na tamte czasy zdjęciami a wydaje mi się, że kolejne wydania to jedynie przedruki. Tym bardziej fotografowi należy się szacunek za warsztat, bo chociaż minęło już prawie 40 lat to współcześnie wydane książki w dobie dostępu do techniki, różnorodnych programów do obróbki zdjęć, nie dorównują temu, co możemy obejrzeć na kartach tej książki. Przepisy zaś to tradycyjne dania kuchni meksykańskiej a nie dania typu tex-mex, z którymi zwykle mamy do czynienia pod szyldem kuchni meksykańskiej. W książce tej znalazłam klasykę, którą znaleźć można i w innych książkach, ale również takie, których próżno szukać gdzie indziej. Mam, z czym porównać, bo trochę tych książek mam a i te, które było dane mi obejrzeć w zagranicznych księgarniach jakoś nie wychodziły poza schematy.
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu a jeśli będziecie mieli sposobność kupić gdzieś na Amazonie jakiś stary egzemplarz tej książki to nie wahajcie się, zwłaszcza, że cena jest symboliczna.
Kurczak w stylu Aguascalientes
Źródło: Better Homes and Gardens "Mexican Cook Book"
8 pałek z kurczaka (oryginalnie cały poporcjowany kurczak o wadze 1,1-1,35 kg),
2 łyżki oleju,
1 małą cebula, pokrojona na plasterki,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
3 średnie pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone na kawałki,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka oregano,
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/8 łyżeczki mielonych goździków (ok. 3 utłuczonych w moździerzu),
2 łyżki skrobi kukurydzianej (nie mąki!) lub mąki ziemniaczanej).
Pałki kurczaka po umyciu i osuszeniu oprószyć solą i pieprzem. Na patelni o takiej wielkości, żeby pomieścił się cały kurczak w jednej warstwie rozgrzać olej, włożyć pałki i smażyć 15 minut obracając, tak żeby zrumienił się ze wszystkich stron. Dodać cebulę i czosnek, smażyć kolejne 5 minut. Dodać pomidory, sok z cytryny, cukier, sól, oregano, cynamon i goździki oraz 1/2 szklanki wody. Przykryć i gotować przez pół godziny. Wyjąć kurczaka na półmisek i trzymać go w cieple. Zlać płyn z patelni i odmierzyć jego objętość. Powinno go być 2 szklanki. Jeśli będzie go mniej dopełnić do tej objętości wodą. Wlać z powrotem na patelnię i zagotować. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami ziemnej wody i wlać na patelnię energicznie mieszając, tak żeby nie zrobiły się grudy a mąka równomiernie się rozprowadziła. Kiedy sos zacznie gęstnieć wylać go na kurczaka. Ozdobić półmisek rozdrobnioną sałatą, smażonymi ziemniakami i chiles jalapeños, jeśli chcecie ich użyć.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
To naprawdę nieskomplikowane i pyszne danie. Na stałe zawitało w naszej kuchni :)
Magda - 12:23pm, Sobota 21 Październik 2017.