<<Strona główna

Kurczak w stylu Aguascalientes

Autor: thiessa @ 6:58am, Wtorek 20 Maj 2014.

Kurczak w stylu Aguascalientes, Chicken Aquascalientes style, Pollo Aquascalientes


Aguascalientes to miasto położone w środkowym Meksyku, właśnie stamtąd pochodzi to danie. Tradycyjnie danie to podaje się ze smażonymi ziemniakami, papryczkami jalapeño i chorizo.
Mięsożercom danie powinno bardzo przypaść do gustu i chociaż połączenie smaków może się wydawać kontrowersyjne to zapewniam, że w przepisie nie ma niczego, co jest zbędne. Sos tworzy harmonijną całość i jest idealnym towarzystwem dla niemal rozpadającego się od miękkości kurczaka.
Przepis pochodzi z książki, która podejrzewam przeszła już do historii. Po raz pierwszy została wydana w 1977r., ja mam wydanie ósme, z 1986r. i zadziwia pięknymi jak na tamte czasy zdjęciami a wydaje mi się, że kolejne wydania to jedynie przedruki. Tym bardziej fotografowi należy się szacunek za warsztat, bo chociaż minęło już prawie 40 lat to współcześnie wydane książki w dobie dostępu do techniki, różnorodnych programów do obróbki zdjęć, nie dorównują temu, co możemy obejrzeć na kartach tej książki. Przepisy zaś to tradycyjne dania kuchni meksykańskiej a nie dania typu tex-mex, z którymi zwykle mamy do czynienia pod szyldem kuchni meksykańskiej. W książce tej znalazłam klasykę, którą znaleźć można i w innych książkach, ale również takie, których próżno szukać gdzie indziej. Mam, z czym porównać, bo trochę tych książek mam a i te, które było dane mi obejrzeć w zagranicznych księgarniach jakoś nie wychodziły poza schematy.
Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu a jeśli będziecie mieli sposobność kupić gdzieś na Amazonie jakiś stary egzemplarz tej książki to nie wahajcie się, zwłaszcza, że cena jest symboliczna.

Kurczak w stylu Aguascalientes
Źródło: Better Homes and Gardens "Mexican Cook Book"

8 pałek z kurczaka (oryginalnie cały poporcjowany kurczak o wadze 1,1-1,35 kg),
2 łyżki oleju,
1 małą cebula, pokrojona na plasterki,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
3 średnie pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone na kawałki,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka oregano,
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/8 łyżeczki mielonych goździków (ok. 3 utłuczonych w moździerzu),
2 łyżki skrobi kukurydzianej (nie mąki!) lub mąki ziemniaczanej).

Pałki kurczaka po umyciu i osuszeniu oprószyć solą i pieprzem. Na patelni o takiej wielkości, żeby pomieścił się cały kurczak w jednej warstwie rozgrzać olej, włożyć pałki i smażyć 15 minut obracając, tak żeby zrumienił się ze wszystkich stron. Dodać cebulę i czosnek, smażyć kolejne 5 minut. Dodać pomidory, sok z cytryny, cukier, sól, oregano, cynamon i goździki oraz 1/2 szklanki wody. Przykryć i gotować przez pół godziny. Wyjąć kurczaka na półmisek i trzymać go w cieple. Zlać płyn z patelni i odmierzyć jego objętość. Powinno go być 2 szklanki. Jeśli będzie go mniej dopełnić do tej objętości wodą. Wlać z powrotem na patelnię i zagotować. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami ziemnej wody i wlać na patelnię energicznie mieszając, tak żeby nie zrobiły się grudy a mąka równomiernie się rozprowadziła. Kiedy sos zacznie gęstnieć wylać go na kurczaka. Ozdobić półmisek rozdrobnioną sałatą, smażonymi ziemniakami i chiles jalapeños, jeśli chcecie ich użyć.

Przepis dodajÄ™ do akcji:

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

To naprawdę nieskomplikowane i pyszne danie. Na stałe zawitało w naszej kuchni :)

Magda - 12:23pm, Sobota 21 Październik 2017.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów