
Sałatka z czerwonej soczewicy z łososiem
Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 12 Maj 2014.
Z tego przepisu skorzystałam po raz pierwszy prawie 10 lat temu i wciąż do niego powracam. Kiedy widzę wędzonego łososia to moja pierwsza myśl to właśnie ta sałatka oraz zupa ogórkowa z wędzonym łososiem.
Jakiś czas temu udało mi się kupić cytron, którego główną częścią jadalną jest skórka, ale ja staram się niczego w kuchni nie marnować i środek trafił do sałatki. Świetnie sprawdził się zamiast limonki, podaję jednak przepis podstawowy, bo tak przez lata robiłam tę sałatkę.
Przepis jest o tyle ciekawy, że wykorzystuje się czerwoną soczewicę, która jest mało reprezentacyjna. Po pierwsze, dlatego że po ugotowaniu zmienia swój kolor z czerwonego na bury a po drugie zwykle się rozgotowuje. To, dlatego używa się jej raczej do zup i past.
Sałatka nadaje się do zabrania do pracy, jednak w tym przypadku radziłabym zmniejszyć ilość cebuli.
Sałatka z czerwonej soczewicy z łososiem
Źródło: X/2004 "Sól i pieprz"
150 g czerwonej soczewicy
500 ml bulionu warzywnego
roszponka
2 szalotki
1 limonka
ok. 200 g wędzonego łososia
sos chrzanowy:
1 limonka
2 łyżeczki chrzanu (ze słoika)
4 łyżki oleju z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku,
łyżeczka miodu
sól, pieprz
Soczewicę gotować przez 5 min w bulionie, odcedzić. Dłuższe gotowanie spowoduje, że soczewica się rozgotuje, co jest dobre w przypadku zup, a w przypadku sałatki niekoniecznie.
Szalotki pokroić w bardzo drobną kostkę. Jedną limonkę sparzyć, skórkę obrać w cienkie wiórki, przekroić na pól, wycisnąć sok, drugą limonkę wyfiletować.
Sok i skórkę z limonki wymieszać z chrzanem, olejem, miodem, solą, pieprzem.
Soczewicę, szalotkę, cząstki limonki polać sosem chrzanowym, wymieszać i odstawić na ok. 30 min. Potem dodać roszponkę.
Porcje wyłożyć na talerze, dodać plastry łososia.
Komentarze