<<Strona główna

Sałatka z czerwonej soczewicy z łososiem

Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 12 Maj 2014.

Sałatka z czerwonej soczewicy z łososiem, Red lentil salad with smoked salmon


Z tego przepisu skorzystałam po raz pierwszy prawie 10 lat temu i wciąż do niego powracam. Kiedy widzę wędzonego łososia to moja pierwsza myśl to właśnie ta sałatka oraz zupa ogórkowa z wędzonym łososiem.
Jakiś czas temu udało mi się kupić cytron, którego główną częścią jadalną jest skórka, ale ja staram się niczego w kuchni nie marnować i środek trafił do sałatki. Świetnie sprawdził się zamiast limonki, podaję jednak przepis podstawowy, bo tak przez lata robiłam tę sałatkę.
Przepis jest o tyle ciekawy, że wykorzystuje się czerwoną soczewicę, która jest mało reprezentacyjna. Po pierwsze, dlatego że po ugotowaniu zmienia swój kolor z czerwonego na bury a po drugie zwykle się rozgotowuje. To, dlatego używa się jej raczej do zup i past.
Sałatka nadaje się do zabrania do pracy, jednak w tym przypadku radziłabym zmniejszyć ilość cebuli.

Sałatka z czerwonej soczewicy z łososiem
Źródło: X/2004 "Sól i pieprz"

150 g czerwonej soczewicy
500 ml bulionu warzywnego
roszponka
2 szalotki
1 limonka
ok. 200 g wędzonego łososia

sos chrzanowy:
1 limonka
2 łyżeczki chrzanu (ze słoika)
4 łyżki oleju z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku,
łyżeczka miodu
sól, pieprz

Soczewicę gotować przez 5 min w bulionie, odcedzić. Dłuższe gotowanie spowoduje, że soczewica się rozgotuje, co jest dobre w przypadku zup, a w przypadku sałatki niekoniecznie.
Szalotki pokroić w bardzo drobną kostkę. Jedną limonkę sparzyć, skórkę obrać w cienkie wiórki, przekroić na pól, wycisnąć sok, drugą limonkę wyfiletować.
Sok i skórkę z limonki wymieszać z chrzanem, olejem, miodem, solą, pieprzem.
Soczewicę, szalotkę, cząstki limonki polać sosem chrzanowym, wymieszać i odstawić na ok. 30 min. Potem dodać roszponkę.
Porcje wyłożyć na talerze, dodać plastry łososia.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów