
Zupa z pieczarek i nopales
Autor: thiessa @ 6:58am, Piątek 9 Maj 2014.
Kolejny wpis, który zapewne dla większości z Was będzie miał charakter jedynie poznawczy, ale jeśli zdarzy się okazja, że będziecie mogli kupić składniki, z których składa się ta zupa, to bardzo zachęcam do jej wypróbowania. Główną przeszkodą będzie brak nopales, czyli liści kaktusa znanego pod nazwą opuncja. Zapewne zetknęliście się z owocami opuncji, które często można kupić na targach w krajach śródziemnomorskich. W tym przypadku elementem jadalnym są płaskie liście, uprzednio w fachowy sposób pozbawione igieł. Ich smak jest trochę podobny do zielonej fasolki szparagowej i mają zaskakującą strukturę, taką trochę trzeszczącą pod zębami. Na upartego można zamiast nopales użyć zielonej fasolki szparagowej, w przypadku zupy praktyka ta się świetnie sprawdzi, jednak straci ona oczywiście swój meksykański charakter.
W Meksyku najczęściej z nopales przyrządza się jajecznicę, tacos, mięsa i sałatki.
Kolejnym egzotycznym elementem tej zupy jest epazote (komosa piżmowa) roślina, która rośnie dziko niemal wszędzie w Meksyku: w przydrożach na śmietniskach w rowach, polach uprawnych. Jest rośliną ruderalną. W większych ilościach jest trująca. Jej pędy i owoce wydzielają trujące dla ludzi i zwierząt olejki eteryczne. W małych ilościach dodaje się ją tradycyjnie do dań z fasolą, ponieważ ma właściwości przeciwwzdęciowe i poprawiające trawienie. Ponieważ udaje się w klimacie o sporej rozpiętości temperatur to myślę, że jakby się uprzeć to wyrosłaby również i w Polsce. Problemem jest jednak zakup nasion. Zastanawiam się, czy w ogóle można ją kupić w formie suszonej w Europie.
Zupa z pieczarek i nopales
Źródło: "The Elote cafe cookbook" Jeff Smedstad
2 łyżki oliwy,
4 szklanki pokrojonych na plasterki pieczarek,
1/2 szklanki posiekanej cebuli,
2 zÄ…bki czosnku,
2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych w kostkę nopales (można użyć zielonej fasolki szparagowej),
1/2 szklanki posiekanych pomidorów,
6 szklanek rosołu z kurczaka,
1 łyżeczka meksykańskiego oregano lub zwykłego,
4 listki epazote, posiekane (opcjonalnie) u mnie 1/2 łyżeczki suszonego epazote,
1 łyżeczka mielonego chile negro (pasilla), u mnie bardzo drobno posiekane (można pominąć),
1 łyżeczka soli.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki i smażyć przez 3 minuty ciągle mieszając. Na początku pieczarki mogą zacząć przywierać do garnka, ale po około 2 minutach puszczą sok. Do przyrumienionych pieczarek dodać cebulę, czosnek i nopales. Smażyć 2 minuty. Dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut na małym ogniu. Zupę podawać gorącą.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
Thank you for your entire labor on this website. My daughter delights in setting aside time for research and it's simple to grasp why. My partner and i notice all about the powerful medium you produce effective thoughts on this web site and even recommend participation from website visitors on this point plus our favorite girl is undoubtedly learning a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. You're carrying out a good job.
yeezy 350 v2 - 8:10am, Sobota 17 Czerwiec 2023.http://www.yeezyv2.us