<<Strona główna

Zupa z pieczarek i nopales

Autor: thiessa @ 6:58am, Piątek 9 Maj 2014.

Zupa z pieczarek i nopales, button mushroom and nopales soup, Sopa de hongos y nopales


Kolejny wpis, który zapewne dla większości z Was będzie miał charakter jedynie poznawczy, ale jeśli zdarzy się okazja, że będziecie mogli kupić składniki, z których składa się ta zupa, to bardzo zachęcam do jej wypróbowania. Główną przeszkodą będzie brak nopales, czyli liści kaktusa znanego pod nazwą opuncja. Zapewne zetknęliście się z owocami opuncji, które często można kupić na targach w krajach śródziemnomorskich. W tym przypadku elementem jadalnym są płaskie liście, uprzednio w fachowy sposób pozbawione igieł. Ich smak jest trochę podobny do zielonej fasolki szparagowej i mają zaskakującą strukturę, taką trochę trzeszczącą pod zębami. Na upartego można zamiast nopales użyć zielonej fasolki szparagowej, w przypadku zupy praktyka ta się świetnie sprawdzi, jednak straci ona oczywiście swój meksykański charakter.
W Meksyku najczęściej z nopales przyrządza się jajecznicę, tacos, mięsa i sałatki.
Kolejnym egzotycznym elementem tej zupy jest epazote (komosa piżmowa) roślina, która rośnie dziko niemal wszędzie w Meksyku: w przydrożach na śmietniskach w rowach, polach uprawnych. Jest rośliną ruderalną. W większych ilościach jest trująca. Jej pędy i owoce wydzielają trujące dla ludzi i zwierząt olejki eteryczne. W małych ilościach dodaje się ją tradycyjnie do dań z fasolą, ponieważ ma właściwości przeciwwzdęciowe i poprawiające trawienie. Ponieważ udaje się w klimacie o sporej rozpiętości temperatur to myślę, że jakby się uprzeć to wyrosłaby również i w Polsce. Problemem jest jednak zakup nasion. Zastanawiam się, czy w ogóle można ją kupić w formie suszonej w Europie.


Zupa z pieczarek i nopales
Źródło: "The Elote cafe cookbook" Jeff Smedstad

2 łyżki oliwy,
4 szklanki pokrojonych na plasterki pieczarek,
1/2 szklanki posiekanej cebuli,
2 ząbki czosnku,
2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych w kostkę nopales (można użyć zielonej fasolki szparagowej),
1/2 szklanki posiekanych pomidorów,
6 szklanek rosołu z kurczaka,
1 łyżeczka meksykańskiego oregano lub zwykłego,
4 listki epazote, posiekane (opcjonalnie) u mnie 1/2 łyżeczki suszonego epazote,
1 łyżeczka mielonego chile negro (pasilla), u mnie bardzo drobno posiekane (można pominąć),
1 łyżeczka soli.

W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki i smażyć przez 3 minuty ciągle mieszając. Na początku pieczarki mogą zacząć przywierać do garnka, ale po około 2 minutach puszczą sok. Do przyrumienionych pieczarek dodać cebulę, czosnek i nopales. Smażyć 2 minuty. Dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut na małym ogniu. Zupę podawać gorącą.

Przepis dodaję do akcji:

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów