
Smażone szparagi z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego
Autor: thiessa @ 7:00am, środa 7 Maj 2014.
Połączenie dwóch wiosennych przysmaków, niedźwiedziego czosnku i szparagów to prawdziwy rarytas.
Zwykle kupuję zielone szparagi, bo są mniej kłopotliwe w obróbce, ale w przypadku tego dania lepiej sprawdzą się białe, chociażby, dlatego że stanowią kontrast kolorystyczny z zielonym niedźwiedzim czosnkiem i pięknie wyglądają po zrumienieniu.
Smażone szparagi z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
1 kg białych szparagów,
1 1/2 łyżki oleju,
1 1/2 łyżki masła,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
1/2 łyżki soku z cytryny.
Na makaron:
1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego, przebranego, umytego, dokładnie otrzepanego z wody i drobno posiekanego,
300g makaronu wstążki (u mnie pełnoziarnisty),
sól,
1 łyżka masła,
2 łyżki śmietany
Szparagi umyć i obrać zaczynając tuż pod główką i prowadząc nóż ku dołowi. Skórkę zdejmować bardzo dokładnie. U góry skrawać ją bardzo cienko, ku dołowi coraz grubiej. Końce odkroić, a łodygi pokroić na kawałki o długości 3-4 cm.
Makaron wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Równocześnie rozgrzać w woku olej, wrzucić szparagi i smażyć je przez 3 minuty mieszając, aż będą al dente. Domieszać masło i smażyć jeszcze przez 3 minuty, aż się zrumienią. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Masło do makaronu rozpuścić na patelni, domieszać do niego czosnek niedźwiedzi i smażyć go, żeby zwiotczał. Domieszać śmietanę. Całość posolić i popieprzyć. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem i rozłożyć na talerze. Zawartość patelni nie jest imponująca. Wychodzi około łyżki sosu na osobę, ale jest to ilość wystarczająca, żeby oblepić makaron. Na wierzchu położyć szparagi i natychmiast podawać danie na stół. Podawać z sałatką pomidorową.
Komentarze