<<Strona główna

Smażone szparagi z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego

Autor: thiessa @ 7:00am, środa 7 Maj 2014.

Smażone szparagi z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego, Stir-fried asparagus and wild garlic noodles


Połączenie dwóch wiosennych przysmaków, niedźwiedziego czosnku i szparagów to prawdziwy rarytas.
Zwykle kupuję zielone szparagi, bo są mniej kłopotliwe w obróbce, ale w przypadku tego dania lepiej sprawdzą się białe, chociażby, dlatego że stanowią kontrast kolorystyczny z zielonym niedźwiedzim czosnkiem i pięknie wyglądają po zrumienieniu.

Smażone szparagi z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut

1 kg białych szparagów,
1 1/2 łyżki oleju,
1 1/2 łyżki masła,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
1/2 łyżki soku z cytryny.

Na makaron:

1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego, przebranego, umytego, dokładnie otrzepanego z wody i drobno posiekanego,
300g makaronu wstążki (u mnie pełnoziarnisty),
sól,
1 łyżka masła,
2 łyżki śmietany

Szparagi umyć i obrać zaczynając tuż pod główką i prowadząc nóż ku dołowi. Skórkę zdejmować bardzo dokładnie. U góry skrawać ją bardzo cienko, ku dołowi coraz grubiej. Końce odkroić, a łodygi pokroić na kawałki o długości 3-4 cm.
Makaron wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Równocześnie rozgrzać w woku olej, wrzucić szparagi i smażyć je przez 3 minuty mieszając, aż będą al dente. Domieszać masło i smażyć jeszcze przez 3 minuty, aż się zrumienią. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Masło do makaronu rozpuścić na patelni, domieszać do niego czosnek niedźwiedzi i smażyć go, żeby zwiotczał. Domieszać śmietanę. Całość posolić i popieprzyć. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem i rozłożyć na talerze. Zawartość patelni nie jest imponująca. Wychodzi około łyżki sosu na osobę, ale jest to ilość wystarczająca, żeby oblepić makaron. Na wierzchu położyć szparagi i natychmiast podawać danie na stół. Podawać z sałatką pomidorową.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów