
Szpecle z niedźwiedzim czosnkiem i mozzarellą
Autor: thiessa @ 6:58am, Poniedziałek 5 Maj 2014.
Dawno nie jadłam tak dobrych klusek, to danie jest po prostu genialne! Jedna porcja zawiera 645 kcal, ale warto zaszaleć, zwłaszcza, że sezon na czosnek niedźwiedzi jest taki krótki.
Kluseczki można przygotować za pomocÄ… specjalnej maszynki. Ciasto wkÅ‚ada siÄ™ do niej porcjami i wyciska wprost w wrzÄ…cej wody. Jest to najprostszy sposób. Można również wlać ciasto do specjalnego sita umieszczonego nad garnkiem z wrzÄ…tkiem i mieszać drewnianÄ… Å‚yżkÄ…, aż caÅ‚e ciasto znajdzie siÄ™ w garnku. Kilka lat temu kupiÅ‚am takie haluÅ¡kové sÃto w Czechach, ale obecnie można je nawet dostać w Polsce, jakiÅ› czas temu widziaÅ‚am w Pepco i kosztowaÅ‚o grosze. JeÅ›li nie dysponujemy żadnym sprzÄ™tem to można zastosować tradycyjnÄ… metodÄ™. Rozsmarować ciasto cienko na dużej desce do krojenia i trzymajÄ…c nad brzegiem garnka, dÅ‚ugim nożem odcinać cienkie paseczki ciasta i wrzucać je do wody. Dobrze jest wtedy moczyć nóż, co jakiÅ› czas w wodzie.
Szpecle z niedźwiedzim czosnkiem i mozzarellą
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
1 pęczek (100g) niedźwiedziego czosnku, wypłukanego, dobrze osuszonego i drobno posiekanego,
400g mąki pszennej lub orkiszowej (może być jasna lub pełnoziarnista; do tej drugiej należy dolać przy wyrabianiu nieco więcej wody),
sól,
4 średnie jajka,
2 duże cebule, przekrojone na pół a następnie pokrojone w cienkie plasterki,
2 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
2 kulki mozzarelli (razem 250g),
świeżo zmielony pieprz.
Mąkę wsypać do miski, dodać 2 łyżeczki soli, niedźwiedzi czosnek, jajka i 150ml zimnej wody. Całość mieszać mikserem tak długo, aż ciasto zacznie puszczać pęcherzyki. Potem odstawić do czasu, aż pozostałe składniki będą przygotowane.
Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut na złoty kolor. Podczas smażenia mieszać i pilnować, żeby za bardzo nie ściemniała.
Kiedy cebula się smażyć pokroić w kostkę mozzarellę. W dużym garnku zagotować kilka litrów wody na szpecle i posolić ją.
Rozgrzać piekarnik, przygotować żaroodporne naczynie o takiej pojemności, żeby zmieściły się w nim wszystkie kluski, ser oraz cebula. Wstawić je do piekarnika.
Kiedy woda się zagotuje, zająć się ciastem wciskając je do wody przy pomocy specjalnych urządzeń, albo korzystając z pomocy deseczki (patrz wyżej).
Szpecle powinny się gotować 3 minuty, a grubsze trochę dłużej. Z podanej ilości najlepiej gotować szpecle na dwa razy.
Gotowe kluseczki wyjąć łyżką cedzakową, włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć połową kostek sera i ponownie wstawić naczynie do piekarnika. Ugotować drugą partię szpecli, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać pozostałą mozzarellą. Na wierzch wyłożyć cebulę, posolić popieprzyć i podawać, albo włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby mozzarella się lekko stopiła.
Podawać z sosem pomidorowym, sałatką z pomidorów i cebuli lub sałatą liściastą.
Polecam sałatkę z pomidorów, komponuje się z tym daniem idealnie.
Komentarze
To takie proste danie, a wyglÄ…da tak wspaniale :)
Shinju - 12:33am, Wtorek 6 Maj 2014.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Nie moge sie nie zgodzic:-) A najlepsze jest to, ze zamiast niedzwiedziego czosnku mozna dac inne zielone: szpinak, bazylie, rukole. Mysle, ze z bazylia smakowaloby rownie dobrze.
thiessa - 4:33pm, Wtorek 6 Maj 2014.
Nice site, im very happy can visit your site.
Cara Menurunkan Lemak Darah Se - 7:54am, Piątek 3 Czerwiec 2016.http://gamatqnc@gmail.com
black gay thug dating
gay dating in julian ca
<a href=dating-gaym.com?>interracia gay local dating</a>
MichaelDof - 11:34pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com