<<Strona główna

Szpecle z niedźwiedzim czosnkiem i mozzarellą

Autor: thiessa @ 6:58am, Poniedziałek 5 Maj 2014.

Szpecle z niedźwiedzim czosnkiem i mozzarellą


Dawno nie jadłam tak dobrych klusek, to danie jest po prostu genialne! Jedna porcja zawiera 645 kcal, ale warto zaszaleć, zwłaszcza, że sezon na czosnek niedźwiedzi jest taki krótki.
Kluseczki można przygotować za pomocą specjalnej maszynki. Ciasto wkłada się do niej porcjami i wyciska wprost w wrzącej wody. Jest to najprostszy sposób. Można również wlać ciasto do specjalnego sita umieszczonego nad garnkiem z wrzątkiem i mieszać drewnianą łyżką, aż całe ciasto znajdzie się w garnku. Kilka lat temu kupiłam takie haluškové síto w Czechach, ale obecnie można je nawet dostać w Polsce, jakiś czas temu widziałam w Pepco i kosztowało grosze. Jeśli nie dysponujemy żadnym sprzętem to można zastosować tradycyjną metodę. Rozsmarować ciasto cienko na dużej desce do krojenia i trzymając nad brzegiem garnka, długim nożem odcinać cienkie paseczki ciasta i wrzucać je do wody. Dobrze jest wtedy moczyć nóż, co jakiś czas w wodzie.

Szpecle z niedźwiedzim czosnkiem i mozzarellą
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut

1 pęczek (100g) niedźwiedziego czosnku, wypłukanego, dobrze osuszonego i drobno posiekanego,
400g mąki pszennej lub orkiszowej (może być jasna lub pełnoziarnista; do tej drugiej należy dolać przy wyrabianiu nieco więcej wody),
sól,
4 średnie jajka,
2 duże cebule, przekrojone na pół a następnie pokrojone w cienkie plasterki,
2 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
2 kulki mozzarelli (razem 250g),
świeżo zmielony pieprz.

Mąkę wsypać do miski, dodać 2 łyżeczki soli, niedźwiedzi czosnek, jajka i 150ml zimnej wody. Całość mieszać mikserem tak długo, aż ciasto zacznie puszczać pęcherzyki. Potem odstawić do czasu, aż pozostałe składniki będą przygotowane.
Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut na złoty kolor. Podczas smażenia mieszać i pilnować, żeby za bardzo nie ściemniała.
Kiedy cebula się smażyć pokroić w kostkę mozzarellę. W dużym garnku zagotować kilka litrów wody na szpecle i posolić ją.
Rozgrzać piekarnik, przygotować żaroodporne naczynie o takiej pojemności, żeby zmieściły się w nim wszystkie kluski, ser oraz cebula. Wstawić je do piekarnika.
Kiedy woda się zagotuje, zająć się ciastem wciskając je do wody przy pomocy specjalnych urządzeń, albo korzystając z pomocy deseczki (patrz wyżej).
Szpecle powinny się gotować 3 minuty, a grubsze trochę dłużej. Z podanej ilości najlepiej gotować szpecle na dwa razy.
Gotowe kluseczki wyjąć łyżką cedzakową, włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć połową kostek sera i ponownie wstawić naczynie do piekarnika. Ugotować drugą partię szpecli, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać pozostałą mozzarellą. Na wierzch wyłożyć cebulę, posolić popieprzyć i podawać, albo włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby mozzarella się lekko stopiła.
Podawać z sosem pomidorowym, sałatką z pomidorów i cebuli lub sałatą liściastą.
Polecam sałatkę z pomidorów, komponuje się z tym daniem idealnie.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

To takie proste danie, a wyglÄ…da tak wspaniale :)

Shinju - 12:33am, Wtorek 6 Maj 2014.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com

Nie moge sie nie zgodzic:-) A najlepsze jest to, ze zamiast niedzwiedziego czosnku mozna dac inne zielone: szpinak, bazylie, rukole. Mysle, ze z bazylia smakowaloby rownie dobrze.

thiessa - 4:33pm, Wtorek 6 Maj 2014.

Nice site, im very happy can visit your site.

Cara Menurunkan Lemak Darah Se - 7:54am, Piątek 3 Czerwiec 2016.http://gamatqnc@gmail.com

black gay thug dating
gay dating in julian ca
<a href=dating-gaym.com?>interracia gay local dating</a>

MichaelDof - 11:34pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów