
Ekspresowa zupa w słoiku
Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 28 Kwiecień 2014.
Często można się spotkać z opinią, że posiłki w pracy, inne niż nieśmiertelne kanapki, to duży kłopot dla większości Polaków. To przepis dla tych wszystkich, którzy nie posiadają w pracy ani kuchenki, ani mikrofalówki, które pozwalają odgrzać przyniesione z domu jedzenie. Kto powiedział, że oprócz kanapek jesteście skazani jedynie na sałatki? Do tego przepisu wystarczy jedynie elektryczny czajnik, który w obecnych czasach znajduje się zapewne w każdym miejscu pracy. Wystarczy zalać wrzątkiem przyniesioną z domu zawartość słoika, zakręcić i po 10 minutach możemy delektować się porcją warzyw na ciepło. Ponieważ warzywa przygotowane w taki sposób pozostają al dente najlepiej, żeby zupie nadać charakter azjatycki, gdzie zwyczajowo mamy do czynienia właśnie z takimi zupami z chrupiącymi warzywami. Poniżej podaję, co może się znaleźć w takiej zupie. Przy przygotowaniu tej zupy jak najbardziej wskazane jest wykorzystanie sezonowych składników. Baza to dowolne warzywa, makaron niewymagający gotowania a jedynie zalania wodą i dodatki, które nadadzą smak wywarowi. Można użyć przyprawy typu vegeta, bez glutaminianu sodu lub kawałka ekologicznej kostki rosołowej. Ja nie stosuję takich wynalazków, wolę w ich miejsce dodać np. gia vi, które fajnie podkręca smak nie tylko wywarów.
Najwygodniej wyjadać zawartość słoika widelcem, popijając bezpośrednio ze słoika.
Ekspresowa zupa w słoiku
marchewka,
kapusta pekińska,
biała rzodkiew,
szpinak,
kukurydza,
papryka,
pokrojone w plasterki pieczarki,
seler naciowy,
kiełki fasoli mung.
suszone wodorosty,
kimchi
makaron (ryżowy, z fasolki mung, soba),
tofu,
jagody goji,
papryczka chilli,
suszone warzywa,
gia vi, *
plasterek imbiru,
płatki drożdżowe,
sos sojowy,
miso,
przyprawa pięć smaków,
shichimi togarashi,
prażony sezam,
cebulka dymka,
kolendra.
Ułożyć w słoiku pokrojone warzywa, makaron, tofu i dodatki, zalać wrzątkiem, zakręcić słoik i odczekać 10 minut. Gotowe.
Jeśli jesteście w posiadaniu obiadowego termosu można całą operację wykonać używając go zamiast słoika. Ponieważ ma większą średnicę jedzenie z niego będzie o wiele wygodniejsze.
* Wietnamska przyprawa będąca połączeniem 2 części cukru, 1 części soli morskiej, 1 części mielonego czarnego pieprzu i 1 części granulowanego czosnku. Ja mielę wszystko w młynku do kawy, żeby miało postać pudru.
Komentarze
I to naprawdę takie proste? Po zalaniu i odczekaniu rzeczywiście będzie taki dobry smak? Aż nie mogę w to uwierzyć. Niby takie proste, a nikt wcześniej na to nie wpadł. WOW
Agencja interaktywna - 6:24pm, Wtorek 29 Kwiecień 2014.http://www.emocni.pl
Sadzac po paru blogach angielskojezycznych to pare osob wpadlo, ale w polskojezycznych internetach to faktycznie chyba nie ma:-) Nie podalam konkretnego zrodla, bo widzialam w kilku miejscach a to co pokazuje to wypadkowa nie wiem juz czego;-)
Jesli odpowiednio dobierzemy skladniki i lubimy zupy o charakterze azjatyckim z lekko twardymi warzywami to owszem dobre. Trzeba eksperymentowac ze smakiem wywaru.
thiessa - 7:06am, środa 30 Kwiecień 2014.