<<Strona główna

Ekspresowa zupa w słoiku

Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 28 Kwiecień 2014.

Ekspresowa zupa w słoiku, Express soup in the jar


Często można się spotkać z opinią, że posiłki w pracy, inne niż nieśmiertelne kanapki, to duży kłopot dla większości Polaków. To przepis dla tych wszystkich, którzy nie posiadają w pracy ani kuchenki, ani mikrofalówki, które pozwalają odgrzać przyniesione z domu jedzenie. Kto powiedział, że oprócz kanapek jesteście skazani jedynie na sałatki? Do tego przepisu wystarczy jedynie elektryczny czajnik, który w obecnych czasach znajduje się zapewne w każdym miejscu pracy. Wystarczy zalać wrzątkiem przyniesioną z domu zawartość słoika, zakręcić i po 10 minutach możemy delektować się porcją warzyw na ciepło. Ponieważ warzywa przygotowane w taki sposób pozostają al dente najlepiej, żeby zupie nadać charakter azjatycki, gdzie zwyczajowo mamy do czynienia właśnie z takimi zupami z chrupiącymi warzywami. Poniżej podaję, co może się znaleźć w takiej zupie. Przy przygotowaniu tej zupy jak najbardziej wskazane jest wykorzystanie sezonowych składników. Baza to dowolne warzywa, makaron niewymagający gotowania a jedynie zalania wodą i dodatki, które nadadzą smak wywarowi. Można użyć przyprawy typu vegeta, bez glutaminianu sodu lub kawałka ekologicznej kostki rosołowej. Ja nie stosuję takich wynalazków, wolę w ich miejsce dodać np. gia vi, które fajnie podkręca smak nie tylko wywarów.
Najwygodniej wyjadać zawartość słoika widelcem, popijając bezpośrednio ze słoika.

Ekspresowa zupa w słoiku, Express soup in the jar

Ekspresowa zupa w słoiku

marchewka,
kapusta pekińska,
biała rzodkiew,
szpinak,
kukurydza,
papryka,
pokrojone w plasterki pieczarki,
seler naciowy,
kiełki fasoli mung.
suszone wodorosty,
kimchi
makaron (ryżowy, z fasolki mung, soba),
tofu,
jagody goji,
papryczka chilli,
suszone warzywa,
gia vi, *
plasterek imbiru,
płatki drożdżowe,
sos sojowy,
miso,
przyprawa pięć smaków,
shichimi togarashi,
prażony sezam,
cebulka dymka,
kolendra.

Ekspresowa zupa w słoiku, Express soup in the jar

Ułożyć w słoiku pokrojone warzywa, makaron, tofu i dodatki, zalać wrzątkiem, zakręcić słoik i odczekać 10 minut. Gotowe.
Jeśli jesteście w posiadaniu obiadowego termosu można całą operację wykonać używając go zamiast słoika. Ponieważ ma większą średnicę jedzenie z niego będzie o wiele wygodniejsze.

* Wietnamska przyprawa będąca połączeniem 2 części cukru, 1 części soli morskiej, 1 części mielonego czarnego pieprzu i 1 części granulowanego czosnku. Ja mielę wszystko w młynku do kawy, żeby miało postać pudru.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I to naprawdę takie proste? Po zalaniu i odczekaniu rzeczywiście będzie taki dobry smak? Aż nie mogę w to uwierzyć. Niby takie proste, a nikt wcześniej na to nie wpadł. WOW

Agencja interaktywna - 6:24pm, Wtorek 29 Kwiecień 2014.http://www.emocni.pl

Sadzac po paru blogach angielskojezycznych to pare osob wpadlo, ale w polskojezycznych internetach to faktycznie chyba nie ma:-) Nie podalam konkretnego zrodla, bo widzialam w kilku miejscach a to co pokazuje to wypadkowa nie wiem juz czego;-)
Jesli odpowiednio dobierzemy skladniki i lubimy zupy o charakterze azjatyckim z lekko twardymi warzywami to owszem dobre. Trzeba eksperymentowac ze smakiem wywaru.

thiessa - 7:06am, środa 30 Kwiecień 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów