
Kasza gryczana z niedźwiedzim czosnkiem
Autor: thiessa @ 7:02am, Czwartek 24 Kwiecień 2014.
Ponad 30 lat temu wiosna kojarzyła mi się z rzodkiewką i sałatą spod folii, obecnie staram się ignorować szklarniowe nowalijki i czekam, kiedy pojawią się gruntowe na mojej działce. Obecnie wiosna ma smak szparagów i niedźwiedziego czosnku. Zarówno jedno jak i drugie mam na własnej działce, ale są to ilości, które nie zaspokajają naszych potrzeb, dlatego cieszę się, że pojawiły się w naszym kraju w handlu.
Proponuję wypróbować niedźwiedzi czosnek w połączeniu z rodzimą kaszą gryczaną. Dodatek halloumi nie jest tutaj obligatoryjny. W oryginalnym przepisie zamiast niego występuje panierowany w bułce tartej ser żółty, posmarowany uprzednio niewielką ilością musztardy. Znalezienie dobrego żółtego sera, który nie rozpłynie się na patelni nie jest łatwe, dlatego właśnie zdecydowałam się na halloumi. Można też użyć pokrojonej na plasterki i usmażonej fety.
Kasza gryczana z niedźwiedzim czosnkiem
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Kornelia Schinharl, Sebastian Dickhaut
250g kaszy gryczanej palonej lub niepalonej,
2 cienkie pory lub 1 grubszy, białe części przecięte na pół, opłukane i pokrojone w poprzek na cienkie paseczki,
2 łyżki masła,
1/2 l bulionu warzywnego,
1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego, umytego, otrzepanego z wody i drobno posiekanego,
1 łyżka śmietany kremówki, serka mascarpone, ricotty lub serka kremowego np. "Twój smak",
sól,
świeżo zmielony pieprz,
do podania halloumi.
Masło rozpuścić w garnku, wrzucić por i smażyć na średnim ogniu, aż lekko zmięknie. Domieszać kaszę i krótko ją podsmażyć. Wlać bulion, zmniejszyć płomień do minimum, nakryć pokrywką i gotować kaszę do miękkości przez około 30 min.
Do kaszy domieszać niedźwiedzi czosnek oraz śmietanę lub ser. Całość posolić, popieprzyć, nakryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie usmażyć halloumi lub posmarowane musztardą i obtoczone w bułce tartej kawałki żółtego sera. Najlepiej smażyć ser na klarowanym maśle
Kaszę wyłożyć na talerze, na każdej porcji położyć po plasterku sera.
Komentarze