<<Strona główna

Kasza gryczana z niedźwiedzim czosnkiem

Autor: thiessa @ 7:02am, Czwartek 24 Kwiecień 2014.

Kasza gryczana z niedźwiedzim czosnkiem, Buckwheat with wild garlic


Ponad 30 lat temu wiosna kojarzyła mi się z rzodkiewką i sałatą spod folii, obecnie staram się ignorować szklarniowe nowalijki i czekam, kiedy pojawią się gruntowe na mojej działce. Obecnie wiosna ma smak szparagów i niedźwiedziego czosnku. Zarówno jedno jak i drugie mam na własnej działce, ale są to ilości, które nie zaspokajają naszych potrzeb, dlatego cieszę się, że pojawiły się w naszym kraju w handlu.
Proponuję wypróbować niedźwiedzi czosnek w połączeniu z rodzimą kaszą gryczaną. Dodatek halloumi nie jest tutaj obligatoryjny. W oryginalnym przepisie zamiast niego występuje panierowany w bułce tartej ser żółty, posmarowany uprzednio niewielką ilością musztardy. Znalezienie dobrego żółtego sera, który nie rozpłynie się na patelni nie jest łatwe, dlatego właśnie zdecydowałam się na halloumi. Można też użyć pokrojonej na plasterki i usmażonej fety.

Kasza gryczana z niedźwiedzim czosnkiem
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Kornelia Schinharl, Sebastian Dickhaut

250g kaszy gryczanej palonej lub niepalonej,
2 cienkie pory lub 1 grubszy, białe części przecięte na pół, opłukane i pokrojone w poprzek na cienkie paseczki,
2 łyżki masła,
1/2 l bulionu warzywnego,
1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego, umytego, otrzepanego z wody i drobno posiekanego,
1 łyżka śmietany kremówki, serka mascarpone, ricotty lub serka kremowego np. "Twój smak",
sól,
świeżo zmielony pieprz,
do podania halloumi.

Masło rozpuścić w garnku, wrzucić por i smażyć na średnim ogniu, aż lekko zmięknie. Domieszać kaszę i krótko ją podsmażyć. Wlać bulion, zmniejszyć płomień do minimum, nakryć pokrywką i gotować kaszę do miękkości przez około 30 min.
Do kaszy domieszać niedźwiedzi czosnek oraz śmietanę lub ser. Całość posolić, popieprzyć, nakryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie usmażyć halloumi lub posmarowane musztardą i obtoczone w bułce tartej kawałki żółtego sera. Najlepiej smażyć ser na klarowanym maśle
Kaszę wyłożyć na talerze, na każdej porcji położyć po plasterku sera.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów