
Kleisty ryż z mango
Autor: thiessa @ 6:53am, Poniedziałek 14 Kwiecień 2014.
Tajski kleisty ryż z mango już kiedyś pojawił się na blogu, jak mogłoby być inaczej skoro kuchnię tajską lubię najbardziej ze wszystkich kuchni azjatyckich. Tamta wersja jest jednak mocno uproszczona. Oczywiście jak najbardziej polecam taki szybki sposób wykonania tego deseru, ale tym razem postanowiłam wykonać wersję bardziej skomplikowaną. Ta wersja jest oczywiście mniej dietetyczna, bo sporo w niej cukru, ale za to z aromatem pandanu, który uwielbiam.
Świeże liście pandanu można zamówić w sklepie internetowym, a następnie zamrozić. Takie mrożone świetnie nadadzą się do aromatyzowania deserów, przyrządzenia pasty pandanowej, którą z kolei dodaje się do wypieków, jako dodatek do lankijskiego curry a zanim włożymy je do zamrażarki warto pokusić się o przygotowanie kurczaka grillowanego w liściach pandanu o aromacie, którego nie da się zapomnieć.
W Tajlandii każdy z elementów tego dania sprzedaje się oddzielnie. Ryż i mango na oddzielnych tackach i sos w woreczku. Przed spożyciem deser trzeba złożyć sobie samodzielnie w całość.
Zachęcam do wypróbowania tego deseru, chociażby w wersji uproszczonej. Nie myślcie sobie, że to tylko zwyczajny ryż i mango. Ja kiedyś też tak myślałam, że nie mam się czym zachwycać do momentu, kiedy nie wypróbowałam go po raz pierwszy. Wtedy zrozumiałam, na czym polega jego fenomen.
Kleisty ryż z mango (6 porcji)
Źródło: "Pok pok" Andy Ricker
Słono-słodka śmietanka kokosowa
2 szklanki śmietanki kokosowej,
1 1/2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 świeży lub mrożony liść pandanu, zawiązany w supeł.
Słodki kleisty ryż
2 1/2 szklanki tajskiego kleistego ryżu (w sprzedaży pod nazwą sticky, glutinous albo sweet), namoczonego przez 2 godziny w takiej ilości wody, żeby w całości był przykryty,
1 szklanka śmietanki kokosowej,
1/2 szklanki cukru,
3/4 łyżki soli,
1 świeży lub mrożony liść pandanu, zawiązany w supeł.
Deser
3 duże, dojrzałe owoce mango, obrane,
ok. 1 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu.
Przygotować słono-słodką śmietankę kokosową. Wymieszać w garnku śmietankę kokosową, sól i cukier, wrzucić liść pandanu. Postawić garnek na dużym gazie, bardzo mocno podgrzać, ale nie pozwolić, żeby śmietanka się zagotowała. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 minut, aż śmietanka zacznie lekko gęstnieć i przejdzie aromatem pandanu. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem w temperaturze pokojowej maksymalnie do 2 godzin.
Przygotować słodki kleisty ryż. Po namoczeniu ryż wypłukać 2-3 razy, aż woda z płukania stanie się przejrzysta. W garnku do gotowania na parze umieścić gazę a na gazie ryż, zawinąć od góry. Gotować na dosyć małym ogniu. Jest to świetny sposób na przygotowanie ryżu o idealnej konsystencji także do innych dań. Gotowanie w tradycyjnym azjatyckim garnku powinno zająć około 15 minut a to, dlatego, że ma on duże dziurki o średnicy około 1 cm. W garnku do gotowania na parze, który sprzedaje się w Polsce dziurki są bardzo małe, dlatego gotowanie ryżu może zająć 40-50 minut. Rozwiązaniem jest też ugotowanie ryżu w bambusowm koszyku do gotowania na parze, o ile oczywiście ktoś takowy posiada. Ja swoje kupiłam parę lat temu za grosze w markecie. Tak ugotowany ryż jest idealny, nie klei się do gazy, więc można po przepłukaniu i wysuszeniu użyć jej ponownie do tego samego celu.
W czasie, kiedy ryż się gotuje wymieszać w garnku 1 szklankę śmietanki kokosowej, 1/2 szklanki cukru i 3/4 łyżki soli. Garnek postawić na gazie i całość mocno podgrzać, ale nie pozwolić, żeby śmietanka się zagotowała. Gotować do momentu, aż cukier się rozpuści. Wyłączyć ogień, przykryć garnek i odstawić na około 5 minut, żeby śmietanka przeszła aromatem pandanu. Wyjąć i wyrzucić liść pandanu i odstawić śmietankę, żeby lekko ostygła. Powinna wciąż być ciepła, ale nie gorąca.
Do garnka ze śmietanką dodać kleisty ryż, delikatnie pomieszać, aż cały pokryje się płynem. Przykryć garnek i odstawić na 10 minut, żeby ryż wchłonął śmietankę.
Tak przygotowany ryż można trzymać w lodówce nie dłużej niż jeden dzień. Aby go odgrzać najlepiej zapakować go do worka i odgrzać w mikrofali do momentu, kiedy będzie ciepły (ale nie gorący). Po tej operacji podawać od razu.
Przygotować mango. Odkroić mango wzdłuż po obu stronach pestki i każą połówkę pokroić w poprzek na plasterki.
Na każdym talerzu ułożyć 3/4-1 szklankę ryżu, lekko spłaszczyć powierzchnię, aby móc wygodnie ułożyć na nim mango. Można też mango ułożyć obok ryżu. Polać słono-słodką śmietanką kokosową i posypać sezamem.
Komentarze
Bardzo ten deser lubie, tak jak i resztÄ™ ryżowych. Ale sÅ‚odki jest. Co mi przypomniaÅ‚o mojÄ… znajomÄ…, która zapisaÅ‚a siÄ™ na lekcje tajskiej kuchni i mówi: "Teraz już wiem, dlaczego tak tyjÄ™ na tajskim jedzniu. Przecież oni do wszystkeiego dodajÄ… olbrzymie iloÅ›ci cukru". Co prawda, to prawda :-)
Beata, Magazyn Kuchenny - 12:42am, Czwartek 24 Kwiecień 2014.http://www.magazynkuchenny.com/
Z ta duza iloscia cukru to przesada. Sama bedac na diecie jadlam duzo dan kuchni tajskiej, ale przyznac trzeba, ze cukier traktowany jest w kuchni tajskiej jak przyprawa, ktora pozwala zachowac rownowage pomiedzy slonym, slodkim i kwasnym, wiec musialam go zastepowac np. stewia, zeby zachwac odpowiedni smak dania.
thiessa - 4:44pm, Czwartek 24 Kwiecień 2014.