<<Strona główna

Kleisty ryż z mango

Autor: thiessa @ 6:53am, Poniedziałek 14 Kwiecień 2014.

Kleisty ryż z mango, Sticky rice with mango


Tajski kleisty ryż z mango już kiedyś pojawił się na blogu, jak mogłoby być inaczej skoro kuchnię tajską lubię najbardziej ze wszystkich kuchni azjatyckich. Tamta wersja jest jednak mocno uproszczona. Oczywiście jak najbardziej polecam taki szybki sposób wykonania tego deseru, ale tym razem postanowiłam wykonać wersję bardziej skomplikowaną. Ta wersja jest oczywiście mniej dietetyczna, bo sporo w niej cukru, ale za to z aromatem pandanu, który uwielbiam.
Świeże liście pandanu można zamówić w sklepie internetowym, a następnie zamrozić. Takie mrożone świetnie nadadzą się do aromatyzowania deserów, przyrządzenia pasty pandanowej, którą z kolei dodaje się do wypieków, jako dodatek do lankijskiego curry a zanim włożymy je do zamrażarki warto pokusić się o przygotowanie kurczaka grillowanego w liściach pandanu o aromacie, którego nie da się zapomnieć.
W Tajlandii każdy z elementów tego dania sprzedaje się oddzielnie. Ryż i mango na oddzielnych tackach i sos w woreczku. Przed spożyciem deser trzeba złożyć sobie samodzielnie w całość.
Zachęcam do wypróbowania tego deseru, chociażby w wersji uproszczonej. Nie myślcie sobie, że to tylko zwyczajny ryż i mango. Ja kiedyś też tak myślałam, że nie mam się czym zachwycać do momentu, kiedy nie wypróbowałam go po raz pierwszy. Wtedy zrozumiałam, na czym polega jego fenomen.

Kleisty ryż z mango (6 porcji)
Źródło: "Pok pok" Andy Ricker

Słono-słodka śmietanka kokosowa

2 szklanki śmietanki kokosowej,
1 1/2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 świeży lub mrożony liść pandanu, zawiązany w supeł.

Słodki kleisty ryż

2 1/2 szklanki tajskiego kleistego ryżu (w sprzedaży pod nazwą sticky, glutinous albo sweet), namoczonego przez 2 godziny w takiej ilości wody, żeby w całości był przykryty,
1 szklanka śmietanki kokosowej,
1/2 szklanki cukru,
3/4 łyżki soli,
1 świeży lub mrożony liść pandanu, zawiązany w supeł.

Deser

3 duże, dojrzałe owoce mango, obrane,
ok. 1 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu.

Przygotować słono-słodką śmietankę kokosową. Wymieszać w garnku śmietankę kokosową, sól i cukier, wrzucić liść pandanu. Postawić garnek na dużym gazie, bardzo mocno podgrzać, ale nie pozwolić, żeby śmietanka się zagotowała. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 minut, aż śmietanka zacznie lekko gęstnieć i przejdzie aromatem pandanu. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem w temperaturze pokojowej maksymalnie do 2 godzin.
Przygotować słodki kleisty ryż. Po namoczeniu ryż wypłukać 2-3 razy, aż woda z płukania stanie się przejrzysta. W garnku do gotowania na parze umieścić gazę a na gazie ryż, zawinąć od góry. Gotować na dosyć małym ogniu. Jest to świetny sposób na przygotowanie ryżu o idealnej konsystencji także do innych dań. Gotowanie w tradycyjnym azjatyckim garnku powinno zająć około 15 minut a to, dlatego, że ma on duże dziurki o średnicy około 1 cm. W garnku do gotowania na parze, który sprzedaje się w Polsce dziurki są bardzo małe, dlatego gotowanie ryżu może zająć 40-50 minut. Rozwiązaniem jest też ugotowanie ryżu w bambusowm koszyku do gotowania na parze, o ile oczywiście ktoś takowy posiada. Ja swoje kupiłam parę lat temu za grosze w markecie. Tak ugotowany ryż jest idealny, nie klei się do gazy, więc można po przepłukaniu i wysuszeniu użyć jej ponownie do tego samego celu.
W czasie, kiedy ryż się gotuje wymieszać w garnku 1 szklankę śmietanki kokosowej, 1/2 szklanki cukru i 3/4 łyżki soli. Garnek postawić na gazie i całość mocno podgrzać, ale nie pozwolić, żeby śmietanka się zagotowała. Gotować do momentu, aż cukier się rozpuści. Wyłączyć ogień, przykryć garnek i odstawić na około 5 minut, żeby śmietanka przeszła aromatem pandanu. Wyjąć i wyrzucić liść pandanu i odstawić śmietankę, żeby lekko ostygła. Powinna wciąż być ciepła, ale nie gorąca.
Do garnka ze śmietanką dodać kleisty ryż, delikatnie pomieszać, aż cały pokryje się płynem. Przykryć garnek i odstawić na 10 minut, żeby ryż wchłonął śmietankę.
Tak przygotowany ryż można trzymać w lodówce nie dłużej niż jeden dzień. Aby go odgrzać najlepiej zapakować go do worka i odgrzać w mikrofali do momentu, kiedy będzie ciepły (ale nie gorący). Po tej operacji podawać od razu.
Przygotować mango. Odkroić mango wzdłuż po obu stronach pestki i każą połówkę pokroić w poprzek na plasterki.
Na każdym talerzu ułożyć 3/4-1 szklankę ryżu, lekko spłaszczyć powierzchnię, aby móc wygodnie ułożyć na nim mango. Można też mango ułożyć obok ryżu. Polać słono-słodką śmietanką kokosową i posypać sezamem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ten deser lubie, tak jak i resztę ryżowych. Ale słodki jest. Co mi przypomniało moją znajomą, która zapisała się na lekcje tajskiej kuchni i mówi: "Teraz już wiem, dlaczego tak tyję na tajskim jedzniu. Przecież oni do wszystkeiego dodają olbrzymie ilości cukru". Co prawda, to prawda :-)

Beata, Magazyn Kuchenny - 12:42am, Czwartek 24 Kwiecień 2014.http://www.magazynkuchenny.com/

Z ta duza iloscia cukru to przesada. Sama bedac na diecie jadlam duzo dan kuchni tajskiej, ale przyznac trzeba, ze cukier traktowany jest w kuchni tajskiej jak przyprawa, ktora pozwala zachowac rownowage pomiedzy slonym, slodkim i kwasnym, wiec musialam go zastepowac np. stewia, zeby zachwac odpowiedni smak dania.

thiessa - 4:44pm, Czwartek 24 Kwiecień 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów