<<Strona główna

Zupa a la Jókai

Autor: thiessa @ 7:04am, środa 9 Kwiecień 2014.

Zupa a la Jókai, Jókai soup


Od dawna miałam ochotę na kuchnię węgierską, ale najpierw w lecie się odchudzałam, a później chcąc utrzymać efekt owego odchudzania trzymałam się z dala od węgierskiej kuchni, która jak wiadomo do lekkich nie należy. Nie mam w zwyczaju zmieniać receptur w daniach, które nie pochodzą z naszego kraju, chociażby przez ich odchudzanie i stosowanie zamienników. Jak już gotuję to staram się zachować autentyczność danej kuchni. Z tego też względu nie wchodzi w grę zamiana smalcu na olej.
Aby węgierskie potrawy odpowiednio smakowały trzeba trzymać się określonych zasad. Pozwólcie, że dla zobrazowania pierwszej i najważniejszej, dotyczącej dodawania do dań papryki, posłużę się cytatem z książki Tadeusza Olszańskiego " Nobel dla papryki. Kuchnia węgierska". Kolejnymi nie będziemy zaprzątać sobie głowy, gdyż w przypadku tego konkretnie przepisu nie będą przydatne.
"Bardzo długo gotowałem w owej nieświadomości sposobu dosypywania papryki. Często więc zdarzało się, że mimo zastosowania najlepszych surowców i uzyskania aromatycznego zapachu, potrawa miała lekko gorzkawy smak, Jeśli było to przy zupie rybnej, kładłem wszystko na kark zanieczyszczenia naszych wód. Ale wreszcie dowiedziałem się, żeproszkowanej papryki nigdy nie wolno sypać na skwierczący tłuszcz bądź gotującą się zupę lub sos. Tu popełniałem zasadniczy błąd!
Rzecz w tym, że w papryce znajduje się cukier. Niewiele wprawdzie, ale wystarczająco, aby w temperaturze powyżej 100 stopni natychmiast skarmelizować się i dał właśnie ten gorzkawy posmak. A więc przy dosypywaniu papryki należy zawsze odsunąć garnek lub patelnię z ognia, uspokoić, skropić wodą i dopiero dodać papryki, a potem powoli doprowadzić znów do stanu wrzenia, Każdy Węgier robi to automatycznie i w ogóle się nad tym nie zastanawia, My, żeby się o tym dowiedzieć, musimy do sprawy podejść naukowo, oto moja pierwsza kucharska prawda".
Pewnie zastanawiacie się skąd pochodzi nazwa zupy? Otóż Mór Jókai to XIXw. węgierski pisarz i stąd nazwa zupy, nie mam natomiast pojęcia dlaczego, może jakiś madziarofil byłby w stanie rozwiązać tę zagadkę? 
Po tym wstępie można przystąpić do przygotowania zupy. Wyjątkowo ciężkiej, więc radzę nie jeść jej na noc, ale zaskakująco dobrej.

Zupa a la Jókai
Źródło: "The traditional Hungarian kitchen" Vince Kiadó

200g suchej fasoli pinto (u nas w sprzedaży jako kolorowa),
250g wędzonej golonki ( u mnie 200g wędzonki, golonki nie udało mi się kupić)
1-2 liście laurowe,
1 średnia marchewka, pokrojona w małą kostkę,
1 średnia pietruszka, pokrojona w małą kostkę,
1 plaster selera, pokrojony w małą kostkę,
250g wędzonej kiełbasy (u mnie 200g kiełbasy myśliwskiej),
20g smalcu,
40g mąki,
1 mała cebula, drobno posiekana,
1 ząbek czosnku, posiekany,
1/2 łyżeczki papryki (najlepiej węgeierskiej),
ocet winny do smaku,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej.

Fasolę namoczyć na noc. Można również namoczyć golonkę, jeśli jest za bardzo słona. Następnego dnia odlać wodę, w której moczyła się fasola. Umieścić fasolę w garnku z golonką i zalać 2 l świeżej wody. Gotować do momentu, kiedy fasolą będzie miękka. Dodać warzywa i kiełbasę, gotować przez 15 minut, wyjąć golonkę i kiełbasę.
Rozgrzać na patelni smalec, wrzucić cebulę i kiedy się zrumieni dodać czosnek i smażyć przez minutę. Odstawić patelnię z ognia, odczekać chwilę, aż tłuszcz ostygnie i wmieszać paprykę. Powoli podgrzać, mieszając i wsypać mąkę. Zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją odrobiną wody i wlać do garnka z fasolą. Gotować przez 10 minut. W tym czasie podzielić golonkę na małe kawałki a kiełbasę pokroić na plasterki lub w kostkę. Dodać ponownie do zupy.
Do małej miski włożyć śmietanę i wlać do niej chochlą trochę gotującej się zupy, wymieszać dokładnie i wlać zahartowaną śmietanę do garnka z zupą. Gotować jeszcze 3 minuty.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów