<<Strona główna

Środkowotajlandzka sałatka z zielonej papai

Autor: thiessa @ 7:05am, Poniedziałek 7 Kwiecień 2014.

Środkowotajlandrzka sałatka z zielonej papai, Central Thai-style papaya salad, Som Tam Thai


Jednym z ostatnich moich nabytków książkowych jest pozycja autorstwa Andy Rickera "Pok pok". Jest to książka niezwykła, która zrodziła się z wielkiej pasji jej autora i uwielbienia do kuchni tajskiej. Okraszona jest opowieściami o potrawach, tajskich przyjaciołach Andy'ego, składnikach i samym życiu autora, który niemal od 30 lat jeździ do Tajlandii po to, żeby zgłębiać tajniki tej kuchni.
Każdy, kto chociaż raz był w Chinach, Tajlandii, czy Indiach ma świadomość tego, że dania podawane w restauracjach Europy, czy Ameryki najczęściej nie mają nic wspólnego z autentyczna kuchnią, są natomiast próbą dostosowania się egzotycznych smaków do miejscowej kuchni. Kiedy Andy otwierał swoją pierwszą restaurację nikt nie wierzył, że odniesie ona sukces, ponieważ dania w niej podawane były autentyczne, a nie przystosowane dla miejscowej ludności. Ich wspaniały smak jednak się obronił i w chwili obecnej jest on właścicielem kilku świetnie prosperujących tajskich restauracji.
Książka powstawała przez 10 lat i jest zbiorem przez lata doskonalonych przepisów z restauracji Andy'ego, ale również przepisów, które przywołują wspomnienia i momenty ich odkrycia. To moja 11 książka na temat kuchni tajskiej, której jestem wielką entuzjastką i stwierdzam, ze nie dość, że zawiera przepisy, których nie znalazłam w żadnej innej książce to na dodatek przebija z niej wielka pasja autora. Nie mam w swojej kolekcji książki, która byłaby napisana z takim zaangażowaniem i znajomością tematu a jestem w posiadaniu ponad 500 książek kulinarnych. Zastanawiające, zwłaszcza, że autorem jest farang (tak Tajowie nazywają białych ludzi), a nie rodowity Taj.
Tytuł książki jest taki sam jak nazwa restauracji natomiast oznacza on dźwięk, który powstaje podczas ubijania składników w moździerzu. Czynność, od której wszystko w kuchni tajskiej się zaczyna. I ja postanowiłam rozpocząć przygodę z książką od pok pok i zrobić klasykę kuchni tajskiej – sałatkę z zielonej papai. Tak na prawdę, zgodnie z nomenklatura tajskiej kuchni nie jest to sałatka, tylko danie zaliczane do kategorii "tam", która odnosi się do techniki jej przygotowania. O takich i innych ciekawostkach można przeczytać w tej książce.
W przypadku tego przepisu kluczowym elementem przyrządzania jest ubicie papai w moździerzu. Należy do tego celu użyć moździerza glinianego lub drewnianego o sporych rozmiarach. Ja w naszych warunkach całkiem nieźle sobie poradziłam używając mojego ceramicznego moździerza tyle, że ceramiczny tłuczek zastąpiłam drewnianym wałkiem, jakiego używa się do ucierania masy w makutrze.
Kiedyś już pokazywałam na bogu sałatkę z zielonej papai, teraz jednak widzę różnicę pomiędzy tamtym wykonaniem a obecnym. Wtedy zabrakło szczegółowej instrukcji wykonania, uwag, które są bardzo istotne, żeby zachowała autentyczny smak i wygląd. I o ile poprzednim razem jej smak mnie nie zachwycił tym razem było zupełnie inaczej. Podaję, zatem dokładny przepis na sałatkę.

Pok Pok


Środkowotajlandrzka sałatka z zielonej papai (Som Tam Thai)
Źródło: "Pok pok" Andy Ricker

1 łyżka suszonych krewetek, namoczonych w wodzie i osuszonych,
30g cukru palmowego,
1 łyżka wody,
1 mała limonka, przepołowiona wzdłuż,
1 średni ząbek czosnku, przekrojony wzdłuż,
2 czerwone chilli bird's eye,
30g (ok. 1/2 szklanki) fasolnika chińskiego pokrojonego na 3cm kawałki,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka wody tamaryndowej,
120g (1 1/2 szklanki) zielonej papai pokrojonej w cienkie słupki (najlepiej użyć do tego celu specjalnego szczelinowego nożyka lub mandoliny),
90g (ok. 6 szt.) pomidorków cherry, przekrojonych na pół, na ćwiartki, jeśli są bardzo duże,
2 łyżki drobno posiekanych, prażonych i niesolonych orzechów ziemnych,
kawałki zielonej lub białej kapusty do podania.

Rozgrzać małą patelnię lub wok i na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu, smażyć krewetki stale mieszając, aż będą całkiem suche i lekko chrupiące, przez około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Wytrzymają w temperaturze pokojowej, przechowywane pod przykryciem około tygodnia, można je, więc przygotować np. poprzedniego dnia.
Włożyć cukier palmowy do małej miseczki, wlać wodę, wymieszać, przykryć miskę workiem i nastawić mikrofalę na 1-2 minuty na średniej mocy. Po wyjęciu cukru z mikrofali rozgnieść go na gładką pastę. Zachowa miękkość przez 2 dni, o ile pozostawimy go pod przykryciem.
Przeciąć jedną z połówek limonki wzdłuż na 3 części a następnie w poprzek każdą z cząstek na połowę. W ten sposób połowy limonki powinniśmy otrzymać 6 cząstek. Z drugiej połowy limonki wycisnąć sok, powinno być go około 1 łyżki.
Do moździerza włożyć czosnek, chiles i jedną łyżkę zmiękczonego cukru palmowego. Ubijać do uzyskania mazistej, pasty ze średnimi kawałkami chile i małymi, ale widocznymi kawałkami czosnku (około 10 sekund).
Dodać kawałki limonki i ubijać delikatnie, tylko tyle, żeby wycisnąć sok. Wrzucić krewetki, uderzać delikatnie, żeby ich nie zmiażdżyć a jedynie wydobyć z nich aromat. Następnie dodać fasolnik chiński i uderzać delikatnie, żeby go lekko stłuc, ale nie połamać na kawałki ani nie spłaszczyć. Wlać sok z limonki, sos rybny, wodę tamaryndową i na koniec dodać papaję. Lekko stłuc papaję uderzając delikatnie po bokach a nie centralnie przez około 10 sekund. Zagarniać papaję łyżką tak żeby się połączyła z cukrem i innymi składnikami. Nie zgnieść papai całkowicie, powinna pozostać chrupiąca. Wrzucić pomidorki i lekko uderzać tak, aby wycisnąć z nich sok. Na koniec dodać orzechy ziemne i szybko przemieszać łyżką.
Przełożyć sałatkę na półmisek razem z sokiem i podawać z cząstkami kapusty.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Musi to być wspaniała książka. A do sałatki z papai przymierzam się od dawna. Najpierw musiałabym kupić większy moździerz, bo mam tylko małe, jeden nawet tajski, drewniany, ale niestety malutki.

hania-kasia - 5:34am, Wtorek 8 Kwiecień 2014.http://hania-kasia.blogspot.com

Hania-kasia ksiazka rewelacyjna i jest tez cos, co by Ci sie spodobalo. Sa oryginalne nazwy potraw.
Ja tez mam maly marki tesco, ale zrobilam partiami, na 3 razy:-)

thiessa - 5:13pm, Wtorek 8 Kwiecień 2014.

Uwielbiam tajskie sałatki, chyba moje ulubione danie (nawet jeśli człowiek ledwo na oczy potem widzi, bo płacze po chilli :). Z zielonej papai uczyłam się robić na miejscu, w moździerzu oczywiście (wielkości nocnika). No i pytanie za 100 pktów: gdzie zdobyłaś zieloną papaję? PS. B. podobało mi się w Tajlandii, że na targach można kupić elementy moździerza osobno - i tak ja nabyłam porządny tłuczek do swojego ikeowego.

ptasia - 8:27am, środa 9 Kwiecień 2014.http://cosniecos.blox.pl

Nie pociesze Cie, przywiozlam z Tajlandii:-) Ale widzialam w sklepach internetowych, ze mozna kupic, tylko cena przeraza. Ponoc mozna tez upolowac w markecie taka calkiem zielona, ale to sporadycznie.
Na ten gigantyczny mozdzierz sie nie zdecydowalam dlatego, ze uzywalabym go zbyt rzadko, ale tez dlatego, ze odkrylam, ze moge w ramach tluczka uzyc walka do makutry.

thiessa - 4:28pm, środa 9 Kwiecień 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów