<<Strona główna

Kremowa zupa dyniowo-kokosowa z tofu

Autor: thiessa @ 7:03am, Piątek 28 Marzec 2014.

Kremowa zupa dyniowo-kokosowa z tofu, Coconut pumpkin cream soup with tofu


Ostatnio przeprosiłam się z książką Makłowicza "Fuzja smaków", pozaznaczałam karteczkami potrawy do zrobienia i zamierzam stopniowo realizować to, co sobie zaplanowałam. Z kilkoma potrawami poczekam do lata, natomiast zupa dyniowa jest idealna na początek, zwłaszcza, kiedy w piwnicy leżą jeszcze zeszłoroczne dynie. Tych, którzy nie mają już zapasów dyni pewnie ucieszy wiadomość, że w sprzedaży pojawiła się już dynia mrożona. Widziałam też w markecie małe dynie piżmowe, co mnie ogromnie cieszy, bo zwykle dynie, które pojawiały się w sklepie w listopadzie do grudnia znikały bezpowrotnie, tj. do kolejnego sezonu.
W zupie widać wpływy azjatyckie na kuchnie australijską, co ja uwielbiam. Aby podkreślić jej tajski charakter doprawiłam ją sosem rybnym, czego oczywiście nie trzeba czynić, jeśli chcemy zachować jej wegetariański charakter.

Kremowa zupa dyniowo-kokosowa z tofu

1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek,
1 l wywaru warzywnego,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
200g tofu, pokrojonego w kostkÄ™,
1 l wywaru warzywnego,
250 ml mleka kokosowego,
sól do smaku (w wersji niewegańskiej można doprawić sosem rybnym),
papryczka chilli do ozdoby,
natka kolendry do posypania,
listki mięty do posypania.

W garnku zagotować bulion, dodać pastÄ™ curry, mieszajÄ…c, aż siÄ™ rozpuÅ›ci. Dodać dyniÄ™ i gotować na maÅ‚ym ogniu pod przykryciem, aż bÄ™dzie miÄ™kka (okoÅ‚o 20 minut). Zmiksować. Dodać mleko kokosowe oraz tofu, zagotować, przelać do miseczek i każdÄ… porcjÄ™ posypać posiekanym chilli i zioÅ‚ami. 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mam w spiżarce sos rybny, który kupiÅ‚am kiedyÅ› w zakupowym amoku i od kiedy przeczytaÅ‚am, jak siÄ™ go robi, bojÄ™ siÄ™ go odpieczÄ™tować. Chyba powinnam siÄ™ jednak przeÅ‚amać i spróbować, bo Twoja zupa wyglÄ…da bardzo apetycznie i myÅ›lÄ™, że jest równie dobra, co Å‚adna :)

Agata - 9:50am, Piątek 28 Marzec 2014.http://agatagotuje.pl

Agata nie ma sie czego bac. Sos rybny chociaz nie pachnie rozami to po dodaniu do potrawy zapach ten traci a cale danie zyskuje dzieki niemu na smaku. Jednym slowem wydobywa smak z kazdej potrawy. Koniecznie musisz wyprobowac jakies tajskie curry na mleku kokosowym z dodatkiem sosu rybnego. Wczesniej, zeby sie przelamac proponuje mojego ulubionego kurczaka, ktorego robilam niezliczona ilosc razy.
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=123 Z tego co sobie przypominam bylo to pierwsze dnie, ktore zrobilam pare lat temu z dodatkiem tego sosu. Obecnie uzywam ok. litra rocznie.

thiessa - 11:17pm, Piątek 28 Marzec 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów