
Kremowa zupa dyniowo-kokosowa z tofu
Autor: thiessa @ 7:03am, Piątek 28 Marzec 2014.
Ostatnio przeprosiłam się z książką Makłowicza "Fuzja smaków", pozaznaczałam karteczkami potrawy do zrobienia i zamierzam stopniowo realizować to, co sobie zaplanowałam. Z kilkoma potrawami poczekam do lata, natomiast zupa dyniowa jest idealna na początek, zwłaszcza, kiedy w piwnicy leżą jeszcze zeszłoroczne dynie. Tych, którzy nie mają już zapasów dyni pewnie ucieszy wiadomość, że w sprzedaży pojawiła się już dynia mrożona. Widziałam też w markecie małe dynie piżmowe, co mnie ogromnie cieszy, bo zwykle dynie, które pojawiały się w sklepie w listopadzie do grudnia znikały bezpowrotnie, tj. do kolejnego sezonu.
W zupie widać wpływy azjatyckie na kuchnie australijską, co ja uwielbiam. Aby podkreślić jej tajski charakter doprawiłam ją sosem rybnym, czego oczywiście nie trzeba czynić, jeśli chcemy zachować jej wegetariański charakter.
Kremowa zupa dyniowo-kokosowa z tofu
1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek,
1 l wywaru warzywnego,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
200g tofu, pokrojonego w kostkÄ™,
1 l wywaru warzywnego,
250 ml mleka kokosowego,
sól do smaku (w wersji niewegańskiej można doprawić sosem rybnym),
papryczka chilli do ozdoby,
natka kolendry do posypania,
listki mięty do posypania.
W garnku zagotować bulion, dodać pastę curry, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dynię i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka (około 20 minut). Zmiksować. Dodać mleko kokosowe oraz tofu, zagotować, przelać do miseczek i każdą porcję posypać posiekanym chilli i ziołami.
Komentarze
Mam w spiżarce sos rybny, który kupiÅ‚am kiedyÅ› w zakupowym amoku i od kiedy przeczytaÅ‚am, jak siÄ™ go robi, bojÄ™ siÄ™ go odpieczÄ™tować. Chyba powinnam siÄ™ jednak przeÅ‚amać i spróbować, bo Twoja zupa wyglÄ…da bardzo apetycznie i myÅ›lÄ™, że jest równie dobra, co Å‚adna :)
Agata - 9:50am, Piątek 28 Marzec 2014.http://agatagotuje.pl
Agata nie ma sie czego bac. Sos rybny chociaz nie pachnie rozami to po dodaniu do potrawy zapach ten traci a cale danie zyskuje dzieki niemu na smaku. Jednym slowem wydobywa smak z kazdej potrawy. Koniecznie musisz wyprobowac jakies tajskie curry na mleku kokosowym z dodatkiem sosu rybnego. Wczesniej, zeby sie przelamac proponuje mojego ulubionego kurczaka, ktorego robilam niezliczona ilosc razy.
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=123 Z tego co sobie przypominam bylo to pierwsze dnie, ktore zrobilam pare lat temu z dodatkiem tego sosu. Obecnie uzywam ok. litra rocznie.
thiessa - 11:17pm, Piątek 28 Marzec 2014.