
O braai'u i o tym co najlepsze na braai'a, czyli o boereworście i pysznych bułeczkach
Autor: thiessa @ 8:35pm, Poniedziałek 14 Czerwiec 2010.
BraaiJeśli zapytamy mieszkańca RPA co jest najbardziej charakterystyczne dla jego kuchni na pewno odpowie, że braai.
Braai to nic innego jak grill, ruszt, czy barbecue. Słowo pochodzi z języka afrykanerskiego, którym posługują się Afrykanerzy (dosłownie ludzie Afryki), czyli biali potomkowie głównie europejskich osadników i zmieszanej z nimi ludności tubylczej, którzy osiedli w Afryce Południowej w XVii i XVIIIw.
Braai jest okazją do spotkań towarzyskich, które kierują się swoją tradycją i normami społecznymi. W kulturze białych i czarnych mieszkańców Afryki Południowej kobiety rzadko zajmują się braai'owaniem. Jest to czynność zarezerwowana dla mężczyzn, podczas gdy kobiety zajmują się w tym czasie przygotowywaniem warzyw, sałatek, kaszki kukurydzianej, czy deserów w kuchni. Cały posiłek jest spożywany na zewnątrz, obok braai'a. Samym braai'em zajmuje się pan domu począwszy od rozpalenia ognia, sprawdzenia, czy węgiel jest odpowiednio rozgrzany po samo opiekanie mięsa. Człowiek taki nazywa sie braaierem, czyli po naszemu opiekaczem?
Najpopularniejszą kiełbasą w RPA jest boerewors, czyli w języku afrykanerskim kiełbasa wiejska.
Produkcja boereworsta oparta jest na starej, tradycyjnej Holenderskiej recepturze. Sporządza się ją z grubo mielonej wołowiny (czasem jest to mieszanka z mieloną jagnięciną lub wieprzowiną lub wszystkimi rodzajami mięsa na raz) i przypraw. Zwykle są to prażone nasiona kolendry, czarnego pieprzu, gałki muszkatałowej, goździków i ziela angielskiego. Jak wiele kiełbas zawiera spora ilość tłuszczu, jest konserwowana solą i octem i pakowana jest w jelita. Tradycyjnie boereworsta formuje się w spiralę. Serwuje się go z papką sporządzoną z kaszki kukurydzianej (z białej odmiany kukurydzy).
Na zdjęciach prezentuje się kupny boerewors, ale rozważam ostatnio przyrządzenie go samodzielnie w domu z zastosowaniem jelit zakupionych w tesco. Mam na oku ten przepis
W sklepach w RPA można kupić gotowe bułki przygotowane na braai'a. Dokładnie takie same można zrobić w Polsce. Należy kupić bułki do podgrzewania w piekarniku (takie blade w foliowym worku), rozkroić na pół, posmarować mieszanką masła, czosnku, chilli i kolendry lub pietruszki. Sama taka bułka jest pyszna, nie trzeba żadnych dodatków.
Komentarze
Braai to moja ulubiona tradycja. Warto jeszcze napisać o potjiekos, to też rodzaj braaia, tylko że robionego w żeliwnym saganie.
Najbardziej chyba typowÄ… potrawÄ… z RPA jest Bunny Chow.
Przepis podano http://www.przepisykulinarne.org/bunny_chow_11227.html
wild dog - 3:37am, Piątek 10 Luty 2012.http://www.kapsztad,com
Jest i potjekos:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=71
a Bunny Chow jest jeszcze w planach
thiessa - 11:17am, Niedziela 25 Marzec 2012.
hello guos 9128738513
purchasing cialis online - 12:02am, środa 6 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com