
Lankijski kurczak z chutneyem mango
Autor: thiessa @ 6:58am, Poniedziałek 24 Marzec 2014.
Przepis na tego kurczaka podawała na Forum Kuchnia Eunika. Dostała go od swojej teściowej, która mieszka w Kolombo. Już niemal 6 lat minęło od momentu, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy. Od tamtej pory robiłam go wiele razy. Jest to jedno z tych dań, do których się wraca, bo poza wspaniałym smakiem charakteryzują się prostatą wykonania. Ponieważ nie lubię chutneyów z dodatkiem octu, zawsze bardzo bacznie zwracam uwagę na ich skład. Kiedy sklep L organizuje akcję azjatycka zawsze kupuję kilka słoików chutneya i kilka puszek mleka kokosowego, ale zdarzało się, że mój chytney pochodził z innych źródeł. Od dawna robię własną, lankijską mieszankę curry, mam też trochę curry przywiezionego ze Sri Lanki, ale curry dostępne w naszych sklepach też się nada. Jeśli macie sposobność kupić curry Madras będzie ono lepsze od polskiej mieszanki.
Lankijski kurczak z chutneyem mango
2 piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości kęsa,
1/4 szklanki mÄ…ki,
3 łyżki oleju,
1/2 szklanki białego, półwytrawnego wina,
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub wyciśnięte,
sól do smaku,
1 łyżka curry,
1/2-1 słoik mango chutneya (zależy od tego jak danie ma być intensywne),
2 goździki,
2 strÄ…czki kardamonu.
Kurczaka obtoczyć w mące. W misce wymieszać wino, chutney mango, czosnek, curry i sól.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić obtoczone w mące kawałki kurczaka i smażyć, aż się zrumienią. Wlać zawartość miski, wrzucić goździki i kardamon. Gotować 20-30 minut na małym ogniu, aż kurczak będzie zupełnie miękki a sos zgęstnieje.
Kurczaka podawać z ryżem.
Komentarze
Intryguje mnie ten przepis - mam chęć go wypróbować. Nie wpadÅ‚abym na to, żeby dodać mango chutney do potrawy w trakcie gotowania, jako jej skÅ‚adnik - zawsze używalam jako dodatek do gotowych już potraw.
hania-kasia - 3:35am, środa 26 Marzec 2014.http://hania-kasia.blogspot.com