<<Strona główna

Zupa szpinakowa z dzikim ryżem

Autor: thiessa @ 4:46pm, Czwartek 13 Luty 2014.

Zupa szpinakowa z dzikim ryżem, Spinach and wild rice soup


Ta zupa szpinakowa kusiła mnie od dawna, jednak wciąż schodziła na drugi plan, bo znajdowały się inne zupy do ugotowania. W końcu się udało i myślę, że w idealnym momencie. Świeży szpinak zamieniłam na mrożony i zrobiła się z tego bardzo dobra zimowa zupa w bardzo optymistycznym kolorze. Zmieniłam proporcje z oryginalnego przepisu. Zmniejszyłam ilość dzikiego ryżu, zmniejszyłam ilość wody, bo lubię gęste zupy, dałam więcej szpinaku i równocześnie zrezygnowałam z zagęszczania zupy mąką. Przed zmiksowaniem zupy odłożyłam trochę ugotowanego ryżu, żeby zupę było czuć pod zębami.
Jeśli nigdy wcześniej nie jedliście dzikiego ryżu to zupa ta jest dobrym pretekstem, żeby go spróbować. Charakteryzuje się on bardzo specyficznym aromatem, który intensyfikuje się w zupie po jej zmiksowaniu.

Zupa szpinakowa z dzikim ryżem
"Zupy" Carole Clements z moimi zmianami

2 łyżki oliwy,
85g boczku, pokrojonego w drobną kostkę,
1 duża cebula, drobno posiekana,
100g dzikiego ryżu,
1 l wody,
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego,
1 listek laurowy,
1 opakowanie mrożonego szpinaku w brykietach (450g),
200g śmietany kremówki,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
sól i pieprz.

Rozgrzać oliwę w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć 5-6 minut, aż nabierze jasnobrązowej barwy. Następnie dodać cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Na koniec dodać czosnek i dziki ryż. Smażyć 1-2 minuty.
Wlać wodę, dodać listek laurowy, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykrycie około 40 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli nie jest niewystarczająco miękki gotować do jego miękkości. Odcedzić i odłożyć część ryżu z cebulą i boczkiem, do reszty dodać szpinak i gotować, aż wszystkie brykiety się rozmrożą. Zupę wlać do blendera i zmiksować. Wlać z powrotem do garnka i zagotować. Dodać śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Nalewać zupę na talerze. Do każdego talerza włożyć na wierz trochę odłożonego ryżu. Można ozdobić Śmietanką i posypać grzankami.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zupa wygląda bardzo interesująco i smacznie. Pozdrawiam!

mojamalakuchnia.wordpress.com - 7:57pm, Sobota 15 Luty 2014.http://www.mojamalakuchnia.wordpress.com

Długo się jej przyglądałam kartkując ostatnio tę książkę. Przekonałaś mnie, że warto ją zrobić ;)

mopswkuchni - 12:27pm, Wtorek 18 Luty 2014.http://mopswkuchni.net

zupy szpinakowe mniaaaam, takiej jeszcze nie jadłam :)

Zuza - 9:53pm, Wtorek 18 Luty 2014.http://zielonakuchnia,blogspot.com

Bardzo dobra ta zupa Thiesso, wczoraj ugotowałam (i próbowałam nieco, jeszcze bez śmietany). Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Nina - 9:35am, środa 26 Luty 2014.

Nina ciesze sie. Smacznego.

thiessa - 4:29pm, środa 26 Luty 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Раздаем битко...
Подробнее: http://bilrix24.ru Спеши...
Jamesserma @ 2:36am, 13 Marzec 2021

LIFE SELECTOR Hack Free
https://hackzworld.xyz/lifeselector-credits-free/ ...
Mixgurat @ 5:26pm, 7 Marzec 2021

Where is a my topic with ...
Where is a my topic with invite? Hmm i cant find i...
wazzlix @ 2:04am, 12 Luty 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów