
Zupa szpinakowa z dzikim ryżem
Autor: thiessa @ 4:46pm, Czwartek 13 Luty 2014.
Ta zupa szpinakowa kusiła mnie od dawna, jednak wciąż schodziła na drugi plan, bo znajdowały się inne zupy do ugotowania. W końcu się udało i myślę, że w idealnym momencie. Świeży szpinak zamieniłam na mrożony i zrobiła się z tego bardzo dobra zimowa zupa w bardzo optymistycznym kolorze. Zmieniłam proporcje z oryginalnego przepisu. Zmniejszyłam ilość dzikiego ryżu, zmniejszyłam ilość wody, bo lubię gęste zupy, dałam więcej szpinaku i równocześnie zrezygnowałam z zagęszczania zupy mąką. Przed zmiksowaniem zupy odłożyłam trochę ugotowanego ryżu, żeby zupę było czuć pod zębami.
Jeśli nigdy wcześniej nie jedliście dzikiego ryżu to zupa ta jest dobrym pretekstem, żeby go spróbować. Charakteryzuje się on bardzo specyficznym aromatem, który intensyfikuje się w zupie po jej zmiksowaniu.
Zupa szpinakowa z dzikim ryżem
"Zupy" Carole Clements z moimi zmianami
2 łyżki oliwy,
85g boczku, pokrojonego w drobnÄ… kostkÄ™,
1 duża cebula, drobno posiekana,
100g dzikiego ryżu,
1 l wody,
1-2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekanego,
1 listek laurowy,
1 opakowanie mrożonego szpinaku w brykietach (450g),
200g śmietany kremówki,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
sól i pieprz.
Rozgrzać oliwę w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć 5-6 minut, aż nabierze jasnobrązowej barwy. Następnie dodać cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Na koniec dodać czosnek i dziki ryż. Smażyć 1-2 minuty.
Wlać wodę, dodać listek laurowy, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykrycie około 40 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Jeśli nie jest niewystarczająco miękki gotować do jego miękkości. Odcedzić i odłożyć część ryżu z cebulą i boczkiem, do reszty dodać szpinak i gotować, aż wszystkie brykiety się rozmrożą. Zupę wlać do blendera i zmiksować. Wlać z powrotem do garnka i zagotować. Dodać śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Nalewać zupę na talerze. Do każdego talerza włożyć na wierz trochę odłożonego ryżu. Można ozdobić Śmietanką i posypać grzankami.
Komentarze
Zupa wyglÄ…da bardzo interesujÄ…co i smacznie. Pozdrawiam!
mojamalakuchnia.wordpress.com - 7:57pm, Sobota 15 Luty 2014.http://www.mojamalakuchnia.wordpress.com
Długo się jej przyglądałam kartkując ostatnio tę książkę. Przekonałaś mnie, że warto ją zrobić ;)
mopswkuchni - 12:27pm, Wtorek 18 Luty 2014.http://mopswkuchni.net
zupy szpinakowe mniaaaam, takiej jeszcze nie jadłam :)
Zuza - 9:53pm, Wtorek 18 Luty 2014.http://zielonakuchnia,blogspot.com
Bardzo dobra ta zupa Thiesso, wczoraj ugotowaÅ‚am (i próbowaÅ‚am nieco, jeszcze bez Å›mietany). DziÄ™kujÄ™ za przepis i pozdrawiam.
Nina - 9:35am, środa 26 Luty 2014.
Nina ciesze sie. Smacznego.
thiessa - 4:29pm, środa 26 Luty 2014.