<<Strona główna

Maejakgwa – koreańskie faworki

Autor: thiessa @ 7:04am, Poniedziałek 10 Luty 2014.

Maejakgwa – koreańskie faworki, Ginger cookies - maejakgwa


Jakiś czas temu na targach książki nabyłam książkę, z której pochodzi przepis na koreańskie faworki. Jest to pozycja stosunkowo nowa na naszym rynku, bo jej premiera miał miejsce na początku listopada, ale udało mi się zrobić z niej parę azjatyckich dań a w planie mam jeszcze więcej. Niektóre przepisy muszą czekać na sezonowe warzywa, a tymczasem przepis, który nie wymaga żadnych skomplikowanych składników i jest bardzo na czasie.

Koreańskie faworki różnią się od naszych przede wszystkim strukturą. Powinny być bardzo chrupiące, dlatego nam przyzwyczajonym do rodzimych, mogą wydawać się twarde. Jeśli rozwałkujemy je grubiej zyskają nieco na elastyczności, łatwiej będzie je również przewlekać. W oryginalnym przepisie paski powinny mieć wymiary 2x6 cm, ale wtedy praca z nimi nie jest łatwa, dlatego ja proponuje optymalną wielkość 3x8 cm.
Kiedy faworki były już gotowe zaczęłam szperać w internecie i okazało się, że faworki z identycznego przepisu prezentuje na swoim blogu Maangchi. Jest filmik, gdzie pokazuje jak wszystko zrobić krok po kroku.


Maejakgwa 
"Kuchnie świata. Kulinarna podróż przez 35 krajów" Praca zbiorowa, Wydawnictwo SBM

2 szklanki mÄ…ki,
3 cm kawałek imbiru,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 szklanki wody.

Syrop:

1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 łyżki orzeszków piniowych, posiekanych,
1 łyżeczka cynamonu.

Maejakgwa – koreańskie faworki, Ginger cookies - maejakgwa

Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, 1 łyżkę soku z imbiru oraz 1/2 szklanki wody. Wyrabiać 20 minut, do uzyskania jednolitej masy, następnie przykryć folią i odłożyć na 30-60 minut. Do wyrobienia ciasta można użyć robota kuchennego z końcówką w kształcie haka, wówczas wyrabianie trwa o wiele krócej.
Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i zagotować. Gotować 20 minut, aby syrop nieco odparował i zgęstniał. Dodać cynamon i wymieszać.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. Pociąć nożem na paski 3x8 cm. Brzegi ciasta zebrać do powtórnego rozwałkowania i zawinąć w folię, żeby nie obsychały. Na środku każdego paska zrobić trzy równoległe nacięcia, przewlekać jeden z końców przez środkowe nacięcie. Układać luźno na stolnicy, nie naciskając i nie rozciągając faworków. Okrawki ciasta lekko przerobić, ponownie rozwałkować i zrobić faworki lub wykroić foremką ciastka o innym kształcie.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, zanurzyć kawałek ciasta, by sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany. Jeśli ciasto zaczyna natychmiast skwierczeć, wkładać niewielkie partie faworków i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Po wyjęciu osączyć na papierowych ręcznikach. Układać na paterze i polewać syropem cynamonowym.
Udekorować orzeszkami piniowymi.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Świetne , czekałam na nie , na dokładkę wegańskie to mogę je usmażyć mojej prywatnej wegance :D

margot - 3:23pm, Poniedziałek 10 Luty 2014.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Ciekawy i zaskakujÄ…cy jest dodatek imbiru do faworków. Książka też mnie zaciekawiÅ‚a - muszÄ™ siÄ™ za niÄ… rozejrzeć.

hania-kasia - 4:36am, Czwartek 13 Luty 2014.http://hania-kasia.blogspot.com

Hania-kasia imbiru praktycznie nie czuc w tych faworkach, moze trzeba go dac wiecej? Mysle, ze ksiazka Ci sie spodoba. Mnie udalo sie kupic praktycznie za polowe ceny.

thiessa - 7:58pm, Czwartek 13 Luty 2014.

A, pokusiłaś się o ich zrobienie :-)

Beata, Magazyn Kuchenny - 2:56am, Sobota 8 Marzec 2014.http://www.magazynkuchenny.com/

Wyglądają bardzo podobnie, ale składniki zaskakują:) Pozdrawiam

Elka - 8:55am, Piątek 14 Marzec 2014.http://www.dobra-odziez.pl/

hello guos 9128738512

cialis online reviews - 12:21am, środa 6 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

manhunt com gay dating
gay dating site site
<a href=gayedating.com?>gay senior online dating</a>

MichaelDof - 10:33am, środa 8 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów