
Maejakgwa – koreańskie faworki
Autor: thiessa @ 7:04am, Poniedziałek 10 Luty 2014.
Jakiś czas temu na targach książki nabyłam książkę, z której pochodzi przepis na koreańskie faworki. Jest to pozycja stosunkowo nowa na naszym rynku, bo jej premiera miał miejsce na początku listopada, ale udało mi się zrobić z niej parę azjatyckich dań a w planie mam jeszcze więcej. Niektóre przepisy muszą czekać na sezonowe warzywa, a tymczasem przepis, który nie wymaga żadnych skomplikowanych składników i jest bardzo na czasie.
Kiedy faworki były już gotowe zaczęłam szperać w internecie i okazało się, że faworki z identycznego przepisu prezentuje na swoim blogu Maangchi. Jest filmik, gdzie pokazuje jak wszystko zrobić krok po kroku.
Maejakgwa
"Kuchnie świata. Kulinarna podróż przez 35 krajów" Praca zbiorowa, Wydawnictwo SBM
2 szklanki mÄ…ki,
3 cm kawałek imbiru,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 szklanki wody.
Syrop:
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 łyżki orzeszków piniowych, posiekanych,
1 łyżeczka cynamonu.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, 1 łyżkę soku z imbiru oraz 1/2 szklanki wody. Wyrabiać 20 minut, do uzyskania jednolitej masy, następnie przykryć folią i odłożyć na 30-60 minut. Do wyrobienia ciasta można użyć robota kuchennego z końcówką w kształcie haka, wówczas wyrabianie trwa o wiele krócej.
Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i zagotować. Gotować 20 minut, aby syrop nieco odparował i zgęstniał. Dodać cynamon i wymieszać.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. Pociąć nożem na paski 3x8 cm. Brzegi ciasta zebrać do powtórnego rozwałkowania i zawinąć w folię, żeby nie obsychały. Na środku każdego paska zrobić trzy równoległe nacięcia, przewlekać jeden z końców przez środkowe nacięcie. Układać luźno na stolnicy, nie naciskając i nie rozciągając faworków. Okrawki ciasta lekko przerobić, ponownie rozwałkować i zrobić faworki lub wykroić foremką ciastka o innym kształcie.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, zanurzyć kawałek ciasta, by sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany. Jeśli ciasto zaczyna natychmiast skwierczeć, wkładać niewielkie partie faworków i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Po wyjęciu osączyć na papierowych ręcznikach. Układać na paterze i polewać syropem cynamonowym.
Udekorować orzeszkami piniowymi.
Komentarze
Świetne , czekałam na nie , na dokładkę wegańskie to mogę je usmażyć mojej prywatnej wegance :D
margot - 3:23pm, Poniedziałek 10 Luty 2014.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Ciekawy i zaskakujÄ…cy jest dodatek imbiru do faworków. Książka też mnie zaciekawiÅ‚a - muszÄ™ siÄ™ za niÄ… rozejrzeć.
hania-kasia - 4:36am, Czwartek 13 Luty 2014.http://hania-kasia.blogspot.com
Hania-kasia imbiru praktycznie nie czuc w tych faworkach, moze trzeba go dac wiecej? Mysle, ze ksiazka Ci sie spodoba. Mnie udalo sie kupic praktycznie za polowe ceny.
thiessa - 7:58pm, Czwartek 13 Luty 2014.
A, pokusiłaś się o ich zrobienie :-)
Beata, Magazyn Kuchenny - 2:56am, Sobota 8 Marzec 2014.http://www.magazynkuchenny.com/
Wyglądają bardzo podobnie, ale składniki zaskakują:) Pozdrawiam
Elka - 8:55am, Piątek 14 Marzec 2014.http://www.dobra-odziez.pl/
hello guos 9128738512
cialis online reviews - 12:21am, środa 6 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com
manhunt com gay dating
gay dating site site
<a href=gayedating.com?>gay senior online dating</a>
MichaelDof - 10:33am, środa 8 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com