
Arabska zupa z soczewicy i ryżu
Autor: thiessa @ 6:57am, środa 5 Luty 2014.
Libijska zupa z czerwonej soczewicy to jedna z moich ulubionych zimowych zup. Tamta ma jednak gładką konsystencję i jest bardziej płynna. Ta zupa jest tak gęsta, że łyżka staje i w obecnych okolicznościach przyrody bardzo mi to odpowiada. Jeśli ktoś nie lubi gęstych zup to oczywiście może ją rozcieńczyć do pożądanej konsystencji, pamiętając, żeby zwiększyć ilość przypraw. Być może zupa nie wygląda imponująco, moje dziecko początkowo odmówiło jej konsumpcji twierdząc, że jest bura, ale jest bardzo dobra. Po spróbowaniu zawartość talerz znikła błyskawicznie.
Arabska zupa z soczewicy i ryżu
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
2 łyżki oliwy,
1 średnia cebula, posiekana,
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w małą kostkę,
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1/2 szklanki pełnoziarnistego ryżu basmati,
1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
2 łyżki soku z cytryny,
1 1/2 - 2l wywaru warzywnego,
sól,
pieprz.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać pieprz, sól i czosnek. Smażyć minutę. Dodać kumin i kolendrę, smażyć pół minuty. Następnie dodać marchewkę, soczewicę, ryż, skórkę z cytryny oraz wywar. Przykryć garnek, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy ryż będzie miękki a soczewica kremowa (około 30-40 minut). Jeśli użyjecie białego ryżu, gotujcie krócej. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Kiedy zupa się ugotuje wlać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Komentarze
Może i rzeczywiÅ›cie zup z soczewicy nie wyglÄ…dajÄ… zbyt imponujÄ…co (zawsze mnie to zadziwia, że z piÄ™knej czerwonej soczewicy robi siÄ™ żóÅ‚ta paćka), ale zwykle sÄ… przepyszne. A przy tym zestawie przypraw i dodatków nie ma innej możliwoÅ›ci - na pewno jest smaczna :D
Shinju - 3:34pm, środa 5 Luty 2014.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com