Placek z makaronu ryżowego z wołowiną w czosnku
Autor: thiessa @ 7:02am, Poniedziałek 3 Luty 2014.
Ponieważ ostatnio mam fazę na azjatyckie makarony moją uwagę zwrócił ten niestandardowy sposób jego podania. Dodatkową zachętą było podanie go z wołowiną, na którą również mam ostatnio fazę.
Z makaronu tworzy się bardzo kształtny placek pod warunkiem, że nie będziemy przewracać makaronu na patelni w początkowej fazie smażenia i będziemy go lekko dociskać łopatką. Z długością smażenia nie należy przesadzać, bo makaron za bardzo stwardnieje i trudno go będzie pokroić. Jest to też jakiś pomysł na podanie dania jarskiego. Warunkiem jest jednak przyrządzenie sosu na wywarze warzywnym z dowolną mieszanką warzyw.
Placek z makaronu ryżowego z wołowiną w czosnku
Źródło: "Niezrównana kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów." Wydawnictwo Buchmann
350g polędwicy wołowej lub rostbefu, lekko zamrożonego i pokrojonego w cienkie plastry,
1 czerwona papryka, pokrojona w krótkie, cienkie paski,
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych,
1/4 łyżeczki pieprzu,
4 łyżki oleju,
1 opakowanie płaskiego makaronu ryżowego (200g),
1 łyżka cukru,
1 łyżka sosu rybnego,
1/2 szklanki rosołu wołowego,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
4 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w długie, cienkie plasterki.
W dużej misce wymieszać mięso, czerwoną paprykę, czosnek, pieprz oraz połowę oleju. Marynować przez 30 minut.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i dobrze odcedzić z wody. Na patelni o grubym dnie i średnim ogniu rozgrzać resztę oleju, obracając patelnią, tak, aby tłuszcz pokrył jej dno i ścianki. Wrzucić makaron, rozłożyć go w kształt placka wielkości patelni. Dociskać mocno szpatułką. Smażyć do momentu, aż się lekko zrumieni, od czasu do czasu dociskając do dna. Nie ruszać i nie podnosić makaronu, żeby się nie rozpadł. Następnie podważyć placek szpatułką, przewrócić i smażyć z drugiej strony. Przełożyć na talerz, przykryć i trzymać w cieple.
Rozgrzać wok lub patelnię o grubym dnie. Zamarynowane mięso posypać cukrem i skropić sosem rybnym. Włożyć do woka w dwóch porcjach i smażyć podrzucając przez 2-3 minuty. Nie trzeba do woka dodawać oleju, ponieważ marynatą zawiera już olej.
W misce wymieszać rosół i skrobię kukurydzianą. Dodać ją do mięsa i smażyć podrzucając przez minutę. Nie smażyć za długo, żeby mięso nie stwardniało.
Placek ryżowy położyć na duży półmisek, pokroić na porcje, na wierzchu położyć kopczyk z wołowiny. Przybrać pokrojoną dymką i od razu podawać.
Komentarze
Zrobię!!! Wygląda genialnie:-)
Marzena - 9:47am, Poniedziałek 3 Luty 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Marzenko polecam dojrzewajaca wolowine ze sklepu dla biedakow. Do tego dania idealna.
thiessa - 5:44pm, Poniedziałek 3 Luty 2014.