<<Strona główna

Placek z makaronu ryżowego z wołowiną w czosnku

Autor: thiessa @ 7:02am, Poniedziałek 3 Luty 2014.

Placek z makaronu ryżowego z wołowiną w czosnku, Rice noodle cake with gorlic beef


Ponieważ ostatnio mam fazę na azjatyckie makarony moją uwagę zwrócił ten niestandardowy sposób jego podania. Dodatkową zachętą było podanie go z wołowiną, na którą również mam ostatnio fazę.
Z makaronu tworzy się bardzo kształtny placek pod warunkiem, że nie będziemy przewracać makaronu na patelni w początkowej fazie smażenia i będziemy go lekko dociskać łopatką. Z długością smażenia nie należy przesadzać, bo makaron za bardzo stwardnieje i trudno go będzie pokroić. Jest to też jakiś pomysł na podanie dania jarskiego. Warunkiem jest jednak przyrządzenie sosu na wywarze warzywnym z dowolną mieszanką warzyw.

Placek z makaronu ryżowego z wołowiną w czosnku
Źródło: "Niezrównana kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów." Wydawnictwo Buchmann

350g polędwicy wołowej lub rostbefu, lekko zamrożonego i pokrojonego w cienkie plastry,
1 czerwona papryka, pokrojona w krótkie, cienkie paski,
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych,
1/4 łyżeczki pieprzu,
4 łyżki oleju,
1 opakowanie płaskiego makaronu ryżowego (200g),
1 łyżka cukru,
1 łyżka sosu rybnego,
1/2 szklanki rosołu wołowego,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
4 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w długie, cienkie plasterki.

W dużej misce wymieszać mięso, czerwoną paprykę, czosnek, pieprz oraz połowę oleju. Marynować przez 30 minut.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i dobrze odcedzić z wody. Na patelni o grubym dnie i średnim ogniu rozgrzać resztę oleju, obracając patelnią, tak, aby tłuszcz pokrył jej dno i ścianki. Wrzucić makaron, rozłożyć go w kształt placka wielkości patelni. Dociskać mocno szpatułką. Smażyć do momentu, aż się lekko zrumieni, od czasu do czasu dociskając do dna. Nie ruszać i nie podnosić makaronu, żeby się nie rozpadł. Następnie podważyć placek szpatułką, przewrócić i smażyć z drugiej strony. Przełożyć na talerz, przykryć i trzymać w cieple.
Rozgrzać wok lub patelnię o grubym dnie. Zamarynowane mięso posypać cukrem i skropić sosem rybnym. Włożyć do woka w dwóch porcjach i smażyć podrzucając przez 2-3 minuty. Nie trzeba do woka dodawać oleju, ponieważ marynatą zawiera już olej.
W misce wymieszać rosół i skrobię kukurydzianą. Dodać ją do mięsa i smażyć podrzucając przez minutę. Nie smażyć za długo, żeby mięso nie stwardniało.
Placek ryżowy położyć na duży półmisek, pokroić na porcje, na wierzchu położyć kopczyk z wołowiny. Przybrać pokrojoną dymką i od razu podawać.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zrobię!!! Wygląda genialnie:-)

Marzena - 9:47am, Poniedziałek 3 Luty 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Marzenko polecam dojrzewajaca wolowine ze sklepu dla biedakow. Do tego dania idealna.

thiessa - 5:44pm, Poniedziałek 3 Luty 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów