<<Strona główna

Makaron smażony po filipińsku (pancit quisado)

Autor: thiessa @ 7:01am, Czwartek 30 Styczeń 2014.

Makaron smażony po filipińsku, Filipino stir-fried noodles(pancit guisado),


Niezwykle smaczne połączenie makaronu z krewetkami i chorizo. Na pierwszy rzut oka takie połączenie może dziwić, bo skąd w kuchni filipińskiej chorizo? Otóż dodatek chorizo wskazuje na wpływ, jaki Hiszpanie wywarli na mieszkańcach Filipin podczas okresu kolonialnego. Makaron smażony z mięsem znany jest również pod hiszpańską nazwą pancit quisado. W kuchni filipińskiej do dziś można znaleźć wiele tradycyjnych hiszpańskich potraw, takich jak paella czy empanady.
Nie mam pojęcia, dlaczego przepis nakazuje suszenie makaronu po ugotowaniu a następnie obsmażanie. Być może wpływa to na jego smak? Zastosowałam się do poniższych wskazówek, ale prawdę powiedziawszy nie widzę jakiejś zasadniczej różnicy, pomiędzy makaronem wyłącznie ugotowanym.
W oryginalnym przepisie chorizo jest dwa razy więcej. Ja zmniejszyłam jego ilość z uwagi na fakt, iż jest to kiełbasa dosyć słona.

Makaron smażony po filipińsku
Źródło: "Niezrównana kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów." Wydawnictwo Buchmann

200g azjatyckiego makaronu jajecznego,
1/2 kg surowych krewetek,
3 łyżki oleju,
4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
6 cebulek dymek, pokrojonych na cienkie plasterki,
1 szklanka (175g) podzielonego na włókna ugotowanego kurczaka,
125g chorizo, pokrojonego na plasterki,
1 szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki posiekanej kolendry.

Do dużego garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić makaron i gotować przez 5 minut lub do momentu, aż zmięknie. Opłukać pod zimną wodą, odcedzić i rozłożyć pojedynczą warstwą na papierowych ręcznikach. Suszyć przez 30 minut.
Krewetki obrać i wyżyłować. Łebki, ogonki i skorupki smażyć na suchej patelni około 5 minut, aż staną się jasnopomarańczowe. Wlać 1 szklankę wody i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 3 minuty. Odlać płyn, usuwając łebki, ogonki i skorupki. Odstawić do późniejszego użycia.
W dużym woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Gdy będzie bardzo gorący dodać jedną trzecią makaronu i smażyć do zezłocenia, w razie potrzeby przewracając. Następnie wyjąć z woka i postąpić tak samo z pozostałymi porcjami makaronu, ewentualnie dolewając trochę oleju.
Dodać kolejną łyżkę oleju i wrzucić krewetki oraz kurczaka i smażyć, aż się zrumienią, po czym zdjąć z patelni. Nie przesadzać z czasem smażenia, bo krewetki staną się suche i gumowe. Dodać chorizo i smażyć do zbrązowienia, po czym zdjąć z patelni. Wrzucić czosnek oraz dymkę, smażyć około minuty, aż zmiękną.
Wrzucić z powrotem na patelnię chorizo, dorzucić kapustę, wlać sos sojowy oraz płyn z gotowania skorupek krewetek. Gotować na dużym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę.
Do woka dodać makaron i krewetki z kurczakiem. Dobrze podgrzać podrzucając. Doprawić solą i pieprzem, posypać kolendrą i podawać z cząstkami cytryny.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

A jak smakowało połączenie chorizzo i krewetek? Wygląda tak apetycznie i pewnie też tak smakowało, co za głupie pytania zadaję;-)

Marzena - 9:49am, Poniedziałek 3 Luty 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Dobrze smakuje:-) Bardzo udane polaczenie.

thiessa - 5:36pm, Wtorek 4 Luty 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów