<<Strona główna

Makaron smażony po filipińsku (pancit quisado)

Autor: thiessa @ 7:01am, Czwartek 30 Styczeń 2014.

Makaron smażony po filipińsku, Filipino stir-fried noodles(pancit guisado),


Niezwykle smaczne połączenie makaronu z krewetkami i chorizo. Na pierwszy rzut oka takie połączenie może dziwić, bo skąd w kuchni filipińskiej chorizo? Otóż dodatek chorizo wskazuje na wpływ, jaki Hiszpanie wywarli na mieszkańcach Filipin podczas okresu kolonialnego. Makaron smażony z mięsem znany jest również pod hiszpańską nazwą pancit quisado. W kuchni filipińskiej do dziś można znaleźć wiele tradycyjnych hiszpańskich potraw, takich jak paella czy empanady.
Nie mam pojęcia, dlaczego przepis nakazuje suszenie makaronu po ugotowaniu a następnie obsmażanie. Być może wpływa to na jego smak? Zastosowałam się do poniższych wskazówek, ale prawdę powiedziawszy nie widzę jakiejś zasadniczej różnicy, pomiędzy makaronem wyłącznie ugotowanym.
W oryginalnym przepisie chorizo jest dwa razy więcej. Ja zmniejszyłam jego ilość z uwagi na fakt, iż jest to kiełbasa dosyć słona.

Makaron smażony po filipińsku
Źródło: "Niezrównana kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów." Wydawnictwo Buchmann

200g azjatyckiego makaronu jajecznego,
1/2 kg surowych krewetek,
3 łyżki oleju,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
6 cebulek dymek, pokrojonych na cienkie plasterki,
1 szklanka (175g) podzielonego na włókna ugotowanego kurczaka,
125g chorizo, pokrojonego na plasterki,
1 szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki posiekanej kolendry.

Do dużego garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić makaron i gotować przez 5 minut lub do momentu, aż zmięknie. Opłukać pod zimną wodą, odcedzić i rozłożyć pojedynczą warstwą na papierowych ręcznikach. Suszyć przez 30 minut.
Krewetki obrać i wyżyłować. Łebki, ogonki i skorupki smażyć na suchej patelni około 5 minut, aż staną się jasnopomarańczowe. Wlać 1 szklankę wody i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 3 minuty. Odlać płyn, usuwając łebki, ogonki i skorupki. Odstawić do późniejszego użycia.
W dużym woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Gdy będzie bardzo gorący dodać jedną trzecią makaronu i smażyć do zezłocenia, w razie potrzeby przewracając. Następnie wyjąć z woka i postąpić tak samo z pozostałymi porcjami makaronu, ewentualnie dolewając trochę oleju.
Dodać kolejną łyżkę oleju i wrzucić krewetki oraz kurczaka i smażyć, aż się zrumienią, po czym zdjąć z patelni. Nie przesadzać z czasem smażenia, bo krewetki staną się suche i gumowe. Dodać chorizo i smażyć do zbrązowienia, po czym zdjąć z patelni. Wrzucić czosnek oraz dymkę, smażyć około minuty, aż zmiękną.
Wrzucić z powrotem na patelnię chorizo, dorzucić kapustę, wlać sos sojowy oraz płyn z gotowania skorupek krewetek. Gotować na dużym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę.
Do woka dodać makaron i krewetki z kurczakiem. Dobrze podgrzać podrzucając. Doprawić solą i pieprzem, posypać kolendrą i podawać z cząstkami cytryny.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

A jak smakowało połączenie chorizzo i krewetek? Wygląda tak apetycznie i pewnie też tak smakowało, co za głupie pytania zadaję;-)

Marzena - 9:49am, Poniedziałek 3 Luty 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Dobrze smakuje:-) Bardzo udane polaczenie.

thiessa - 5:36pm, Wtorek 4 Luty 2014.

I simply had to thank you very much once more. I'm not certain the things I would've implemented without those hints shown by you concerning my theme. It had been a very depressing concern for me, nevertheless considering the professional way you processed that made me to jump over delight. I'm thankful for your information as well as hope that you know what a powerful job that you're accomplishing teaching other individuals through the use of your web blog. I'm certain you have never encountered any of us.

golden goose - 6:05pm, Sobota 27 Maj 2023.http://www.golden-goosesoutlet.com

I simply had to thank you so much again. I do not know the things I would have undertaken without those pointers shared by you regarding that industry. It was a real scary crisis in my circumstances, nevertheless taking a look at the very professional form you processed the issue forced me to weep for contentment. I'm just thankful for your information and even hope that you really know what a great job you have been getting into instructing most people using your webpage. Most probably you haven't encountered all of us.

off white - 8:30pm, Sobota 10 Czerwiec 2023.https://www.off-whiteonline.com

A lot of thanks for every one of your hard work on this blog. Betty really likes doing internet research and it's easy to understand why. I know all concerning the dynamic medium you produce useful ideas by means of this web site and in addition foster response from others about this theme plus our own daughter is actually learning a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. You are doing a brilliant job.

curry shoes - 3:19am, Wtorek 13 Czerwiec 2023.http://www.curry-8.us

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów