<<Strona główna

Wermiszel ze smażoną wołowiną i warzywami

Autor: thiessa @ 6:48am, Poniedziałek 20 Styczeń 2014.

Wermiszel ze smażoną wołowiną i warzywami, Mung bean vermicelli with stir-fried beef and vegetables


Jakiś czas temu odkryłam, że w sklepie dla ubogich można kupić dojrzewającą wołowinę, która idealnie nadaje się do szybkiego smażenia. Do tej pory raczej unikałam przepisów, w których wołowina wymagała krótkiej obróbki termicznej, ponieważ Polska to nie Ameryka Południowa. U nas krowy hoduje się po to żeby pozyskiwać nabiał a nie mięso zaś polędwica wołowa to drogi i trudnodostępny rarytas. Tak, więc pozostawały jedynie potrawy, które wymagają długiego duszenia. Cieszę się, że coś się pod tym względem zmienia w naszym kraju zwłaszcza, że nie lubie wieprzowiny a ile można jeść kurczaka?
Odkąd dokonałam tego odkrycia, co tydzień robię inny stir-fry. Oto jeden z nich.

Wermiszel ze smażoną wołowiną i warzywami
Źródło: "Niezrównana kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów." Wydawnictwo Buchmann

4 suszone grzyby mung,
160g suszonego wermiszelu z fasoli mung,
1 łyżka sezamu,
150g rostbefu, częściowo zamrożonego, pokrojonego w bardzo cienkie kawałki wielkości kęsa,
4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
1-2 łyżeczki świeżych, posiekanych czerwonych papryczek chilli,
1 duża marchewka, pokrojona w cienkie paski,
1/2 czerwonej papryki średniej wielkości, pokrojona w cienkie paski,
2 łyżki oleju,
sos sojowy i olej sezamowy do podania (dodatkowo).

Grzyby zalać ciepłą wodą i zostawić do namoczenia na 20-30 minut lub do momentu, aż zmiękną. Odcedzić, zachowując 2 łyżki wody z namaczania. Grzyby pokroić w paski.
Wermiszel namoczyć w wodzie na 10 minut, po czym odcedzić.
Sezam uprażyć na suchej patelni, lekko nią potrząsając, przesypać do miseczki, żeby się nie spalił od nadal gorącej patelni.
Mięso wymieszać z czosnkiem, sosem sojowym, wodą, olejem sezamowym oraz chilli i marynować przez 15 minut.
Wok sezonować, wlać 1 łyżkę nowego oleju, zakręcić wokiem, by tłuszcz pokrył ścianki. Na rozgrzany olej wrzucić połowę mięsa i połowę grzybów, smażyć około 3 minut, uważając, aby nie przesmażyć mięsa, bo stanie się twarde. Usmażone mięso przełożyć na talerz. Ponownie dodać mięso i smażyć jak poprzednio. Przełożyć na talerz. Smażenie mięsa na dwa razy zapobiega obniżeniu się temperatury oleju, co gwarantuje, że mięso będzie się smażyć a nie dusić we własnych sokach.
Do woka wlać pozostały olej wrzucić marchewkę i paprykę, smażyć 2 minuty. Dodać wermiszel, zachowany płyn spod grzybów oraz dymkę. Dobrze wymieszać podrzucając. Ponownie dodać mięso, przykryć i dusić przez minutę.
Makaron z mięsem i warzywami nałożyć do głębokich misek i posypać uprażonym sezamem.
Podawać z sosem sojowym i olejem sezamowym.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Z wolowina mam podobny problem, choc tutaj latwiej dostac taka, ktora nie wymaga dlugiej obrobki. Niestety, nie nalezy do najtanszych. Ale od czasu do czasu mozna sie rozpiescic, prawda? :)

Maggie - 9:45am, Poniedziałek 20 Styczeń 2014.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk

Bardzo orientalne danie z grzybami mung wszystko smakuje wybornie- polecam.

MojePrzepisy - 9:53am, Poniedziałek 20 Styczeń 2014.http://www.mojeprzepisy.pl

Czasem sklepy dla ubogich są w stanie nas zaskoczyć, ostatnio coraz częściej. A dodatkowo ta wołowina jest naprawdę całkiem niezłej jakości :) Stir-fry z wołowiną odpowiada moim kubkom smakowym, chyba wybiorę się po rostbef :)

Shinju - 9:32pm, środa 22 Styczeń 2014.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com

Steki tez mam zamiar wyprobowac. Bez dwoch zdan mieso jest dobrej jakosci.

thiessa - 6:23pm, Czwartek 23 Styczeń 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów