
Wermiszel ze smażoną wołowiną i warzywami
Autor: thiessa @ 6:48am, Poniedziałek 20 Styczeń 2014.
Jakiś czas temu odkryłam, że w sklepie dla ubogich można kupić dojrzewającą wołowinę, która idealnie nadaje się do szybkiego smażenia. Do tej pory raczej unikałam przepisów, w których wołowina wymagała krótkiej obróbki termicznej, ponieważ Polska to nie Ameryka Południowa. U nas krowy hoduje się po to żeby pozyskiwać nabiał a nie mięso zaś polędwica wołowa to drogi i trudnodostępny rarytas. Tak, więc pozostawały jedynie potrawy, które wymagają długiego duszenia. Cieszę się, że coś się pod tym względem zmienia w naszym kraju zwłaszcza, że nie lubie wieprzowiny a ile można jeść kurczaka?
Odkąd dokonałam tego odkrycia, co tydzień robię inny stir-fry. Oto jeden z nich.
Wermiszel ze smażoną wołowiną i warzywami
Źródło: "Niezrównana kuchnia azjatycka. Ponad 200 smakowitych przepisów." Wydawnictwo Buchmann
4 suszone grzyby mung,
160g suszonego wermiszelu z fasoli mung,
1 łyżka sezamu,
150g rostbefu, częściowo zamrożonego, pokrojonego w bardzo cienkie kawałki wielkości kęsa,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
1-2 łyżeczki świeżych, posiekanych czerwonych papryczek chilli,
1 duża marchewka, pokrojona w cienkie paski,
1/2 czerwonej papryki średniej wielkości, pokrojona w cienkie paski,
2 łyżki oleju,
sos sojowy i olej sezamowy do podania (dodatkowo).
Grzyby zalać ciepłą wodą i zostawić do namoczenia na 20-30 minut lub do momentu, aż zmiękną. Odcedzić, zachowując 2 łyżki wody z namaczania. Grzyby pokroić w paski.
Wermiszel namoczyć w wodzie na 10 minut, po czym odcedzić.
Sezam uprażyć na suchej patelni, lekko nią potrząsając, przesypać do miseczki, żeby się nie spalił od nadal gorącej patelni.
Mięso wymieszać z czosnkiem, sosem sojowym, wodą, olejem sezamowym oraz chilli i marynować przez 15 minut.
Wok sezonować, wlać 1 łyżkę nowego oleju, zakręcić wokiem, by tłuszcz pokrył ścianki. Na rozgrzany olej wrzucić połowę mięsa i połowę grzybów, smażyć około 3 minut, uważając, aby nie przesmażyć mięsa, bo stanie się twarde. Usmażone mięso przełożyć na talerz. Ponownie dodać mięso i smażyć jak poprzednio. Przełożyć na talerz. Smażenie mięsa na dwa razy zapobiega obniżeniu się temperatury oleju, co gwarantuje, że mięso będzie się smażyć a nie dusić we własnych sokach.
Do woka wlać pozostały olej wrzucić marchewkę i paprykę, smażyć 2 minuty. Dodać wermiszel, zachowany płyn spod grzybów oraz dymkę. Dobrze wymieszać podrzucając. Ponownie dodać mięso, przykryć i dusić przez minutę.
Makaron z mięsem i warzywami nałożyć do głębokich misek i posypać uprażonym sezamem.
Podawać z sosem sojowym i olejem sezamowym.
Komentarze
Z wolowina mam podobny problem, choc tutaj latwiej dostac taka, ktora nie wymaga dlugiej obrobki. Niestety, nie nalezy do najtanszych. Ale od czasu do czasu mozna sie rozpiescic, prawda? :)
Maggie - 9:45am, Poniedziałek 20 Styczeń 2014.http://maggiegotuje.blogspot.co.uk
Bardzo orientalne danie z grzybami mung wszystko smakuje wybornie- polecam.
MojePrzepisy - 9:53am, Poniedziałek 20 Styczeń 2014.http://www.mojeprzepisy.pl
Czasem sklepy dla ubogich są w stanie nas zaskoczyć, ostatnio coraz częściej. A dodatkowo ta wołowina jest naprawdę całkiem niezłej jakości :) Stir-fry z wołowiną odpowiada moim kubkom smakowym, chyba wybiorę się po rostbef :)
Shinju - 9:32pm, środa 22 Styczeń 2014.http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Steki tez mam zamiar wyprobowac. Bez dwoch zdan mieso jest dobrej jakosci.
thiessa - 6:23pm, Czwartek 23 Styczeń 2014.