<<Strona główna

Kurczak z pak-choy'em

Autor: thiessa @ 6:47am, Piątek 17 Styczeń 2014.

Kurczak z pak-choy'em, Pak-choy chicken


Poprzedni wpis był poświęcony pak-choy'owi z sosem kokosowym a ja idąc za ciosem pokazuję kolejne danie z udziałem pak-choy'a, na które przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów Rasa Malaysia. Pamiętam jak 10 lat temu, będąc w Malezji rozsmakowałam się w pak-choy'ach dodawanych niemal do każdego dania. Czasem zachwycała mnie prostota tych dań. Zupy w stylu chińskim składające się z 3 warzyw na krzyż, w tym obowiązkowo pak-choy, gotowane raptem 10 minut a smakujące jak najlepsza delicja. Bardzo często, aby odpocząć od ostrych malajskich potraw (w tamtym czasie nie byliśmy przyzwyczajeni do tak pikantnego jedzenia jak dzisiaj), żywiliśmy się u Chińczyków, stanowiących znaczną część Malajów. Kurczak z pak choy'em to jedno z takich prostych dań, które bardzo miło wspominam.

Kurczak z pak-choy'em

350g piersi kurczaka, pokrojonej na cienkie paski,
3 łyżki oleju,
450g pak-choy'a pokrojonego na kawałki,
3 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony na cienkie plasterki,

Marynata:

1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,

Sos:

1 łyżka sosu ostrygowego,
3 łyżki wody,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
6 szczypt białego pieprzu,
2 łyżeczki wina shaoxing,
1 łyżeczka cukru.


Wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć kurczaka i marynować przez 10 minut.
Wymieszać wszystkie składniki sosu w małej miseczce.
W woku podgrzać 1 łyżkę oleju, aż będzie gorący i zacznie dymić. Wrzucić kurczaka i szybko obsmażyć, aż jego powierzchnia zmieni kolor na biały. Wyjąć z woka i odłożyć. Ten krok pozwoli zatrzymać w mięsie soki tak, że będzie aksamitnie gładki.
Do woka wlać pozostały olej, podgrzać, aż będzie gorący, wrzucić imbir i smażyć do momentu wydobycia intensywnego zapachu. Wrzucić ponownie kurczaka do woka, parę razy zamieszać i dodać poak-choy'a. Smażyć cały czas mieszając. Wlać do woka sos i kontynuować smażenie do momentu, kiedy pak-choy będzie usmażony, ale nadal pozostanie chrupiący. Uważać, żeby danie nie przegotować.
Podawać od razu. Do dania podać ryż.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Pani Malgosiu, dziekuje za tyle ciekawych zdjec, informacji, oraz przepisow, i naprawde gratuluje talent, odwagi, otwartosci na swiat, i stworzenia takiej fajnej rodzinki. Zdjecie dotyczace przepisu powyzej moznaby z latwoscia umiescic w ksiazce kulinarnej autorstwa kucharza azjatyckiego-wiem, bo moj maz jest wlasnie z Malezji, i nie powstydzilby sie takiego wygladu tego wlasnie dania. Chce jeszze tylko skorygowac jedna, bardzo dla Malezyjczykow wazna kwestie- Chinczycy to nie Malaje. Malaje to nazwa stworzona przez dyktatorski i bardzo autorytarny rzad Malezji, sluzaca ogarnieciu roznych lokalnych grup etnicznych, czesto nawet nieswiadomych tego, ze nagle zostaly 'Malajami'.. Kryje to wielkie naruszenia praw czlowieka etc, ale o tym kazdy moze juz sam poczytac albo na stronach Amnesty Intl albo innych.. Bardzo smutna rzeczywistosc niegdys naprawde przepieknego kraju. Przepraszam, za ten negatywny w wydzwieku powrot do rzeczywistosci, ale rajska z pozoru rzeczywistosc tego kraju widoczna dla turysty jest daleka od tego, z czym maja na codzien do czynienia tubylcy. Serdecznie pozdrawiam.

kamcha - 1:56pm, środa 22 Styczeń 2014.

Kamcha, dziekuje za mily komentarz.
Rzeczywiscie, masz racje. Mowiac o Chinczykach, mialam na mysli nie Malajow, ale wlasnie Malezyjczykow, czyli mieszkancow Malezji. Wiem, ze jest to spoleczenstwo bardzo zroznicowane, skladajace sie z wielu roznych grup ludnosci. Jedna z nich sa Chinczycy. Druga Hindusi, a najwieksza grupa sa - jak sie ich oficjalnie nazywa - Malajowie, o ktorych napisalas. Malezja to piekny kraj, choc rzadzony autorytarnie. Ale jego mieszkancy sa absolutnie wspaniali.

thiessa - 10:25pm, Niedziela 26 Styczeń 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów