<<Strona główna

Południowoafrykański potjie z kurczaka i wieprzowiny

Autor: thiessa @ 9:11pm, Niedziela 13 Czerwiec 2010.

Źródło: "Potjiekos" Marlene Hammann


W kuchni południowoafrykańskiej obok potraw z grilla zwanego tam braaiem królują potrawy z małych czarnych kociołków zwanych potjiekos. Tradycyjnie przepisy na "kociołek" zawierają mięso, warzywa, owoce i węglowodany, takie jak ryż, ziemniaki, czy makaron. Gotuje się je z mieszanką holendersko-malajskich przypraw na ognisku.
Idea sporządzania potraw w "kociołku" polega na tym, że wszystko gotuje się w jednym naczyniu. Na samym początku rozgrzewa się olej podsmaża na nim mięso, następnie układa się warstwami warzywa i produkty węglowodanowe. Nas koniec w zależności od rodzaju przepisu wlewa płyn, który powinien sięgać 2 cm powyżej warstwy warzyw. Wszystko gotuję się bardzo powoli. W trakcie gotowania składników się nie miesza. Robi się to na samym końcu, tuż przed podaniem potrawy. Potjiekosy mają różną wielkość i dla ułatwienia oznaczone są numerami. Dla przeciętnej rodziny 4-6 osobowej przewidziany jest kociołek nr 3. Ponieważ kociołkiem nie dysponuję potrawę przyrządziłam w warunkach domowych w nieprzywierającym garnku. Zdążyłam już zrobić 3 potjiekosy i muszę stwierdzić, że jest to bardzo wygodne danie jednogarnkowe, które robi się właściwie samo. Kurczak z tego "kociołka" jest taki delikatny, że w momencie mieszania potrawy oddziela się całkowicie od kości. Na pierwszy ogień idzie potjiekos z dodatkiem dżemu morelowego. Jest to bardzo popularny dodatek do dań mięsnych i różnego rodzaju curry w Południowej Afryce.

Składniki:

3 łyżki oleju,
1 kg pałek z kurczaka,
1/2 kg wieprzowiny, pokrojonej w kostkę (u mnie polędwica),
sól i pieprz do smaku,
3 duże cebula, pokrojone w krążki,
2 zielone papryki, pozbawione pestek i p[okrojone w plasterki,
8 goździków,
3 łyżki gładkiego dżemu morelowego,
1 opakowanie (450g) fasolki szparagowej,
375 mol półwytrawnego białego wina,
3 średnie pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w plastry.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i wieprzowinę przyprawione solą i pieprzem. Smażyć do momentu, kiedy osiągną złoto-brązowy kolor. Odłożyć.
Podsmażać cebulę i paprykę przez parę minut. Wrzucić goździki. Włożyć mięso z powrotem do garnka i posmarować dżemem. Na wierzch wyłożyć fasolkę. Całość zalać winem, przykryć i gotować przez 45 minut. Po tym czasie na wierzchu położyć pomidory i gotować przez kolejne 45 minut. Oczywiście potjiekos sporządzony na gazie nie wymaga, aż tak długiego gotowania, bo wszystko dzieje się o wiele szybciej. Trzeba po prostu sprawdzać, kiedy mięso będzie odpowiedni miękkie. Po ugotowaniu całość wymieszać. Podawać z ryżem.

Smaki Afryki zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Widziałem kiedyś to danie w jakimś programie kulinarnym.
Lubimy takie jednogarnkowce, bo łatwo się je robi, a smakuje zwykle znakomicie;-)
Pozdrawiam;-)

grumko - 6:57am, Poniedziałek 14 Czerwiec 2010.

lubiÄ™ dodatek goździków do daÅ„ - co odkryÅ‚am caÅ‚kiem niedawno przy okazji robienia curry z kurczaka; daje rewelacyjny smak [choć trudno do odgadniÄ™cia dla niewtajemniczonych]

Nina - 12:41pm, środa 16 Czerwiec 2010.

To prawda. Gozdziki, odrobina cynamonu i mielonego ziela angielskiego daja ciekawy smak i ciezko odkryc jego tajemnice. Sprobuj polaczyc te 3 przyprawy w rownych proporcjach np. po 1/2 lyzeczki.

thiessa - 6:50pm, środa 16 Czerwiec 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów