
Południowoafrykański potjie z kurczaka i wieprzowiny
Autor: thiessa @ 9:11pm, Niedziela 13 Czerwiec 2010.
Źródło: "Potjiekos" Marlene Hammann
W kuchni południowoafrykańskiej obok potraw z grilla zwanego tam braaiem królują potrawy z małych czarnych kociołków zwanych potjiekos. Tradycyjnie przepisy na "kociołek" zawierają mięso, warzywa, owoce i węglowodany, takie jak ryż, ziemniaki, czy makaron. Gotuje się je z mieszanką holendersko-malajskich przypraw na ognisku.
Idea sporządzania potraw w "kociołku" polega na tym, że wszystko gotuje się w jednym naczyniu. Na samym początku rozgrzewa się olej podsmaża na nim mięso, następnie układa się warstwami warzywa i produkty węglowodanowe. Nas koniec w zależności od rodzaju przepisu wlewa płyn, który powinien sięgać 2 cm powyżej warstwy warzyw. Wszystko gotuję się bardzo powoli. W trakcie gotowania składników się nie miesza. Robi się to na samym końcu, tuż przed podaniem potrawy. Potjiekosy mają różną wielkość i dla ułatwienia oznaczone są numerami. Dla przeciętnej rodziny 4-6 osobowej przewidziany jest kociołek nr 3. Ponieważ kociołkiem nie dysponuję potrawę przyrządziłam w warunkach domowych w nieprzywierającym garnku. Zdążyłam już zrobić 3 potjiekosy i muszę stwierdzić, że jest to bardzo wygodne danie jednogarnkowe, które robi się właściwie samo. Kurczak z tego "kociołka" jest taki delikatny, że w momencie mieszania potrawy oddziela się całkowicie od kości. Na pierwszy ogień idzie potjiekos z dodatkiem dżemu morelowego. Jest to bardzo popularny dodatek do dań mięsnych i różnego rodzaju curry w Południowej Afryce.
Składniki:
3 łyżki oleju,
1 kg pałek z kurczaka,
1/2 kg wieprzowiny, pokrojonej w kostkę (u mnie polędwica),
sól i pieprz do smaku,
3 duże cebula, pokrojone w krążki,
2 zielone papryki, pozbawione pestek i p[okrojone w plasterki,
8 goździków,
3 łyżki gładkiego dżemu morelowego,
1 opakowanie (450g) fasolki szparagowej,
375 mol półwytrawnego białego wina,
3 średnie pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w plastry.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i wieprzowinę przyprawione solą i pieprzem. Smażyć do momentu, kiedy osiągną złoto-brązowy kolor. Odłożyć.
Podsmażać cebulę i paprykę przez parę minut. Wrzucić goździki. Włożyć mięso z powrotem do garnka i posmarować dżemem. Na wierzch wyłożyć fasolkę. Całość zalać winem, przykryć i gotować przez 45 minut. Po tym czasie na wierzchu położyć pomidory i gotować przez kolejne 45 minut. Oczywiście potjiekos sporządzony na gazie nie wymaga, aż tak długiego gotowania, bo wszystko dzieje się o wiele szybciej. Trzeba po prostu sprawdzać, kiedy mięso będzie odpowiedni miękkie. Po ugotowaniu całość wymieszać. Podawać z ryżem.
Komentarze
Widziałem kiedyś to danie w jakimś programie kulinarnym.
Lubimy takie jednogarnkowce, bo łatwo się je robi, a smakuje zwykle znakomicie;-)
Pozdrawiam;-)
grumko - 6:57am, Poniedziałek 14 Czerwiec 2010.
lubiÄ™ dodatek goździków do daÅ„ - co odkryÅ‚am caÅ‚kiem niedawno przy okazji robienia curry z kurczaka; daje rewelacyjny smak [choć trudno do odgadniÄ™cia dla niewtajemniczonych]
Nina - 12:41pm, środa 16 Czerwiec 2010.
To prawda. Gozdziki, odrobina cynamonu i mielonego ziela angielskiego daja ciekawy smak i ciezko odkryc jego tajemnice. Sprobuj polaczyc te 3 przyprawy w rownych proporcjach np. po 1/2 lyzeczki.
thiessa - 6:50pm, środa 16 Czerwiec 2010.